ESG+Stories

Οι νέοι κανόνες της SEC αυξάνουν την πίεση στους βιώσιμους επενδυτές

Oι κεφαλαιώδεις αλλαγές δημιουργούν προκλήσεις για τους επενδυτές σε μια εποχή που η κλιματική αλλαγή και άλλα θέματα ESG φαίνονται πιο επείγοντα από ποτέ. 
Οι νέοι κανόνες της SEC  αυξάνουν την πίεση στους βιώσιμους επενδυτές

Οι στόχοι των επιθέσεων του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ είναι πολλοί και διάφοροι, αλλά ένας τομέας στον οποίο είναι σταθερά εχθρικός είναι το ESG, τα περιβαλλοντικά, κοινωνικά και διακυβερνητικά κριτήρια που έχουν γίνει όλο και πιο σημαντικοί για τους επενδυτές τα τελευταία χρόνια.

.

Η νέα κυβέρνηση έχει επιτεθεί κατά της ποικιλομορφίας και της ενσωμάτωσης σε όλες τις μορφές της, καθώς και απέσυρε τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού - και πάλι - και αποψίλωσε τη χρηματοδότηση της USAID, μια κίνηση που θα επηρεάσει τα έργα για το κλίμα σε όλο τον κόσμο.

Την περασμένη εβδομάδα, ο νέος επικεφαλής της Υπηρεσίας Προστασίας Περιβάλλοντος, Λι Ζέλντιν, ανακοίνωσε ότι ανακάλεσε 20 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδότηση για καθαρή ενέργεια και μεταφορές από το Ταμείο Μείωσης των Αερίων του Θερμοκηπίου. 

Αυτές οι κεφαλαιώδεις αλλαγές δημιουργούν προκλήσεις για τους επενδυτές σε μια εποχή που η κλιματική αλλαγή και άλλα θέματα ESG είναι πιο επείγοντα από ποτέ. «Είναι αδιαμφισβήτητο ότι ο Τραμπ φέρνει τη ρητορική άρνησης του κλίματος στην επικρατούσα τάση», λέει η Δρ Νίνα Σέγια, διευθύντρια του Κέντρου Βιώσιμης Χρηματοδότησης στο Cambridge Institute for Sustainability Leadership (CISL).

«Είναι βαθύτατα μη βοηθητικό, δεδομένου ότι βλέπουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής να αυξάνονται - όπως οι πρόσφατες πυρκαγιές στο Λος Άντζελες. Οι αγορές προσπαθούν να καταλάβουν πόσο από την υποχώρηση είναι ρητορική και πόσο πρόκειται να τροφοδοτήσει τους σκληροπυρηνικούς χρηματοοικονομικούς κλάδους», προσθέτει.

Η Wells Fargo για παράδειγμα, έχει εγκαταλείψει εντελώς τον στόχο της σε όλα τα χρηματοδοτούμενα χαρτοφυλάκιά της μέχρι το 2050, ενώ ορισμένα από τα μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν αποσυρθεί από συμμαχίες net zero, όπως η Bank of America, η Morgan Stanley, η Citigroup, η JPMorgan και η Goldman Sachs.

Πολλοί άλλοι επενδυτές και εταιρείες, ωστόσο, συνεχίζουν να χρησιμοποιούν to ESG- απλώς αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο μιλούν για τα θέματα αυτά, λέει η Kirsten Spalding, η οποία ηγείται του δικτύου επενδυτών της ομάδας υπεράσπισης των βιώσιμων επενδύσεων Ceres. «Ακούω κάποιες αλλαγές στη γλώσσα. Δεν μιλούν για παράγοντες ESG ή για βιώσιμες επενδύσεις. Αν εξετάζουν το κλίμα και άλλα θέματα βιωσιμότητας, όπως το νερό ή τα ανθρώπινα δικαιώματα, επικεντρώνονται πραγματικά στον κίνδυνο, τις ευκαιρίες και την κερδοφορία.

«Συνεχίζουν να κάνουν τη δουλειά τους με τους ίδιους στιβαρούς τρόπους -δεν υποχωρούν από τους καθαρούς μηδενικούς στόχους, για παράδειγμα- επειδή είναι ο μόνος τρόπος να μετριάσουν τον κίνδυνο σε όλα τα χαρτοφυλάκιά τους».

Ο Andrew Behar, διευθύνων σύμβουλος της ομάδας υπεράσπισης των υπεύθυνων επιχειρήσεων As You Sow, συμφωνεί. Λέει ότι οι επενδυτές είναι ενωμένοι στο να βλέπουν τον κλιματικό κίνδυνο ως επενδυτικό κίνδυνο και στην πεποίθηση ότι η ποικιλομορφία βελτιώνει τις οικονομικές επιδόσεις.

Για παράδειγμα, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς διευκολύνει τις εταιρείες να αμφισβητούν τα ψηφίσματα των μετόχων. «Οι επενδυτές χρησιμοποιούν αυτόν τον μηχανισμό εδώ και 30 χρόνια για να σηματοδοτήσουν τι τους ενδιαφέρει περισσότερο», λέει η Spalding.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει επίσης απαιτήσει εκτεταμένες γνωστοποιήσεις από τους μεγάλους μετόχους των εταιρειών που εμπλέκονται με τη διοίκηση σε θέματα ESG, ενώ παράλληλα περιορίζει το πεδίο εφαρμογής των ψηφισμάτων που επιτρέπεται να εισάγουν οι επενδυτές.

Η νέα καθοδήγηση «φαίνεται να μειώνει τις ευκαιρίες των επενδυτών να αμφισβητούν πρακτικές σε εταιρείες όπου τα δικαιώματα των μετόχων θεωρούνται μειωμένα ή να ζητούν πρόσθετες πληροφορίες για οικονομικά σημαντικά θέματα βιωσιμότητας», σύμφωνα με τη Morningstar. «Αυτό θα μειώσει πιθανότατα τη συχνότητα με την οποία οι θεσμικοί μέτοχοι, όπως οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων και τα συνταξιοδοτικά ταμεία, εμπλέκονται με τις εταιρείες». Οι επενδυτές είναι επίσης πιθανό να καταφύγουν περισσότερο στα δικαστήρια, λέει ο Behar. «Θα υπάρξουν τόσες πολλές αγωγές που σχετίζονται με το καθήκον εμπιστοσύνης, επειδή οι εταιρείες αναγκάζονται να υποαποδίδουν. 

Πηγή: Reuters

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ