Η επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των ηλεκτρικών οχημάτων αντισταθμίζει την αύξηση της ζήτησης άνθρακα, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας που στην ετήσια έκθεση του υποστηρίζει ότι οι παγκόσμιες εκπομπές CO2 θα αυξηθούν φέτος κατά σχεδόν 300 εκατομμύρια τόνους, έως και 33,8 δισεκατομμύρια τόνους, μια πολύ μικρότερη πρόοδος από αυτή των σχεδόν δύο δισεκατομμυρίων τόνων που καταγράφηκε το 2021.
.
Η μέτρια αυτή αύξηση αποδίδεται στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας καις την ανάκαμψη του κλάδου των αερομεταφορών από τα χαμηλά επίπεδα πανδημίας. Είναι αξιοσημείωτο ότι παρά την αυξημένη ζήτηση σε άνθρακα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία η πρόοδος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τα ηλεκτρικά οχήματα διατήρησαν τον έλεγχο της αύξησης των εκπομπών CO2, τονίζει η IEA.
«Η παγκόσμια ενεργειακή κρίση, που προκλήθηκε από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οδήγησε πολλές χώρες να στραφούν σε άλλες πηγές ενέργειας για να αντικαταστήσουν τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου που έχουν εξαφανιστεί από την αγορά», δήλωσε ο διευθυντής του IEA Fatih Birol. «Τα καλά νέα είναι ότι τα φωτοβολταϊκά και η αιολική ενέργεια καλύπτουν μεγάλο μέρος του κενού και η αύξηση της κατανάλωσης άνθρακα φαίνεται να είναι σχετικά μικρή και προσωρινή», πρόσθεσε ο Birol.
Η έκθεση του IEA ισχυρίζεται ότι η ηλιακή και η αιολική ενέργεια οδηγούν σε αύξηση της παγκόσμιας ισχύος απο ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κατά περισσότερες από 700 τεραβατώρες (Twh) φέτος, τη μεγαλύτερη αύξηση που έχει καταγραφεί ποτέ. Χωρίς αυτή την αύξηση της ισχύος ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οι παγκόσμιες εκπομπές CO2 θα ήταν 600 εκατομμύρια τόνοι υψηλότερες φέτος.
Παρά την ξηρασία σε πολλές περιοχές, η παγκόσμια παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας είναι υψηλότερη από πέρυσι και έχει συμβάλει περισσότερο από το ένα πέμπτο στην αναμενόμενη αύξηση της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές
Η αύξηση της χρήσης άνθρακα στην ΕΕ θα είναι μόνο προσωρινή και τα νέα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που θα συνδεθούν με το δίκτυο το επόμενο έτος θα αυξήσουν τις παραγωγικές δυνατότητες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κατά περίπου 50 Gigawatts.
Σύμφωνα με το Agerpres, στην Κίνα, οι εκπομπές CO2 θα μείνουν στάσιμες το 2022 σε σύγκριση με το 2021 λόγω της μέτριας οικονομικής ανάπτυξης, των επιπτώσεων της ξηρασίας στην παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας και της επέκτασης των δυνατοτήτων παραγωγής φωτοβολταϊκών και αιολικής ενέργειας.