Oι κανονισμοί του ESG για τις μεγάλες, μεσαίες και πολύ μικρές εταιρείες είναι:
1. CSRD-Ευρώπη
2. SEC Climate Disclosure Rules-ΗΠΑ
3. Εθνικό σύστημα αξιολόγησης ESG-Κίνα
4. Κώδικας Εταιρικής Διακυβέρνησης & Κώδικας Διαχείρισης-Ιαπωνία
5. Υπεύθυνη επιχειρηματική συμπεριφορά-Ινδία
6. CSA-Μη Υποχρεωτικό-Καναδάς
7. SDR & SDS-Sustainable Disclosure Requirements & Standards-UK
8. Ρωσία;
Διαφορετικές ρυθμιστικές αρχές & μεθοδολογίες όπως και ταχύτητες για όλες τις χώρες παγκοσμίως. Προκειμένου όμως να λύσουμε και να θεραπεύσουμε το πρόβλημα της αναφοράς σήμερα, μπορεί απλώς να χρειαστούμε τη βοήθεια των Οίκων Αξιολόγησης όπως είναι, οι S&P Global, Fitch & Moody’s, για να αποκτήσουμε μια κοινή γλώσσα, μια κοινή χρηματοοικονομική αντίληψη και μια μη οικονομική Non-Financial) κατανόηση του ESG.
Ακριβώς όπως κάναμε και κάνουμε μέχρι σήμερα, χρησιμοποιούμε πιστωτικούς οργανισμούς κατά την έκδοση εταιρικών ή κρατικών πιστώσεων (ομόλογα) και βρίσκουμε το κοινό έδαφος χρησιμοποιώντας τα μοντέλα τους. Με αυτόν τον τρόπο οι παγκόσμιες συναλλαγές βασίζονται στην κοινή γλώσσα και τη διαφάνεια, προς αποφυγή βέβαια του greenwashing και της κακής ευθυγράμμισης με τις οδηγίες ESG.
Σήμερα, η έλλειψη κοινής μορφής αναφοράς σημαίνει ότι δεν μπορούμε εύκολα να χρησιμοποιήσουμε τα δεδομένα αποτελεσματικά και παράλληλα προκύπτουν προκλήσεις όπως:
• Ενοποίηση Δεδομένων
• Διασφάλιση Ποιότητας των Δεδομένων
• Τυποποίηση Δεδομένων
• Ανάλυση & Οπτικοποίηση Δεδομένων
• Αποθήκευση δεδομένων & Επεκτασιμότητα
Συνεπώς, πρέπει να προσαρμόζουμε τις εξελισσόμενες υπηρεσίες δεδομένων, τα πρότυπα και τις ρυθμιστικές απαιτήσεις για να διαχειριζόμαστε αποτελεσματικά τα μη δομημένα ESG αποτελέσματα των εταιριών και να αντλούμε πρακτικές ιδέες για τη λήψη αποφάσεων σχετικά με τη βιωσιμότητα.
Οι εταιρείες θα μπορούσαν να εξουσιοδοτήσουν και να επιταχύνουν τις στρατηγικές βιωσιμότητας τους αναθέτοντας τα «βήματα» αυτά σε Εξωτερικούς Συνεργάτες (3rd party avdisors) όπως την απορρόφηση, αντιστοίχιση, επεξεργασία, επικύρωση και διαχείριση των δεδομένων ESG και σε Οργανισμούς Αξιολόγησης (rating companies) με τη βοήθεια Συμβούλων Πιστοποίησης & Επαλήθευσης (ISO certifications).
Η διαχείριση των δεδομένων τους από οργανισμούς αξιολόγησης, συμβούλους και οργανισμούς επαλήθευσης μπορεί τελικά να βοηθήσει την επενδυτική κοινότητα (χρηματιστήριο, διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων, αμοιβαία κεφάλαια, ιδιωτικά κεφάλαια κ.λπ.) για να ξεπεράσουν τις συνεχώς αυξανόμενες κανονιστικές
προκλήσεις όπως CSRD, TCFD, SFDR, FCA, SDR.
Οι εταιρείες πρέπει να συγκεντρώσουν εκτενείς λεπτομέρειες ESG για να υποστηρίξουν επενδυτικές στρατηγικές, οικονομικές αναλύσεις, ρυθμιστικές αναφορές, πιστωτικούς κινδύνους, ασφαλιστικούς κινδύνους, πλαίσια διαφήμισης & επικοινωνίας και παράλληλα, να είναι σε θέση να αξιολογήσουν συνολικά τις ευκαιρίες τους.
Το ESG απαιτεί κάθε εταιρεία να αναπτυχθεί οργανικά!
Οι λύσεις των συμβούλων είναι το κλειδί για αυτήν την οργανική ανάπτυξη δημιουργώντας τελικά εκθετική ανάπτυξη, με την παράπλευρη όμως εσωτερική βοήθεια του ΔΣ της εταιρείας, (βάση την αληθινής υιοθέτησης του νέου νόμου 4706/2020 ως την νέα κανονικότητα (new normal). Ας μην ξεχνάμε και την εφαρμογή της νέας αναφοράς για τις εκπομπές CO2 με βάση τον νέο νόμο για το κλίμα 4936/2022 που ισχύει για τις εταιρείες έως το τέλος του 2024.
Οι στόχοι των Ηνωμένων Εθνών 2030-2050 συνιστούν ένα μεγάλο ταξίδι, όπως ακριβώς του Οδυσσέα στην Ιθάκη, και η πορεία είτε χαρακτηριστεί ως ένα ESG Glide Path™ ή ως ESG+, απαιτεί πάνω από όλα έξι (6) συστατικά απ᾽ όλες τις εταιρίες:
• Δέσμευση | Εκπαίδευση | Συνεργασία | Συμμετοχή | Διαφάνεια | +Βοήθεια