Η ομάδα εργασίας «Πράσινη Συμφωνία και τοπική δράση» της ΕτΠ πραγματοποίησε την τελευταία της συνεδρίαση της τρέχουσας εντολής στις 5 Δεκεμβρίου. Τα μέλη προέβησαν σε απολογισμό των επιτευγμάτων της ομάδας εργασίας και αντάλλαξαν απόψεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με την επόμενη φάση της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας κατά τη νέα κοινοβουλευτική περίοδο της ΕΕ.
.
Από τη ίδρυσή της το 2020, η ομάδα εργασίας «Πράσινη Συμφωνία και τοπική δράση» δραστηριοποιείται σε όλους τους τομείς πολιτικής που συνδέονται με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία —από την ενεργειακή μετάβαση στη βιώσιμη κινητικότητα, από τη φιλοδοξία για το κλίμα έως τον βιώσιμο αγροδιατροφικό τομέα, από τη μηδενική ρύπανση έως την κυκλική οικονομία — για να φέρει τη φωνή των πόλεων και των περιφερειών και να υποβάλει έκθεση σχετικά με τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που συνδέονται με την εφαρμογή των πρωτοβουλιών της Πράσινης Συμφωνίας σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. Τα μέλη της ομάδας εργασίας κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι εργασίες αυτές θα πρέπει να συνεχιστούν κατά την επόμενη πενταετή θητεία της ΕτΠ, η οποία αρχίζει τον Φεβρουάριο του 2025.
Με τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ξεκίνησε τη νέα θητεία της την περασμένη εβδομάδα, τα μέλη της ομάδας εργασίας «Πράσινη Συμφωνία και Τοπική Δράση» συζήτησαν με εκπροσώπους από διάφορες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΓΔ COMP, ΓΔ ENV και ΓΔ ENER) σχετικά με τα επόμενα βήματα της Πράσινης Συμφωνίας. Οι ομιλητές τόνισαν ότι τώρα θα δοθεί έμφαση στην εφαρμογή των διαφόρων νομοθετικών πρωτοβουλιών που έχουν ήδη εγκριθεί και υπογράμμισαν ότι η πράσινη μετάβαση πρέπει να συνδεθεί με την οικονομική ανταγωνιστικότητα και την ευημερία των πολιτών της ΕΕ.
Η πρόεδρος της συνεδρίασης Kata TÜTTр (HU/PES), πρώτη αντιπρόεδρος της επιτροπής ENVE και δημοτική σύμβουλος της Βουδαπέστης, δήλωσε: «Σύμφωνα με τα βασικά σημεία της έκθεσής μας για την Πράσινη Συμφωνία 2.0, στη νέα θητεία της ΕΕ οι πράσινες πολιτικές θα συνεχίσουν να διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο για τη διασφάλιση της εδαφικής, οικονομικής και κοινωνικής συνοχής της ΕΕ και τον περιορισμό των αρνητικών επιπτώσεων των κλιματικών και περιβαλλοντικών κρίσεων στις δραστηριότητες υγείας και τις οικονομικές δραστηριότητες των πολιτών. Η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαίωσε ότι η ΕΕ θα συνεχίσει την πορεία της όσον αφορά τους στόχους και τους στόχους που ορίζονται στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, η οποία έχει σχεδιαστεί ως αναπτυξιακή στρατηγική και έχει κεντρικό ρόλο στη νέα βιομηχανική πολιτική, την ανταγωνιστικότητα και την ασφάλεια. Η πορεία μας προς την κλιματική ουδετερότητα θα επιτύχει μόνο με μια ισχυρή κοινωνική διάσταση που θα καλύπτει τις ανάγκες των κοινοτήτων, των εταιρειών και των εδαφών μας».
Η δεύτερη συζήτηση επικεντρώθηκε στον ρόλο των κονδυλίων της ΕΕ στην επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, με την παρουσία εκπροσώπων της ΓΔ REGIO, της ΓΔ BUDG και της ΓΔ ECFIN. Πάνω από το ένα τρίτο του προϋπολογισμού της ΕΕ και τα κονδύλια του NextGenerationEU έχουν δαπανηθεί για πρωτοβουλίες που σχετίζονται με το κλίμα, με το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης να προέρχεται από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, την κοινή γεωργική πολιτική και την πολιτική συνοχής. Εν τω μεταξύ, ο στόχος του 10 % για χρηματοδότηση της ΕΕ για τη στήριξη της βιοποικιλότητας έχει αποδειχθεί δύσκολο να επιτευχθεί.
Τα μέλη της ομάδας εργασίας «Πράσινη Συμφωνία και Τοπική Δράση» προειδοποίησαν ότι η απλούστευση θα οδηγήσει σε εκ νέου συγκέντρωση· υποστήριξαν σθεναρά ότι το μοντέλο επιμερισμένης διαχείρισης, η πολυεπίπεδη διακυβέρνηση και η αρχή της εταιρικής σχέσης παραμένουν οι κατευθυντήριες αρχές της πολιτικής συνοχής και κάθε μελλοντικής επενδυτικής πολιτικής. Υπογραμμίζουν την ανάγκη κινητοποίησης περισσότερων ιδιωτικών επενδύσεων, σύμφωνα με τις συστάσεις της πρόσφατης γνωμοδότησης της ΕτΠ σχετικά με το μέλλον της πολιτικής της ΕΕ για το κλίμα.
«Η Πράσινη Συμφωνία δεν αφορά μόνο το κλίμα και τη φύση, αλλά είναι επιτακτική ανάγκη για τη βιομηχανία, την ασφάλεια και την ευημερία της ΕΕ. Όλοι οι τομείς έχουν να διαδραματίσουν το ρόλο τους. Χρειαζόμαστε έναν συστημικό μετασχηματισμό, όπου θα εξετάζουμε ποια είναι τα πιο κρίσιμα στοιχεία που πρέπει να επιταχυνθούν κατά την εφαρμογή, καλύπτοντας όλες τις δραστηριότητες που μπορούμε να κάνουμε στις περιφέρειες και τις πόλεις», τόνισε ο εισηγητής Markku MARKKULA (FI/EPP), Πρόεδρος της Περιφέρειας του Ελσίνκι.