ESG+Stories

Ανοίγει ο δρόμος για την κατασκευή των μονάδων βιοαερίου της KIEFER

Το ΣτΕ δικαίωσε την εταιρεία, καθώς σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου δεν αποτελούν κατάτμηση ενιαίου έργου.
Ανοίγει ο δρόμος για την κατασκευή των μονάδων βιοαερίου της KIEFER

Με απόλυτη δικαίωση της εταιρείας KIEFER φαίνεται ότι τελειώνει το... σήριαλ της προσπάθειας επιχειρηματικών και αυτοδιοικητικών παραγόντων να σταματήσουν τη δημιουργία πέντε μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιοαέριο στη Βιομηχανική Περιοχή Ιωαννίνων, μονάδων που έχουν τη δυνατότητα να περιορίσουν δραστικά τα ανεπεξέργαστα οργανικά απόβλητα που παράγονται στην ευρύτερη περιοχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες,  το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε την αίτηση ακυρώσεως που είχαν υποβάλλει σε βάρος της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων των έργων, επιχειρηματίες, αλλά και φορείς της αυτοδιοίκησης μεταξύ των οποίων η Περιφέρεια Ηπείρου.

Το ανώτατο δικαστήριο απέρριψε τους ισχυρισμούς εκείνων που προσέφυγαν, ότι δηλαδή πρόκειται για κατάτμηση ενός ενιαίου έργου σε πέντε διαφορετικά προκειμένου να διευκολυνθεί η αδειοδότησή του.

Αντίθετα το ΣτΕ έκρινε ότι, παρότι πρόκειται για έργα που αναπτύσσονται στην ίδια περιοχή, είναι διακριτές και διαφορετικές οντότητες και σωστά αντιμετωπίστηκαν αδειοδοτικώς ως αυτόνομα.

Επιπρόσθετα, το Συμβούλιο της Επικρατείας φέρεται να απέρριψε και τους υπόλοιπους ισχυρισμούς, ότι δηλαδή:

  • Δεν διασφαλίζεται από την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων η προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας
  • Θα υπάρξει υποβάθμιση της ΒΙ.ΠΕ. από τη διακίνηση και επεξεργασία μεγάλων ποσοτήτων αποβλήτων
  • Κακώς χωροθετήθηκαν τέτοιες μονάδες σε βιομηχανικές ζώνες
  • Δεν υπάρχουν επαρκείς καλλιεργούμενες εκτάσεις εντός της ΠΕ Ιωαννίνων στις οποίες μπορεί να γίνει η διάθεση του παραγόμενου οργανικού λιπάσματος

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι περιπέτειες των συγκεκριμένων έργων παραγωγής ενέργειας από βιοαέριο φτάνουν πλέον την οκταετία, καθώς η πρώτη αίτηση κατατέθηκε στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας το 2013. Το 2017 έλαβαν άδεια παραγωγής από την ΡΑΕ και το 2018 έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ).

Παρά το γεγονός ότι τα έργα είχαν λάβει κάθε νόμιμη άδεια και είχαν τηρήσει στο έπακρο την προβλεπόμενη αδειοδοτική και νομοθετική διαδικασία βρέθηκαν ενώπιον μιας αίτησης ακύρωσης της ΑΕΠΟ, με βασική επίκληση ότι επρόκειτο για δόλια κατάτμηση ενιαίου έργου, αλλά και με ισχυρισμούς πως έχουν σημειωθεί παραβιάσεις κατά την αδειοδοτική διαδικασία.

Με την απόφαση του ΣτΕ φαίνεται ότι, μετά τον 8ετή μαραθώνιο, ανοίγει ο δρόμος για την υλοποίηση των έργων, τα οποία αναμένεται να συμβάλλουν δραστικά στην προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, καθώς, όπως προαναφέρθηκε, δίνουν λύση στη μεγάλη συγκέντρωση χοιροτροφικών και πτηνοτροφικών αποβλήτων γύρω από τα Ιωάννινα, και στην αδυναμία αποτελεσματικής επεξεργασίας τους.

Ποιες ανάγκες μπορεί να καλύψει μια μονάδα βιοαερίου

  • παραγωγή καθαρής (ηλεκτρικής και θερμικής) ενέργειας από οργανικά υπολείμματα αντί των συμβατικών καυσίμων
  • μείωση των ποσοτήτων των αδιάθετων οργανικών αποβλήτων
  • μείωση της περιβαλλοντικής ρύπανσης από την ανεξέλεγκτη διάθεση των οργανικών αποβλήτων
  • παραγωγή εδαφοβελτιωτικών, πλούσιων σε οργανική ύλη, που συμβάλλουν στη μείωση της νιτρορύπανσης και των αερίων του θερμοκηπίου
  • μείωση της κατανάλωσης χημικών λιπασμάτων και του κόστους γεωργικής εκμετάλλευσης

Η παραγόμενη καθαρή ενέργεια συμβάλλει και στην ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας αφού, λόγω της συνεχούς λειτουργίας της, συνεισφέρει στην εξομάλυνση των αιχμών φορτίου και την αποφυγή black out, μειώνοντας ταυτόχρονα το συνολικό κόστος της ηλεκτροπαραγωγής, καθώς η κάλυψη των περιόδων αιχμής είναι ιδιαίτερα δαπανηρή.

Κατ’ επέκταση, η παράλληλη λειτουργία περισσότερων ομοειδών μονάδων εκμετάλλευσης ενέργειας από βιοαέριο στην ίδια περιοχή, επαυξάνει και μεγιστοποιεί τις ανωτέρω θετικές επιπτώσεις στο περιβάλλον.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ