Η ραγδαία ανοδική, και για μεγάλο διάστημα, πορεία του χονδρεμπορικού κόστους του ρεύματος, πέραν της πίεσης που ασκεί στους καταναλωτές, δεδομένου ότι μέσα από τις ρήτρες η αύξηση αυτή περνάει στην κατανάλωση, έχει δημιουργήσει μεγάλο ταμειακό πρόβλημα στις εταιρείες προμήθειας, σε εκείνες τουλάχιστον που δεν είναι καθετοποιημένες.
Ο λόγος είναι ότι οι εταιρείες πρέπε να καταβάλλουν άμεσα την όλο και μεγαλύτερη αξία του ρεύματος, καθώς και τις σχετικές εγγυήσεις, τη στιγμή που οι εισπράξεις τους από τους πελάτες-καταναλωτές γίνονται σε χρόνο κατά πολύ μεταγενέστερο.
Όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς αυτής, η εκτόξευση του κόστους ενέργειας πέραν του προβλεπόμενου και προγραμματιζόμενου κόστους των παρόχων, δημιουργεί σημαντικότατες και δυσανάλογες πιέσεις στην ρευστότητα τους.
Με δεδομένο ότι οι προβλέψεις για την πορεία του κόστους ρεύματος δεν είναι ευοίωνες, το πρόβλημα δεν φαίνεται να επιλύεται, αλλά αντίθετα εκτιμάται ότι θα επιταθεί.
Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έχει δεχτεί προτάσεις από εταιρείες του χώρου, προκειμένου να προχωρήσει σε ρυθμίσεις, έστω μεταβατικού τύπου, που θα αμβλύνουν την πίεση που δέχονται το διάστημα αυτό οι ταμειακές ροές των εταιρειών.
Ειδικότερα, οι προτάσεις αυτές, κατά κύριο λόγο σχετίζονται με:
1) Την αντικατάσταση των μετρητών που καταβάλλονται στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας από τους Παρόχους ως εγγύηση (cash collateral) με ισόποσες εγγυητικές επιστολές
Με τα σημερινά δεδομένα η αγορά ενέργειας πληρώνεται από τους Παρόχους την ίδια ημέρα που αυτή καταναλώνεται από τους τελικούς καταναλωτές, αν και τιμολογείται και εισπράττεται τουλάχιστον 40-60 ημέρες αργότερα (στην καλύτερη περίπτωση). Για το λόγο αυτό οι Πάροχοι πρέπει να διατηρούν και να διαθέτουν ίδια χρηματικά κεφάλαια για την κάλυψη των υποχρεώσεων αυτών έως την είσπραξη της τιμολογηθείσας ενέργειας.
2) Την επανεξέταση της μεθοδολογίας εκκαθάρισης και πληρωμής των Αγορών DAM & IDM. Σήμερα οι Πάροχοι υποχρεούνται να καταβάλουν κάθε μέρα ολόκληρο το ποσό που απαιτείται για την κάλυψη των θέσεων τους στις Αγορές DAM & IDM, με αποτέλεσμα να πιέζονται σε επίπεδο ταμειακών ροών. Αυτό που προτείνουν οι προμηθευτές είναι , ιδίως σε περιόδους που οι προς εκπλήρωση υποχρεώσεις έπονται τραπεζικών αργιών.
Προς άρση της καταστάσης αυτής προτείνεται προσωρινά η υιοθέτηση ρύθμισης, όπως ίσχυε παλαιότερα, σύμφωνα με την οποία η κάλυψη του 60% των ημερήσιων υποχρεώσεων των Παρόχων θα γίνεται τοις μετρητοίς (cashcollateral) και το υπόλοιπο 40% θα γίνεται μέσω εγγυητικής επιστολής.
3) Την παράταση της προθεσμίας πληρωμής των Τιμολογίων σε ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ . Απαραίτητη κρίνεται, προσωρινά, η παράταση προθεσμίας πληρωμής των τιμολογίων των Διαχειριστών ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ από 60 σε 90 ημέρες. Η τροποποίηση αυτή που είναι θεσμικά εύκολη, εκτιμάται ότι μπορεί να συνδράμει σημαντικά στη διευθέτηση του ταμειακού προβλήματος των Παρόχων.
4) Την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού του περιθωρίου ασφάλισης στην αγορά εξισορρόπησης. Προτείνεται να αλλάξει προσωρινά ο υπολογισμός του περιθωρίου ασφάλισης στην αγορά εξισορρόπησης από τις 12 ημέρες εκκαθάρισης (12 εβδομάδες λειτουργίας) που είναι σήμερα, σε 4 ημέρες εκκαθάρισης (4 εβδομάδες λειτουργίας).
Οι αλλαγές αυτές στον υπολογισμό εκτιμάται ότι θα περιορίσουν σημαντικά το χρονικό διάστημα κατά το οποίο απαιτείται η διατήρηση δεσμευμένων χρηματικών ποσών.