Στη στρατηγική της Siemens Gamesa στον τομέα των υπεράκτιων αιολικών αναφέρθηκε ο κ. Βασίλης Γιώτας, Area Sales Manager στον τομέα υπεράκτιων αιολικών πάρκων της Siemens Gamesa Renewable Energy στο Αμβούργο μιλώντας την Πέμπτη στο 3ο φόρουμ Renewable & Storage με θέμα «Νέο περιβάλλον, νέες αγορές, νέοι πρωταγωνιστές στην εποχή της ενεργειακής μετάβασης» που διοργανώνει το energypress.gr στις 13 και 14 Οκτωβρίου.
Όπως σημείωσε ο κ. Γιώτας, η Siemens Gamesa, μέχρι τον Ιούνιο του 2021 είχε θέσει σε λειτουργία πάνω από 18,4 γιγαβάτ, κάτι το οποίο αντιστοιχεί αδρομερώς στη συνολική εγκατεστημένη ισχύ σε ολόκληρο τον ελλαδικό χώρο με βάση τα στοιχεία του 2019 ενώ η εταιρεία φέτος, μέχρι τα μέσα της χρονιάς, έχει συμβολαιοποιήσει 2.600 μεγαβάτ, δηλαδή πάνω από 2,5 γιγαβάτ νέων έργων.
Ο κ. Γιώτας υπογράμμισε ότι η Ελλάδα καλείται να τοποθετηθεί στην παγκόσμια σκακιέρα της προσφοράς και της ζήτησης και για το λόγο αυτό, όπως εξήγησε, η δομή της εγχώριας αγοράς, προκειμένου αυτή να είναι ανταγωνιστική, θα πρέπει να γίνει με όρους διεθνούς αγοράς και όχι με τοπικά κριτήρια.
Η εταιρεία έχει καθολική παρουσία στην αγορά και έχει καταφέρει να αναπτύξει μια τεχνολογία ανεμογεννητριών οι οποίες είναι διαρκείς και συνεπείς και βασίζονται σε όρους σταθερότητας, όπως είπε ενώ αναφέρθηκε στη δέσμευση της Siemens Gamesa να παίξει κυρίαρχο ρόλο στα πλωτά αιολικά και να ηγηθεί της μετάβασης. Όπως σημείωσε, «τα πλωτά είναι ακόμη ένας μη ώριμος ακόμη εμπορικά τομέας. Χρειάζεται να υπάρξουν κάποιοι καταλύτες για να περάσουμε στην ωρίμανση της αγοράς, θα απαιτηθεί η δυνατότητα να κατασκευαστούν πλωτήρες με αρθρωτό τρόπο, χρειάζονται έργα μεγάλης κλίμακας για να προχωρήσουμε, θα πρέπει να υπάρχει ένα χαρτοφυλάκιο έργων και όχι πυροτεχνήματα».
Ως προς αυτό, εξήγησε ότι η εταιρεία θεωρεί ανταγωνιστικά έργα αυτά που είναι της τάξης των 250 μεγαβάτ. «Για εμάς ο κύκλος των έργων επίδειξης έχει κλείσει. Πρέπει να πάμε σε εμπορικά έργα, πρέπει να πάμε σε χαρτοφυλάκιο έργων», κατέληξε.