Η κίνηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να περιορίσει τους εμβληματικούς κανόνες της για την υποβολή εκθέσεων βιωσιμότητας μπορεί να δυσκολέψει τους επενδυτές να αποφασίσουν πού να τοποθετήσουν τα χρήματά τους για να βοηθήσουν το μπλοκ να επιτύχει τους κλιματικούς του στόχους.
.
Από το 2015 που επιτεύχθηκε η παγκόσμια συμφωνία για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής, η Ευρώπη έχει δώσει τον ρυθμό για να βρει πώς να μετακινήσει την πραγματική οικονομία προς καθαρές μηδενικές εκπομπές μέχρι το 2050, μεταξύ άλλων αρχίζοντας να ορίζει τι σημαίνει «πράσινη» επένδυση και βάζοντας τις εταιρείες να αποκαλύπτουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα.
Αυτό το ρυθμιστικό υπόβαθρο είχε οδηγήσει σε αύξηση των νέων ευρωπαϊκών χρηματοοικονομικών προϊόντων που ευθυγραμμίζονται με τους κλιματικούς στόχους του μπλοκ, οι οποίοι περιλαμβάνουν έναν βραχυπρόθεσμο στόχο για μείωση των καθαρών εκπομπών κατά 55% έως το 2030.
Αντιμέτωπη με τις αυξανόμενες πιέσεις των εταιρειών και ορισμένων κυβερνήσεων της ΕΕ να βοηθήσουν τις βιομηχανίες που αγωνίζονται, και ενόψει της απόρριψης της δράσης για την κλιματική αλλαγή από τις Ηνωμένες Πολιτείες υπό τον Ντόναλντ Τραμπ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε την Τετάρτη σχέδια για την περικοπή του φόρτου υποβολής εκθέσεων για τις εταιρείες.
Εκτός από τη μείωση του αριθμού των εταιρειών που πρέπει να υποβάλλουν στοιχεία, το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ πρότεινε να μειωθεί ένας νόμος-ορόσημο για τη δέουσα επιμέλεια στην αλυσίδα εφοδιασμού και να αμβλυνθούν οι κυρώσεις για όσους τον παραβιάζουν.
Ενώ οι υποστηρικτές είπαν ότι οι κινήσεις αυτές θα επιτρέψουν στις επιχειρήσεις να επικεντρωθούν στην πραγματική μείωση των εκπομπών αντί να συμπληρώνουν χαρτιά, άλλοι είπαν ότι θα καταστήσουν δυσκολότερη τη σύγκριση των δράσεων των εταιρειών.
«Με την εισαγωγή ευρέων εξαιρέσεων και αναβολών, η πρόταση κινδυνεύει να υπονομεύσει κρίσιμους στόχους βιωσιμότητας», δήλωσε ο Hyewon Kong, Διευθυντής Βιώσιμων Επενδύσεων στον επενδυτή Gresham House.
Εκτός από τη μείωση του αριθμού των εταιρειών που υποχρεούνται να υποβάλλουν στοιχεία για τις εκπομπές σύμφωνα με την οδηγία για την υποβολή εκθέσεων εταιρικής βιωσιμότητας κατά περισσότερο από 80% και την καθυστέρηση της προθεσμίας υποβολής εκθέσεων για άλλες, οι Βρυξέλλες κατήργησαν τα σχέδια για πρότυπα υποβολής εκθέσεων ανά τομέα.
Η Ashley Hamilton Claxton, επικεφαλής υπεύθυνης επένδυσης της Royal London Asset Management, δήλωσε ότι χαιρετίζει την κίνηση για την απλούστευση αυτού που είχε γίνει ένα «πολύπλοκο κανονιστικό περιβάλλον», αλλά χαρακτήρισε την απώλεια των κλαδικών προτύπων «οπισθοδρόμηση».
«Οι πληροφορίες αυτές είναι απαραίτητες για... την αξιολόγηση της ευθυγράμμισης των εταιρειών με τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού», δήλωσε.
Αξιωματούχοι της ΕΕ δήλωσαν ότι οι κινήσεις αυτές δεν θα αποδυναμώσουν τους κλιματικούς στόχους του μπλοκ, αλλά θα διευκολύνουν τις εταιρείες και τους επενδυτές να τους εφαρμόσουν στην πράξη.
Ο Nathan Fabian, επικεφαλής των βιώσιμων συστημάτων στο δίκτυο επενδυτών Principles for Responsible Investment, το οποίο υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ, δήλωσε ότι οι προτάσεις θα μειώσουν «σημαντικά» την πρόσβαση των επενδυτών στις πληροφορίες που χρειάζονται.
Η Marjella Lecourt-Alma, διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας δεδομένων Datamaran, δήλωσε ότι ενώ οι περισσότερες μεγάλες εταιρείες θα εξακολουθήσουν να καλύπτονται από τους κανόνες, οι λιγότερες γνωστοποιήσεις θα μπορούσαν να δουν τους επενδυτές να «δυσκολεύονται να συνδέσουν τις τελείες» σχετικά με τους κινδύνους που επηρεάζουν τις αποτιμήσεις.
Ενώ οι μικρότερες εταιρείες θα μπορούσαν να υποβάλλουν εκθέσεις εθελοντικά, οι προτεινόμενοι κανόνες θα περιόριζαν τις πρόσθετες πληροφορίες βιωσιμότητας που θα μπορούσαν να τους ζητήσουν οι τράπεζες και άλλοι επενδυτές να μοιραστούν.
Ο Filip Gregor, επικεφαλής του τμήματος υπεύθυνων εταιρειών της ομάδας υπεράσπισης Frank Bold, δήλωσε ότι αυτό δημιουργεί τον κίνδυνο ότι όσοι ζητούν από τις εταιρείες επιπλέον πληροφορίες βιωσιμότητας «θα μπορούσαν να διωχθούν για τις προσπάθειές τους».
Η υποβολή εταιρικών εκθέσεων βάσει της «ταξινόμησης» των πράσινων δραστηριοτήτων του μπλοκ, η οποία προορίζεται να βοηθήσει τους επενδυτές να κατανοήσουν καλύτερα τις θετικές περιβαλλοντικές προσπάθειες μιας εταιρείας, θα αλλάξει επίσης, ώστε να απαλλάξει το 80% των εταιρειών από τη δημοσιοποίηση.
Με την καθυστέρηση των προθεσμιών υποβολής εκθέσεων για πολλές επιχειρήσεις μέχρι κοντά στην ημερομηνία-στόχο της ΕΕ για τη μείωση των εκπομπών το 2030, οι Βρυξέλλες ενδέχεται να παρεμποδίσουν την ικανότητά της να επιτύχει τον στόχο, δήλωσε ο Matthew Fisher, επικεφαλής πολιτικής της εταιρείας αειφορίας Watershed.
«Εάν καθυστερήσετε και παύσετε αυτή την αποκάλυψη και τη διαφάνεια, υπονομεύετε αυτούς τους πολύ φιλόδοξους στόχους», δήλωσε. «Δεν νομίζω ότι αυτά τα δύο πράγματα συνάδουν, θεμελιωδώς».