Η συντριπτική πλειοψηφία των ενδυμάτων παγκοσμίως – και συγκεκριμένα, το 97% – καταλήγει σε χωματερές, σύμφωνα με τη McKinsey.
.
Σημειώνεται δε, πως, το 60% των φορεμένων ρούχων θα βρεθούν σε χωματερές, μέσα σε μόλις 12 μήνες από την παραγωγής τους. Μάλιστα, τις τελευταίες δύο δεκαετίες, η εν λόγω τάση στη βιομηχανία ρούχων έχει επιταχυνθεί κυρίως λόγω, της παγκόσμιας κυριαρχίας των fast fashion brands, της πολυεθνικής παραγωγής καθώς και της εισαγωγής φθηνότερων πλαστικών ινών.
Η βιομηχανία μόδας – αξίας πολλών τρισεκατομμυρίων δολαρίων – συνεπάγεται σημαντικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 8% έως και 10% των συνολικών παγκόσμιων εκπομπών, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη. Το ποσοστό αυτό είναι μεγαλύτερο από το αντίστοιχο που σημειώνουν οι διεθνείς πτήσεις και οι θαλάσσιες μεταφορές μαζί. Και καθώς άλλες βιομηχανίες καταγράφουν πρόοδο στον τομέα των λύσεων μείωσης των εκπομπών άνθρακα, το αποτύπωμα άνθρακα στη βιομηχανία της μόδας προβλέπεται να αυξηθεί, αντιπροσωπεύοντας μάλιστα, περισσότερο από το 25% του παγκόσμιου προϋπολογισμού άνθρακα έως το 2050.
Πράγματι, η βιομηχανία ένδυσης επιθυμεί να εστιάσει στην ανακύκλωση. Όμως, ακόμη και οι πιο απλές λύσεις δεν έχουν αποδώσει. Σύμφωνα με ειδικούς σε θέματα βιωσιμότητας, έως και το 80% των ενδυμάτων Goodwill καταλήγει στην Αφρική, διότι η αγορά μεταχειρισμένων στις ΗΠΑ δεν μπορεί να απορροφήσει το απόθεμα. Ακόμη και οι τοπικοί κάδοι απορριμμάτων στέλνουν ρούχα στην Αφρική λόγω της πολυπλοκότητας της εγχώριας αλυσίδας εφοδιασμού και της υπερχείλισης. Επί του παρόντος, λιγότερο από το 1% των κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων που παράγονται για ρούχα ανακυκλώνονται σε νέα ρούχα, τα οποία κοστίζουν 100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως σε ευκαιρίες εσόδων, σύμφωνα με την McKinsey Sustainability.
Remaining Time-0:00
Fullscreen
Mute
Ένα μεγάλο πρόβλημα αποτελεί η ανάμειξη των κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων που είναι πλέον κοινή στη διαδικασία παραγωγής. Με την πλειονότητα των υφασμάτων στη βιομηχανία της μόδας να είναι αναμεμειγμένα, θεωρείται πιο δύσκολο να ανακυκλωθεί μια ίνα χωρίς να επηρεαστεί μια άλλη. Για παράδειγμα, ένα κλασικό πουλόβερ μπορεί να περιέχει πολλούς διαφορετικούς τύπους ινών, όπως ένα μείγμα από βαμβάκι, κασμίρ, ακρυλικό, νάιλον και spandex. Καμία από τις ίνες δεν μπορεί να ανακυκλωθεί στον ίδιο αγωγό, όπως συμβαίνει στη βιομηχανία μετάλλων.
«Θα έπρεπε να αποσυνδέσετε πέντε στενά αναμεμειγμένες ίνες και να τις στείλετε σε πέντε διαφορετικά σενάρια ανακύκλωσης για να ανακτήσετε τα περισσότερα πουλόβερ», δήλωσε ο Πολ Ντίλινγκερ, επικεφαλής παγκόσμιας καινοτομίας προϊόντων στη Levi Strauss & Co.
Η πρόκληση της ανακύκλωσης ρούχων και οι ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις
Η πολυπλοκότητα του προβλήματος της ανακύκλωσης στην βιομηχανία μόδας βρίσκεται πίσω από τα νέα επιχειρηματικά μοντέλα που έχουν εμφανιστεί σε εταιρείες όπως οι Evrnu, Renewcell, Spinnova και SuperCircle, και μερικές μεγάλες νέες εμπορικές δραστηριότητες.
«Η αύξηση του ποσοστού ανακύκλωσης κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων βρίσκεται στο επίκεντρο του ζητήματος», δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας Spinnova. «Υπάρχει πολύ μικρό οικονομικό κίνητρο για τη συλλογή, τη διαλογή, τον τεμαχισμό και τη δεματοποίηση των κλωστοϋφαντουργικών απορριμμάτων, τα οποία είναι τα πρώτα βήματα στον κύκλο της ανακύκλωσης», αναφέρεται σύμφωνα με την επιχείρηση.
Η κυκλική οικονομία των Zara, Adidas και Levi’s
Η Levi Strauss σημειώνει πρόοδο στην προσπάθειά της να δημιουργήσει μια κυκλική οικονομία με το εμβληματικό μπλε τζιν 501 που κατασκευάζεται τώρα από 40% ίνες από τη Renewcell και 60% οργανικό βαμβάκι. Από την πλευρά της, η Adidas υποστηρίζει ότι βρίσκεται σε καλό δρόμο προκειμένου χρησιμοποιήσει μόνο ανακυκλωμένο πολυεστέρα μέχρι το τέλος του 2023 – αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο 96%.
Συγχρόνως, η Zara έχει θέσει ως στόχο να χρησιμοποιεί μόνο 100% οργανικό βαμβάκι, ανακυκλωμένα ή βιώσιμα υφάσματα σε όλα της τα ρούχα και 100% ανακυκλωμένο πολυεστέρα και βιολογικά λευκά είδη μέχρι το 2025. Αλλά δεν είναι ακόμη σαφές πόσο εφικτό είναι αυτό το χρονοδιάγραμμα για οποιοδήποτε τις μεγάλες μάρκες. «Ενώ υπάρχουν πολλές τεχνολογικές λύσεις για να κάνουμε τα ρούχα πιο βιώσιμα, η τεχνολογία δεν ταιριάζει ακόμη με την κλίμακα και τη ζήτηση της παγκόσμιας βιομηχανίας μόδας», δήλωσε εκπρόσωπος της Zara.
Οι ειδικοί επισημαίνουν πως προκειμένου να δοθεί ουσιαστική λύση στο πρόβλημα θα πρέπει να μειωθεί η κατανάλωση, η μακροζωία των ενδυμάτων πρέπει να αυξηθεί (επαναχρησιμοποίηση, επισκευή) και ο σχεδιασμός του προϊόντος πρέπει να αγκαλιάζει τη βιωσιμότητα (ανακυκλώσιμο/σχεδιασμένο για αποσυναρμολόγηση). Όλα αυτά έρχονται σε αντίθεση με το τρέχον επιχειρηματικό μοντέλο γρήγορης μόδας.
Πώς η νομοθεσία θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της κλωστοϋφαντουργίας
Σύμφωνα μάλιστα, με τα όσα αναφέρει το CNBC, η νέα νομοθεσία που θα τεθεί σε εφαρμογή θα καταστήσει τους παραγωγούς υπεύθυνους για τη διάθεση των απορριμμάτων και θα συμβάλλει στη μείωση των υφιστάμενων διαφορών τιμών μεταξύ παρθένων και ανακυκλωμένων ινών/υφασμάτων με την πάροδο του χρόνου. Η αυξημένη νομοθεσία στην ΕΕ συνέβαλε στην επιτάχυνση των επιχειρηματικών μοντέλων ανακύκλωσης κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων.
Το πλαίσιο της ΕΕ για τα απόβλητα απαιτεί από τις χώρες να διαχωρίσουν όλα τα κλωστοϋφαντουργικά απόβλητα έως το 2025 και το σχέδιο δράσης για την κυκλική οικονομία της ΕΕ διασφαλίζει ότι οι αρχές της κυκλικής οικονομίας εφαρμόζονται σε όλη την κατασκευή, προϊόντα, κατανάλωση και διαχείριση απορριμμάτων κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι υποστηρικτές της πολιτικής έχουν κάνει μικρότερα βήματα προς την ανακυκλωμένη μόδα, με την εισαγωγή ορισμένων πολιτειακών νομοσχεδίων. Στην Καλιφόρνια, το νομοσχέδιο SB 707 εισήχθη τον Φεβρουάριο για τη δημιουργία ενός προγράμματος ανακύκλωσης υφασμάτων σε όλη την πολιτεία. Στη Νέα Υόρκη, ο νόμος για τη βιωσιμότητα και την κοινωνική ευθύνη της μόδας, γνωστός και ως νόμος για τη μόδα, θα καθιστούσε υπεύθυνες τις εταιρείες για τις πρακτικές ανακύκλωσής τους. Προς το παρόν υποστηρίζεται από επωνυμίες μόδας όπως η Eileen Fisher, η Stella McCartney, η Everlane και η Patagonia, καθώς και άλλες οργανώσεις υπεράσπισης που πιέζουν να περάσει το νομοσχέδιο.