ESG+Stories

ΟΟΣΑ: Οι G20 πρέπει να εφαρμόσουν καλύτερες πρακτικές ESG

Οι πολλές διαφορετικές προσεγγίσεις για την αξιολόγηση ζητημάτων ESG, τα ασυνεπή δεδομένα και η έλλειψη συγκρισιμότητας μεταξύ των μεθοδολογιών αξιολόγησης ESG, αποτελούν ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν.
ΟΟΣΑ: Οι G20 πρέπει να εφαρμόσουν καλύτερες πρακτικές ESG

Οι μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου πρέπει να κάνουν περισσότερα για να διασφαλίσουν ότι οι περιβαλλοντικές, κοινωνικές και κυβερνητικής διακυβέρνησης αξιολογήσεις θα είναι αποτελεσματικές κατά τη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα, αναφέρει έκθεση του ΟΟΣΑ.

Συγκεκριμένα, η έκθεση τόνισε ότι οι πολλές διαφορετικές προσεγγίσεις για την αξιολόγηση ζητημάτων ESG, τα ασυνεπή δεδομένα και η έλλειψη συγκρισιμότητας μεταξύ των μεθοδολογιών αξιολόγησης ESG, αποτελούν ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν.

«Αυτές οι ανταγωνιστικές  προκλήσεις που σχετίζονται με την αξιολόγηση και τις επενδύσεις ESG θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την ακεραιότητα της αγοράς, να διαβρώσουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών και να υποβαθμίσουν τον βαθμό επιρροής των περιβαλλοντικών και κλιματικών επιπτώσεων στις επενδυτικές αποφφάσεις", αναφέρει η έκθεση και συμπληρώνει ότι "τελικά, οι προκλήσεις αυτές θα μπορούσαν να περιορίσουν τον ρυθμό και την κλίμακα της κατανομής των κεφαλαίων που απαιτούνται για την επίτευξη απτής προόδου για την υποστήριξη της μακροπρόθεσμης αξίας και τη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα».

Ο ΟΟΣΑ κάλεσε τις κυβερνήσεις να διασφαλίσουν την παγκόσμια διαφάνεια, συγκρισιμότητα και ποιότητα των βασικών μετρήσεων ESG.

Ειδικότερα για τις περιβαλλοντικές αξιολογήσεις, η έκθεση ανέφερε ότι οι οίκοι αξιολόγησης φαίνεται να ρίχνουν μικρότερο βάρος στις αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις και περισσότερο στις εταιρικές δημοσιεύσεις πολιτικών και στόχων, με μικρή εκτίμηση του αντικτύπου που έχουν.

Δεδομένου ότι οι οίκοι χρησιμοποιούν συχνά μεγάλο αριθμό βαθμολογιών υποκατηγοριών, ο ΟΟΣΑ ζήτησε μεγαλύτερη σαφήνεια ως προς την έννοια αυτών των βαθμολογιών, για να βοηθήσει καλύτερα τους επενδυτές.

Τις επενδύσεις δείχνουν να "φρενάρουν" και ζητήματα που αφορούν σε"ανεπαρκή" δεδομένα για πολιτικές καθαρών μηδενικών εκπομπών, σε έλλειψη σαφήνειας πολιτικής σχετικά με την τιμολόγηση του άνθρακα και την υποστήριξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και σε έλλειψη προϊόντων και εργαλείων μέτρησης που θα επιτρέψουν στους επενδυτές να ευθυγραμμίσουν τα χαρτοφυλάκια με συγκεκριμένους κλιματικούς στόχους.

«Συνολικά, απαιτείται μεγαλύτερη διεθνής συνεργασία για να διασφαλιστεί ότι οι πρακτικές που σχετίζονται με την ESG και την κλιματική μετάβαση προχωρούν με τρόπο που βελτιώνει τον τρέχοντα κατακερματισμό της αγοράς και ενισχύει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και την ακεραιότητα της αγοράς», καταλήγει η έκθεση.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ