ESG+Stories

Νότια Κορέα: 19χρονη ακτιβίστρια ελπίζει σε δικαστική απόφαση ορόσημο για την κλιματική αλλαγή

Οι ομάδες υπεράσπισης λένε ότι θα είναι η πρώτη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου σχετικά με τη δράση μιας κυβέρνησης για το κλίμα στην Ασία, δημιουργώντας ενδεχομένως προηγούμενο σε μια περιοχή όπου παρόμοιες αγωγές έχουν κατατεθεί στην Ταϊβάν και την Ιαπωνία.
Νότια Κορέα: 19χρονη ακτιβίστρια ελπίζει σε δικαστική απόφαση ορόσημο για την κλιματική αλλαγή

Η Yoon Hyeonjeong, μια 19χρονη ακτιβίστρια στην Νότια Κορέας, λέει ότι η τύχη του πολυετούς αγώνα της για περισσότερη δράση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής εξαρτάται από μια απόφαση-ορόσημο που θα μπορούσε να λάβει το ανώτατο δικαστήριο της χώρας την Πέμπτη.

.

Η γυναίκα είναι μεταξύ περίπου 200 εναγόντων, μεταξύ των οποίων νεαροί περιβαλλοντολόγοι όπως η ίδια, ακόμη και βρέφη, σε αιτήσεις που έχουν κατατεθεί στο Συνταγματικό Δικαστήριο από το 2020, οι οποίες υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών της, επειδή δεν αντιμετωπίζει αποτελεσματικά την κλιματική αλλαγή.

Οι ομάδες υπεράσπισης του κλίματος λένε ότι θα είναι η πρώτη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου σχετικά με τη δράση μιας κυβέρνησης για το κλίμα στην Ασία, δημιουργώντας ενδεχομένως προηγούμενο σε μια περιοχή όπου παρόμοιες αγωγές έχουν κατατεθεί στην Ταϊβάν και την Ιαπωνία. Τον Απρίλιο, το κορυφαίο δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Ευρώπης έκρινε ότι η ελβετική κυβέρνηση παραβίασε τα δικαιώματα των πολιτών της επειδή δεν έκανε αρκετά για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

«Οι διαδηλώσεις στους δρόμους, οι προτάσεις πολιτικής, αυτές οι εκστρατείες δεν ήταν αρκετές για να επιφέρουν πραγματικές αλλαγές», δήλωσε η Yoon, ο οποίος ελπίζει ότι η απόφαση του δικαστηρίου θα βοηθήσει στην άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων στην πολιτική για το κλίμα.

Οι δικηγόροι της κυβέρνησης λένε ότι οι αρχές κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Ο Han Wha-jin, ο οποίος ήταν υπουργός Περιβάλλοντος, δήλωσε τον Μάιο ότι οι στόχοι της κυβέρνησης για τη μείωση των εκπομπών δεν παραβιάζουν τα δικαιώματα των ανθρώπων, αν και η συνταγματική αναφορά παρείχε ένα δημόσιο φόρουμ για τη σοβαρότητα της κλιματικής κρίσης.

Το 2019, η Yoon βρισκόταν στην τρίτη τάξη του γυμνασίου όταν παρακολούθησε ένα ντοκιμαντέρ για την κλιματική κρίση, το οποίο, όπως είπε, τη συγκλόνισε για να αναλάβει δράση.

Παρά το γεγονός ότι δεν ήταν ιδιαίτερα εξωστρεφής, αποφάσισε να προσπαθήσει να ακολουθήσει τα βήματα της Greta Thunberg, μιας Σουηδέζας ακτιβίστριας για το κλίμα, η οποία ενέπνευσε ένα παγκόσμιο κίνημα νέων που απαιτεί ισχυρότερη δράση κατά της κλιματικής αλλαγής. Η Yoon έγραψε συνθήματα με κραγιόνια για να κάνει πικετοφορία στα σχολεία, λέγοντας στους μεγαλύτερους να σταματήσουν να καταστρέφουν τον πλανήτη. Αργότερα εγκατέλειψε το λύκειο και έφυγε από τη γενέτειρά της για να επικεντρωθεί στο κίνημα για το κλίμα στην πρωτεύουσα Σεούλ.

Το συνταγματικό δικαστήριο της Νότιας Κορέας δεν επιδικάζει αποζημιώσεις ούτε διατάσσει μέτρα επιβολής του νόμου, αλλά μπορεί να κρίνει ότι οι υφιστάμενοι νόμοι είναι αντισυνταγματικοί και να ζητήσει από το κοινοβούλιο να τους αναθεωρήσει.

Η Νότια Κορέα επιδιώκει να επιτύχει ουδετερότητα ως προς τον άνθρακα έως το 2050, αλλά παραμένει ο δεύτερος μεγαλύτερος ρυπαντής άνθρακα μεταξύ των χωρών της G20 μετά την Αυστραλία, όπως έδειξαν τα στοιχεία, με αργή υιοθέτηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η χώρα αναθεώρησε πέρυσι προς τα κάτω τους στόχους της για το 2030 όσον αφορά τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου στον βιομηχανικό τομέα, αλλά διατήρησε τον εθνικό της στόχο για μείωση των εκπομπών κατά 40% των επιπέδων του 2018.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ