Η Εβδομάδα Μόδας του Λονδίνου θα γίνει η πρώτη από τις τέσσερις μεγάλες διοργανώσεις που θα εισαγάγει απαιτήσεις βιωσιμότητας για όλες τις μάρκες που παρουσιάζουν στο πρόγραμμα.
.
Τη Δευτέρα, το Βρετανικό Συμβούλιο Μόδας (BFC) ανακοίνωσε ότι υιοθετεί το πλαίσιο που η Εβδομάδα Μόδας της Κοπεγχάγης ανακοίνωσε για πρώτη φορά το 2019 και εφαρμόζει πλήρως από το φθινόπωρο/χειμώνα 2023. Τα ελάχιστα πρότυπα της Κοπεγχάγης περιλαμβάνουν την ύπαρξη επίσημης στρατηγικής ESG και πολιτικής ποικιλομορφίας και ένταξης για τις προσλήψεις, τη χρήση προτιμώμενων υλικών και την κατάργηση των σκηνικών μιας χρήσης για τις επιδείξεις μόδας (η στρατηγική και οι προσδοκίες προσλήψεων προσαρμόζονται ανάλογα με το μέγεθος της μάρκας).
Οι ελάχιστες απαιτήσεις του BFC θα εφαρμοστούν πιλοτικά καθ' όλη τη διάρκεια του 2025 με μάρκες που αποτελούν μέρος του προγράμματος επώασης Newgen. Η πλήρης εφαρμογή θα ακολουθήσει για όλες όσες κάνουν επίδειξη από τον Ιανουάριο του 2026. Η πρωτοβουλία για τα ταλέντα έχει ήδη υποχρεωτικά κριτήρια βιωσιμότητας για τις μάρκες που θα γίνουν δεκτές.
«Είμαστε ενθουσιασμένοι που ευθυγραμμιζόμαστε με τις απαιτήσεις βιωσιμότητας της Εβδομάδας Μόδας της Κοπεγχάγης σε όλο το BFC Newgen, το οποίο βασίζεται στα υφιστάμενα ελάχιστα πρότυπα μας και επιβεβαιώνει τη δέσμευσή μας να προωθήσουμε θετικές αλλαγές σε ολόκληρη την παγκόσμια βιομηχανία της μόδας», ανέφερε σε δήλωσή της η απερχόμενη διευθύνουσα σύμβουλος του BFC Caroline Rush. «Αυτή η συνεργασία είναι ένα σημαντικό βήμα για να διασφαλίσουμε ότι η βιωσιμότητα θα γίνει αναπόσπαστο μέρος του μέλλοντος της μόδας. Μαζί, δημιουργούμε ένα πλαίσιο που δίνει τη δυνατότητα στις αναδυόμενες επιχειρήσεις μόδας σχεδιαστών να πρωτοστατήσουν και να συμβάλουν απτά σε μια πιο βιώσιμη και υπεύθυνη βιομηχανία».
Οι απαιτήσεις αποτελούν μέρος του συνεχιζόμενου έργου του BFC μέσω της δεξαμενής σκέψης του Institute of Positive Fashion (IPF), που εστιάζει στη βιωσιμότητα και ξεκίνησε το 2020. Τον Νοέμβριο του 2024, η LFW έγινε επίσης η πρώτη από τις τέσσερις μεγάλες εβδομάδες μόδας που απαγόρευσε τη χρήση εξωτικών δερμάτων όπως ο κροκόδειλος και το φίδι (η Κοπεγχάγη απαγόρευσε τα εξωτικά τον Μάρτιο του 2024).
Οι σχεδιαστές στο Λονδίνο μικρότεροι επιχειρησιακά από τους γίγαντες της πολυτέλειας στο Παρίσι και το Μιλάνο, γεγονός που αναμφισβήτητα καθιστά ευκολότερη την επιβολή των κριτηρίων αειφορίας αφενός και αφετέρου οι ανεξάρτητες μάρκες στο Λονδίνο μπορεί επίσης να είναι ευκολότερο να προσαρμόσουν τις πρακτικές εργασίας τους για να τα πληρούν. Οι απαιτήσεις βιωσιμότητας θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια ευκαιρία για τους σχεδιαστές της πόλης να ξεχωρίσουν στην παγκόσμια σκηνή, επιδεικνύοντας τις προοδευτικές πρακτικές που απαιτούνται για την προώθηση της αλλαγής στον κλάδο.
«Αυτή η συνεργασία [με το BFC] όχι μόνο προάγει την αναγκαία ευθυγράμμιση του κλάδου, αλλά υπογραμμίζει επίσης τη μοναδική δυνατότητα των εβδομάδων μόδας και των συμβουλίων να προωθήσουν θετικές αλλαγές στον κλάδο», δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος της Εβδομάδας Μόδας της Κοπεγχάγης Cecilie Thorsmark σε δήλωσή της. «Με το Βρετανικό Συμβούλιο Μόδας, ως σημαίνοντα παράγοντα στο παγκόσμιο τοπίο της μόδας, βλέπουμε πολλές δυνατότητες να ενισχύσουμε περαιτέρω τον αντίκτυπο της συλλογικής μας δέσμευσης για τη βιωσιμότητα».