Σχεδόν 9 εκατ. νοικοκυριά της Βρετανίας έχουν υπογράψει συμβόλαια που χαρακτηρίζονται ως πράσινα ή ως "100% ΑΠΕ", καθώς οι προμηθευτές επιχειρούν να εκμεταλλευτούν τη ζήτηση του κοινού για λύσεις κατά της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με τους FT.
Εντούτοις, καταναλωτικές ενώσεις όπως η "Which?" εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για τη διαφάνεια τέτοιων συμβολαίων, προειδοποιώντας ότι τα νοικοκυριά κινδυνεύουν να παραπλανηθούν για τα περιβαλλοντικά τους οφέλη. Ορισμένες εταιρείες που προσφέρουν σχετικά πακέτα, όπως η Good Energy, προχωρούν σε συμφωνίες απευθείας με παραγωγούς ΑΠΕ, ενώ άλλοι αγοράζουν ενέργεια από την αγορά χονδρικής όπου το ρεύμα θα μπορούσε να προέρχεται από οποιαδήποτε πηγή. Στη συνέχεια οι εταιρείες αυτές χρησιμοποιούν πράσινα πιστοποιητικά που αγοράζουν έναντι μόλις 10 πένες έκαστο για να κάνουν την εμπορική τους πολιτική.
Η ρυθμιστική αρχή, Ofgem, εκδίδει τέτοια πιστοποιητικά για κάθε μεγαβατώρα παραγωγής ΑΠΕ, όμως μπορούν ακολούθως να εμπορευτούν για χαμηλά ποσά στη δευτερογενή αγορά. Οι προμηθευτές αγοράζουν τα πιστοποιητικά και έτσι καθιστούν νομίμως τα συμβόλαια "100% ΑΠΕ" εφόσον υποβάλουν αρκετά εξ αυτών στην Ofgem. Οι υπέρμαχοι αυτού του συστήματος ισχυρίζονται ότι τα πιστοποιητικά αντανακλούν μονάδες πράσινου ηλεκτρισμού που παρήχθηκε στη Βρετανία ή στην Ευρώπη. Επίσης, θεωρούν ότι σχεδόν όλη η παραγωγή στη Βρετανία διοχετεύεται στο δίκτυο και έτσι δεν είναι εφικτή η παρακολούθησή της από μια συγκεκριμένη πηγή ως τα νοικοκυριά.
Από την άλλη, οι επικριτές όπως η Good Energy και η ScottishPower χαρακτηρίζουν τα συμβόλαια αυτά ως ξεύτικα και εκτιμούν ότι η αγορά πιστοποιητικών στη δευτερογενή αγορά δεν βοηθά την ανάπτυξη των ΑΠΕ στη χώρα. Αντιθέτως, οι άμεσες συμφωνίες με παραγωγούς ΑΠΕ ενισχύει τη χρηματοδότηση νέων έργων.
Η κυβέρνηση δήλωσε σχετικά με τα παραπάνω ότι θα επιθεωρήσει αν το σύστημα είναι επαρκώς διαφανές και αν οι κανόνες για το τι συνιστά πράσινο συμβόλαιο ανταποκρίνονται προς το στόχο.