ESG+Stories

Στροφή στην πράσινη ενέργεια από έναν ειδικό του πετρελαίου

«Η σημερινή κρίση μπορεί να μας δώσει μια πρόγευση για το τι θα ζούμε από εδώ και πέρα ολοένα και συχνότερα», τόνισε ο Αλεξ Μπίαρντ.
Στροφή στην πράσινη ενέργεια από έναν ειδικό του πετρελαίου

Ο Αλεξ Μπίαρντ δεν διψάει πλέον για επενδύσεις στον «μαύρο χρυσό». Ενας από τους πιο ισχυρούς διαπραγματευτές σε πετρέλαιο, το πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος τoυ παγκοσμίου κολοσσού πρώτων υλών Glencore, σήμερα βλέπει τα πράγματα διαφορετικά και συγκεντρώνει επενδυτικά κεφάλαια για να καταρτίσει χαρτοφυλάκιο το οποίο θα αφορά στρατηγικής σημασίας εγκαταστάσεις μπαταριών παροχής ρεύματος σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο.

Στόχος του, να στηρίξει τη βιομηχανία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Στην πρώτη του συνέντευξη αφότου αποχώρησε από τον όμιλο το 2019, ο νυν δισεκατομμυριούχος δηλώνει ότι ο επενδυτικός του όμιλος Adaptogen Capital σχεδιάζει να κατασκευάσει αποθηκευτικούς χώρους με δυνατότητα τουλάχιστον 500 Μεγαβάτ, ώστε να παράσχει ηλεκτρική ενέργεια σε σπίτια όταν το ίδιο το δίκτυο δεν θα μπορεί να το κάνει.

Αξίζει να αναφερθεί πως, όταν βρισκόταν στο απόγειό του στην Glencore, εκείνος και η ομάδα του διαπραγματεύονταν ούτε λίγο ούτε πολύ το 7% του παγκοσμίου πετρελαίου.

Το γεγονός πως ο Αλεξ Μπίαρντ στρέφεται τώρα στις υποδομές, ώστε να ενισχύσει τις ήπιες μορφές ενέργειας, αποτελεί ακόμα μία ένδειξη για το ποιες είναι οι τάσεις στον κλάδο ενέργειας σε διεθνή κλίμακα. «Εχω την ευκαιρία για μια δεύτερη σταδιοδρομία στις αγορές εμπορευμάτων», επισημαίνει. «Δεν πρόκειται όμως να ασχοληθώ με το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, αλλά με την απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα, κάτι πολύ επίκαιρο για τα επόμενα 25 χρόνια».

Εν τω μεταξύ, η εκστρατεία της Adaptogen Capital για να συγκεντρώσει επενδυτικά κεφάλαια συμπίπτει με μια περίοδο κατά την οποία ο κλάδος ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετωπίζει μία από τις δεινότερες κρίσεις των τελευταίων δεκαετιών. Εχει ξεσπάσει η τέλεια καταιγίδα: οι μειωμένες προμήθειες σε φυσικό αέριο σε διεθνή κλίμακα εκτόξευσαν τις τιμές, ενώ η παραγωγή από ανανεώσιμες πηγές και πυρηνικά εργοστάσια δεν μπορεί να καλύψει τα κενά.

«Η σημερινή κρίση μπορεί να μας δώσει μια πρόγευση για το τι θα ζούμε από εδώ και πέρα ολοένα και συχνότερα», τόνισε ο Αλεξ Μπίαρντ.

«Οι μπαταρίες μπορούν να σου προσφέρουν σταθερότητα, όταν το δίκτυο ηλεκτρικού ρεύματος αδυνατεί, ενώ συνιστούν ζωτικής σημασίας περιουσιακά στοιχεία στη μετάβαση σε πιο πράσινη ενέργεια». Οσο οι οικονομίες στρέφουν την πλάτη τους στα ορυκτά καύσιμα, τόσο τα δίκτυα ηλεκτροδότησης καθίστανται ακόμα σημαντικότερα. Οι κυβερνήσεις και οι επιχειρήσεις αναζητούν τρόπους να τα καταστήσουν ανθεκτικότερα, ώστε να αποφεύγονται οι διακοπές ρεύματος και η αστάθεια τιμών – αυτά ταλάνισαν τα δίκτυα ηλεκτροδότησης σε όλον τον κόσμο το παρελθόν έτος, από την Κίνα έως την Καλιφόρνια.

Οι προμήθειες σε παραγόμενη από τον ήλιο και τον αέρα ενέργεια αυξομειώνονται σε ακραίο βαθμό, διότι εξαρτώνται από τις εκάστοτε καιρικές συνθήκες. Συν τοις άλλοις, η αύξηση ή η μείωση της παραγωγής από ανανεώσιμες πηγές αναλόγως καιρού δεν συμβαδίζει με τη ζήτηση, οπότε η δυνατότητα αποθήκευσης ενέργειας υπό τη μορφή μπαταριών μπορεί να λειτουργήσει ως αντικραδασμικός μηχανισμός σε περιόδους κρίσεων.

Επί του παρόντος, το Ηνωμένο Βασίλειο διαθέτει σε λειτουργική παραγωγική ικανότητα μπαταριών για αποθήκευση 1,1 Γιγαβάτ, το οποίο μπορεί να επιστρέψει στο δίκτυο εάν χρειαστεί. Επιπλέον, υπό κατασκευήν ή υπό σχεδιασμό βρίσκονται και εγκαταστάσεις για επιπλέον παραγωγική ικανότητα αποθήκευσης 15 Γιγαβάτ.

Το έργο έχουν αναλάβει επιχειρήσεις που και αυτές, όπως και του Αλεξ Μπίαρντ, επενδύουν στην ανανεώσιμη ενέργεια. Εν κατακλείδι, ο δισεκατομμυριούχος ανέφερε ότι τα 500 μεγαβάτ των δικών του εγκαταστάσεων θα χρησιμοποιούν τεχνολογία μπαταριών λιθίου, ενώ η ενέργεια αυτή θα καλύπτει ανάγκες 750.000 οικιών στη Βρετανία, όπως υπολογίζει το Ρόιτερς, βάσει στοιχείων του εθνικού δικτύου της χώρας.

Πηγή: Καθημερινή 

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ