Τον Σεπτέμβριο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι είχε αποστείλει επιστολές σε 17 κράτη μέλη της ΕΕ, με τις οποίες ξεκινούσε ενέργειες επί παραβάσει λόγω της αδυναμίας τους να επιβεβαιώσουν την πλήρη ενσωμάτωση της οδηγίας για την υποβολή εκθέσεων εταιρικής βιωσιμότητας (CSRD) στην εθνική τους νομοθεσία.
Η οδηγία CSRD αποτέλεσε σημαντική εξέλιξη στις απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων ESG, και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τονίζει πόσο κρίσιμο είναι το πλαίσιο εξαγγέλοντας πιθανές παραβάσεις.
Αλλά πρώτα,ας κάνουμε μια συνοπτική ενημέρωση σχετικά με το τι είναι η οδηγία CSRD, πριν εξετάσουμε τι ακριβώς ανακοίνωσε η Επιτροπή της ΕΕ.
Τι είναι η οδηγία CSRD;
Η οδηγία CSRD αντικαθιστά την οδηγία για τη μη χρηματοοικονομική πληροφόρηση (NFRD), η οποία αποτελούσε το προηγούμενο πλαίσιο της ΕΕ για την υποβολή εκθέσεων βιωσιμότητας. Έχει επεκτείνει τον αριθμό των επιχειρήσεων που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της οδηγίας σε περισσότερες από 50.000 εταιρείες.
Το πλαίσιο διευρύνει σημαντικά το πεδίο εφαρμογής και τη λεπτομέρεια των δεδομένων ESG που πρέπει να δημοσιοποιούν οι οργανισμοί, επιβάλλοντας ολοκληρωμένες πληροφορίες σχετικά με τις επιπτώσεις, τους κινδύνους και τα οφέλη ESG. Επιπλέον, η οδηγία CSRD πρόκειται να έχει εκτεταμένο αντίκτυπο σε παγκόσμιο επίπεδο, καλύπτοντας όχι μόνο τις εταιρείες της ΕΕ, αλλά και τις εταιρείες εντός των αλυσίδων εφοδιασμού και τις μητρικές εταιρείες εκτός ΕΕ.
Η οδηγία CSRD άρχισε να εφαρμόζεται στις αρχές του 2024 για τις μεγάλες εταιρείες με περισσότερους από 500 εργαζόμενους, ενώ οι πρώτες εκθέσεις αναμένονται το 2025. Τα Ευρωπαϊκά Πρότυπα Απολογισμού Βιωσιμότητας (ESRS) περιγράφουν τις λεπτομερείς γνωστοποιήσεις για τον απολογισμό βιωσιμότητας που απαιτεί η οδηγία.
Η προθεσμία για τις χώρες της ΕΕ να ενσωματώσουν την CSRD στην εθνική τους νομοθεσία ήταν η 6η Ιουλίου 2024, αλλά η Επιτροπή συνεχίζει να προτρέπει 17 χώρες μέλη να εφαρμόσουν την οδηγία.
Τι ανακοίνωσε η Επιτροπή της ΕΕ;
Στις 26 Σεπτεμβρίου 2024, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε μια σειρά αποφάσεων για παραβάσεις που σχετίζονται με την καθυστερημένη εφαρμογή συγκεκριμένων οδηγιών της ΕΕ. Στο πλαίσιο αυτό, 17 κράτη μέλη κλήθηκαν να ενσωματώσουν την οδηγία στο εθνικό τους δίκαιο, σηματοδοτώντας την αρχική φάση της διαδικασίας της ΕΕ.
Στις χώρες που έλαβαν τις επιστολές περιλαμβάνονται το Βέλγιο, η Τσεχία, η Γερμανία, η Εσθονία, η Ελλάδα, η Ισπανία, η Κύπρος, η Λετονία, το Λουξεμβούργο, η Μάλτα, οι Κάτω Χώρες, η Αυστρία, η Πολωνία, η Πορτογαλία, η Ρουμανία, η Σλοβενία και η Φινλανδία. Παρόλα αυτά στη χώρα μας ψηφίστηκε στη νομοθεσία η διάταξη στις 12 Δεκεμβρίου όπου και δημοσιεύτηκε ο Ν. 5164/2024 (202 Α).