ESG+Stories

ΔΕΣΦΑ: Ανοίγοντας τον δρόμο προς ένα βιώσιμο και πράσινο μέλλον για την ενέργεια

H Maria Rita Galli είναι Διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ
ΔΕΣΦΑ: Ανοίγοντας τον δρόμο προς ένα βιώσιμο και πράσινο μέλλον για την ενέργεια

Εν μέσω παγκόσμιων προκλήσεων, η συνεργασία έχει αναδειχθεί ως το κλειδί για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, τη στήριξη των κοινοτήτων και τη διασφάλιση ισχυρής και διαφανούς διακυβέρνησης. Η δέσμευση του ΔΕΣΦΑ για βιωσιμότητα και διαφάνεια υπογραμμίζεται στην Έκθεση ESG 2023 (ESG Report), η οποία περιγράφει τις επιδόσεις, τη στρατηγική και τις πρωτοβουλίες μας, ευθυγραμμισμένες με τους δείκτες ESG των Ηνωμένων Εθνών (UN SDGs).

Ο ΔΕΣΦΑ παραμένει αφοσιωμένος στην αποστολή του για ελαχιστοποίηση του αποτυπώματος άνθρακα και φροντίζει με συνέπεια οι δραστηριότητές του να ευθυγραμμίζονται με τους διεθνείς κλιματικούς στόχους. Στο πλαίσιο του σχεδίου DESFA 1,5°C Net Zero Scenario, η περιβαλλοντική μας στρατηγική στοχεύει στη μείωση των εκπομπών Scope 1 και 2 κατά 50% μέχρι το 2030 (σε σύγκριση με το 2018) και στην επίτευξη ουδετερότητας άνθρακα μέχρι το 2040, με τελικό στόχο τις μηδενικές εκπομπές μέχρι το 2050.

Θέτοντας τις βάσεις για ένα ασφαλές, βιώσιμο μέλλον μέσω της καινοτομίας και της συνεργασίας

Καθώς ο κόσμος προχώρα προς ένα βιώσιμο ενεργειακό μέλλον, η σημασία της ενσωμάτωσης ανανεώσιμων πόρων, όπως το υδρογόνο και το βιομεθάνιο, στο ενεργειακό μείγμα δεν μπορεί να υποτιμηθεί. Ο ΔΕΣΦΑ αποτελεί έναν από τους πρωταγωνιστές της ενεργειακής μετάβασης, αναλαμβάνοντας στρατηγικές δράσεις για τη διασφάλιση της ετοιμότητας των ενεργειακών δικτύων και την υποστήριξη των τοπικών κοινοτήτων.

Μέσω ενός φιλόδοξου 10ετους Προγράμματος Ανάπτυξης με επενδύσεις που ξεπερνούν το 1,3 δισ. ευρώ, ο ΔΕΣΦΑ υλοποιεί έργα που θα παρέχουν πρόσβαση στο φυσικό αέριο, μια καθαρότερη και αξιόπιστη πηγή ενέργειας για περισσότερες περιοχές στην Ελλάδα, ανοίγοντας επίσης τον δρόμο για τις νέες, μελλοντικά ανθεκτικές υποδομές. Το δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2023 – 2032 επικεντρώνεται σε σημαντικές επενδύσεις σε υποδομές κατάλληλες για υδρογόνο (H2), όπως οι αγωγοί Καρπερής-Κομοτηνής και Πάτρας. Περιλαμβάνει, επίσης, καινοτόμα έργα, όπως ένα πιλοτικό έργο πυρόλυσης για την παραγωγή υδρογόνου και στερεού άνθρακα και τη σύνδεση του δικτύου του ΔΕΣΦΑ με τη σχεδιαζόμενη κοιλάδα υδρογόνου στη Δυτική Μακεδονία, επιτρέποντας την έγχυση πράσινου υδρογόνου στο υφιστάμενο δίκτυο, συμβάλλοντας περαιτέρω στη μείωση των εκπομπών μεθανίου στο Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ).

Επιπλέον, ηγούμαστε της συνεργασίας για τον Κάθετο Διάδρομο, μία στρατηγική πρωτοβουλία για την ενίσχυση του ρόλου της Ελλάδας ως ενεργειακής πύλης. Η πρωτοβουλία αυτή, στην οποία συμμετέχουν εννέα Διαχειριστές Συστημάτων Μεταφοράς από επτά χώρες, επιτρέπει την αμφίδρομη μεταφορά φυσικού αερίου στις αγορές της Νοτιοανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης, αυξάνοντας τη διαφοροποίηση και ενισχύοντας την περιφερειακή ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού. Κοιτώντας προς το μέλλον, αυτές οι υποδομές θα επιτρέψουν επίσης και τη μεταφορά υδρογόνου και άλλων ανανεώσιμων αερίων.

Συνεργαζόμαστε με την Bulgartransgaz για την ανάπτυξη ενός διασυνδετήριου αγωγού υδρογόνου Ελλάδας-Βουλγαρίας, 570 χιλιομέτρων που θα συνδέει τις κύριες περιοχές παραγωγής υδρογόνου στην Ελλάδα (Αθήνα, Κόρινθο, Θεσσαλονίκη) με τη Βουλγαρία, όπου θα αναπτυχθεί παρόμοιο έργο από τους ομολόγους μας. Αυτό το έργο, που έχει ενταχθεί στη λίστα PCI της ΕΕ, θα αποτελέσει βασικό μέρος του SEEHyC, του Διαδρόμου Υδρογόνου της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, μιας συνεργασίας μεταξύ του ΔΕΣΦΑ, της Bulgartransgaz, της Transgaz, της FGSZ, της Eustream, της NET4GAS και της OGE, που στοχεύει στην εξασφάλιση ενός πράσινου εφοδιασμού υδρογόνου στη Νοτιοανατολική και Κεντρική Ευρώπη, και κυρίως στη Γερμανία, υποστηρίζοντας την ενεργειακή μετάβαση της Ευρώπης.

Επιπλέον, ξεκινήσαμε το έργο Apollo CO2, που αποσκοπεί στη δημιουργία της πρώτης υποδομής CCS μεγάλης κλίμακας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Το έργο προβλέπει τη μεταφορά ρύπων CO2 στη Ρεβυθούσα από περιοχές στην Ελλάδα που τους παράγουν μέσω αγωγών, την υγροποίηση τους, και στη συνέχεια τη μεταφορά τους με ειδικά τάνκερ και τη μόνιμη αποθήκευσή τους στον Πρίνο ή τη Ραβέννα στην Ιταλία, συμβάλλοντας στις περαιτέρω προσπάθειες απανθρακοποίησης της Ελληνικής βιομηχανίας.

Επενδύοντας στις τοπικές κοινωνίες και τους ανθρώπους

Με έντονο συναίσθημα ευθύνης, ο ΔΕΣΦΑ επενδύει στους ανθρώπους,  αλλά και στις τοπικές κοινωνίες που λειτουργούμε. Πέρυσι, συνεργαστήκαμε με τη ΜΚΟ We4All για να φυτέψουμε πάνω από 2.000 δέντρα, αντισταθμίζοντας 44.000 kg CO2 και παράγοντας 234.000 kg O2. Υποστηρίξαμε, επίσης, τοπικές κοινότητες στη Δυτική Μακεδονία μέσω δράσεων, όπως το 10ο Rally Greece Offroad και συνεργαστήκαμε με τις αρχές για τη διάνοιξη και συντήρηση ορεινών διαδρομών στο όρος Βίτσι.

Η αφοσίωσή μας στις τοπικές κοινότητες επεκτείνεται και στη δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης. Για παράδειγμα, το 48% των εργαζομένων στις εγκαταστάσεις LNG της Ρεβυθούσας προέρχεται από τα Μέγαρα και τις γειτονικές περιοχές, ενώ οι εργαζόμενοι στις εγκαταστάσεις των Κήπων (ΤΑΡ) Έβρου και του Σιδηροκάστρου Σερρών προέρχονται από τις αντίστοιχες περιοχές. Στο πλαίσιο της κοινωνικής του συνεισφοράς, ο ΔΕΣΦΑ υποστήριξε την ανακαίνιση της Χειρουργικής Μονάδας του Γενικού Νοσοκομείου Θριασίου στην Ελευσίνα, ενισχύοντας την ποιότητα ζωής και βελτιώνοντας τις τοπικές υπηρεσίες υγείας.

Κατανοώντας ότι οι άνθρωποί μας είναι το κλειδί της επιτυχίας μας, επενδύουμε συνεχώς στην ανάπτυξή τους. Το 2023, ο ΔΕΣΦΑ εισήγαγε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα κατάρτισης για την ανάπτυξη δεξιοτήτων των εργαζομένων του, αυξάνοντας τις μέσες ώρες κατάρτισης ανά εργαζόμενο κατά 144%. Μέσω συνεργασιών με κορυφαία ακαδημαϊκά ιδρύματα, όπως το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, δημιουργούμε ένα ισχυρό δίκτυο επαγγελματιών για το μέλλον.

Εταιρική Διακυβέρνηση: Ενίσχυση της διαφάνειας και της λογοδοσίας

Στο επίκεντρο της εταιρικής του διακυβέρνησης, ο ΔΕΣΦΑ έχει θέσει την ακεραιότητα, τη συμμόρφωση και την ανθεκτικότητα. Το 2023, η εταιρεία εισήγαγε ένα μοντέλο κατά της διαφθοράς, εφαρμόζοντας μέτρα για τη συμμόρφωση τρίτων και ένα σύστημα παρακολούθησης δώρων για τη διατήρηση της διαφάνειας, ενώ η εταιρεία έλαβε πιστοποίηση ISO 37001:2016 για το Σύστημα Anti-Bribery Management που εφαρμόζει.

Καθώς οδεύουμε προς το 2025, ο ΔΕΣΦΑ κάνει σημαντικά βήματα προς ένα βιώσιμο ενεργειακό μέλλον επενδύοντας σε ανθεκτικές, και έτοιμες να υποδεχτούν τις μελλοντικές ανάγκες, υποδομές, σε καινοτόμες τεχνολογίες και στην ανάπτυξη των ανανεώσιμων αερίων. Ενισχύουμε τη συμμετοχή των τοπικών κοινοτήτων στις περιοχές που δραστηριοποιούμαστε, δημιουργώντας ισχυρούς δεσμούς μαζί τους, ενώ συνεργαζόμαστε με ακαδημαϊκά ιδρύματα και συμμετέχουμε σε διεθνείς συνεργίες, προωθώντας την οικονομική ανάπτυξη και ένα μέλλον με μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ