ESG+Stories

Οι μεγάλοι ρυπαντές του πλανήτη θα χάσουν την προθεσμία για τους κλιματικούς στόχους του 2035

Η εντολή του προέδρου Τραμπ να αποσυρθεί από τη συμφωνία του Παρισιού έχει υπονομεύσει τη δράση για το κλίμα
Οι μεγάλοι ρυπαντές του πλανήτη θα χάσουν την προθεσμία για τους κλιματικούς στόχους του 2035

Η ΕΕ, η Αυστραλία, η Νότια Αφρική και η Ινδία συγκαταλέγονται μεταξύ των μεγάλων ρυπαντών που αναμένεται να χάσουν την προθεσμία του ΟΗΕ για τους νέους κλιματικούς στόχους, ερχόμενες αντιμέτωπες με οικονομικούς περιορισμούς και πολιτικές πιέσεις μετά την εκλογή Τραμπ.

.

Στο πλαίσιο της διαδικασίας που ξεκίνησε με τη συμφωνία του Παρισιού που υπογράφηκε πριν από σχεδόν μια δεκαετία, σχεδόν 200 χώρες πρέπει να υποβάλουν νέα σχέδια για το κλίμα στον ΟΗΕ έως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Τα σχέδια αυτά πρόκειται να περιλαμβάνουν ένα συγκεκριμένο αριθμό επικεφαλής ανά χώρα για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έως το 2035.

Πολλές χώρες βρίσκονται ήδη πολύ μακριά από τους στόχους που είχαν θέσει για το 2030, με τις εκπομπές να εξακολουθούν να αυξάνονται παρά την προειδοποίηση των επιστημόνων.

Η εντολή του προέδρου Τραμπ να αποσυρθεί από τη συμφωνία του Παρισιού για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη σε επίπεδα πολύ κάτω των 2C και κατά προτίμηση 1,5C έχει υπονομεύσει τη δράση για το κλίμα. Ο Nick Mabey, συνιδρυτής της δεξαμενής σκέψης για το κλίμα E3G, δήλωσε ότι μόνο περίπου το ένα τέταρτο έως το ένα τρίτο των οικονομιών της G20 αναμένεται να υποβάλουν εγκαίρως τους στόχους τους.

Αξιωματούχοι της ΕΕ λένε ότι το μπλοκ θα καθυστερήσει να υποβάλει το σχέδιό του, γνωστό ως εθνικά καθορισμένη συνεισφορά (NDC), εν μέσω ανησυχιών ότι η φιλόδοξη πράσινη ατζέντα του θα δοκιμάσει την οικονομία του. Οι αυξανόμενες πολιτικές εντάσεις σχετικά με τους κανόνες βιωσιμότητας της ΕΕ έχουν επίσης προκαλέσει καθυστέρηση στον καθορισμό ενός ενδιάμεσου στόχου εκπομπών για το 2040, από τον οποίο θα αντληθεί ο αριθμός του 2035. 

Ένας αξιωματούχος του ΟΗΕ δήλωσε ότι η ποιότητα των σχεδίων για το κλίμα είναι το πιο σημαντικό ζήτημα και ότι οι χώρες θα πρέπει να αφιερώσουν επιπλέον χρόνο για να παραδώσουν τα καλύτερα σχέδια που θα στηρίξουν μια έκρηξη καθαρής ενέργειας αξίας 2 δισ. δολαρίων πέρυσι.
 

Πηγή: FT

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ