ESG+Stories

Στην πέμπτη θέση το κλίμα στις προτεραιότητες των Γερμανών ψηφοφόρων-Ποια είναι η επόμενη μέρα για την ενεργειακή μετάβαση στην Γερμανία;

Μετά τον πρώτο εκλογικό κύκλο, με τη μεγάλη νίκη Χριστιανοδημοκρατών και AfD, η Ευρώπη παρακολουθεί τις επόμενες κινήσεις της πάλαι ποτέ βιομηχανικής δύναμης.
Στην πέμπτη θέση το κλίμα στις προτεραιότητες των Γερμανών ψηφοφόρων-Ποια είναι η επόμενη μέρα για την ενεργειακή μετάβαση στην Γερμανία;

Οι γερμανικές εκλογές ανέδειξαν μεγάλες πολιτικές ανακατατάξεις, με την κλιματική και ενεργειακή πολιτική να παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διάλυση της απερχόμενης κυβέρνησης συνασπισμού. Η αδυναμία των τριών κυβερνητικών κομμάτων να συμφωνήσουν σε μια κοινή στρατηγική που θα συνδύαζε τις επενδυτικές ανάγκες με το αυστηρό φρένο χρέους της χώρας άφησε πολλές κρίσιμες αποφάσεις σε εκκρεμότητα. Η επόμενη κυβέρνηση θα κληθεί να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της Γερμανίας για τη μείωση των εκπομπών και την ενεργειακή μετάβαση με πρώτο στόχο το 2030 και απώτερο το 2050.

.

Παρά το γεγονός ότι η κλιματική κρίση υπήρξε κορυφαίο ζήτημα στις προηγούμενες εκλογές, αυτή τη φορά οι ψηφοφόροι έδειξαν μειωμένο ενδιαφέρον. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ARD, τα θέματα που επηρέασαν κυρίως την ψήφο των πολιτών ήταν η εσωτερική και κοινωνική ασφάλεια (18%), η μετανάστευση (15%) και η οικονομική ανάπτυξη (15%). Το περιβάλλον και το κλίμα υποχώρησαν στην πέμπτη θέση με μόλις 13%, σημειώνοντας σημαντική πτώση από το 22% του 2021.

Το SPD του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς υπέστη σημαντική ήττα, λαμβάνοντας το χαμηλότερο ποσοστό του μεταπολεμικά, 16,4%. Οι Πράσινοι, αν και συμμετείχαν στην κυβέρνηση με βασικό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση, συγκέντρωσαν μόλις 12%. Το FDP, το οποίο έθετε εμπόδια σε πολλές περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες, κατέρρευσε στο 4,6% και έμεινε εκτός κοινοβουλίου.

Αντίθετα, η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) σημείωσε ιστορική άνοδο, φτάνοντας το 20,5%. Το κόμμα, το οποίο αμφισβητεί τις πολιτικές για το κλίμα και την πράσινη μετάβαση, ακολουθεί τη γενικότερη τάση ανόδου των ακροδεξιών κομμάτων στην Ευρώπη. Ωστόσο, όλα τα υπόλοιπα μεγάλα κόμματα έχουν αποκλείσει συνεργασία μαζί του, μειώνοντας τις πιθανότητες συμμετοχής του στην κυβέρνηση.

Το κόμμα της Αριστεράς κατέγραψε άνοδο στο 8,6%, ενώ η νεοσύστατη Συμμαχία Sahra Wagenknecht (BSW) έλαβε 4,9%, οριακά κάτω από το όριο εισόδου στη Βουλή.

Με δεδομένες τις εκκρεμότητες στην ενεργειακή και κλιματική πολιτική, η νέα κυβέρνηση θα χρειαστεί να προχωρήσει σε κρίσιμες αποφάσεις, όπως η επιτάχυνση διείσδυσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η αναδιάρθρωση της αγοράς ηλεκτρισμού και η ενίσχυση των επενδύσεων για την επίτευξη των κλιματικών στόχων του 2030. Παράλληλα, η πολιτική αστάθεια και η άνοδος κομμάτων που αμφισβητούν την πράσινη ατζέντα ενδέχεται να δυσχεράνουν τη λήψη αποφάσεων.

Πολλές ενεργοβόρες βιομηχανίες στη Γερμανία έχουν παλέψει σκληρά με τις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Σ΄αυτό το κλίμα και τα τρία κόμματα δηλώνουν ότι θα μειώσουν τις τιμές της ενέργειας μέσω προσαρμογών φόρων και επιδοτήσεων, καθώς και με αύξηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Το CDU/CSU, το SPD και οι Πράσινοι συμφωνούν ότι η επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι ο καλύτερος τρόπος για τη μείωση των τιμών. Επίσης υποστηρίζουν την αντικατάσταση του φυσικού αερίου με υδρογόνο, ωστόσο το υψηλό κόστος και η μεταβαλλόμενη νομοθεσία δημιουργούν εμπόδια.  Το CDU/CSU δεν επιθυμεί το άμεσο κλείσιμο των ανθρακικών σταθμών και εξετάζει την επανεργοποίηση πυρηνικών εργοστασίων, ενώ θέλει επίσης να αντιστρέψει την απαγόρευση των λεβήτων αερίου, προτείνοντας αντ’ αυτού την επιδότηση χαμηλών εκπομπών λύσεων θέρμανσης. Το AfD, από την πλευρά του, επιδιώκει να επεκτείνει τη χρήση άνθρακα και να τερματίσει την στήριξη στην ηλιακή και αιολική ενέργεια.

Το CDU/CSU επιθυμεί να τηρήσει τη Συμφωνία του Παρισιού, αλλά με όρους που να διασφαλίζουν την ανταγωνιστικότητα της γερμανικής οικονομίας. Το AfD, αντίθετα, θέλει να καταργήσει την εμπορία δικαιωμάτων εκπομπών και να ακυρώσει τις κλιματικές δεσμεύσεις της ΕΕ.

Κανένα από τα μεγάλα κόμματα δεν σχεδιάζει να επιστρέψει στο ρωσικό φυσικό αέριο, σε αντίθεση με το AfD, το οποίο ζητά την άρση των κυρώσεων και την επαναλειτουργία των αγωγών Nord Stream.

Η πρώτη συνεδρίαση του νέου κοινοβουλίου θα πραγματοποιηθεί έως τις 24 Μαρτίου, σηματοδοτώντας την έναρξη των διαδικασιών για το σχηματισμό κυβέρνησης. Το αν η Γερμανία θα καταφέρει να διατηρήσει κάποιον ρόλο στην ευρωπαϊκή ενεργειακή μετάβαση θα εξαρτηθεί από τις πολιτικές ισορροπίες που θα διαμορφωθούν τους επόμενους μήνες.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ