Δεκτέσσερις νέες εταιρείες πρόκειται να συμπεριληφθούν στον χρηματιστηριακό δείκτη ATHEX ESG από τον ερχόμενο μήνα, με το σύνολο να φτάνει πλέον τις 49 εταιρείες.
Τη Δευτέρα 2 Αυγούστου ξεκίνησε στο Χρηματιστήριο Αθηνών η διαπραγμάτευση του νέου δείκτη Athex ESG με τιμή έναρξης τις 1000 μονάδες, ο οποίος περιελάμβανε 35 εταιρείες και συγκεκριμένα τις Coca-Cola, ΟΤΕ, Alpha Bank, Eurobank, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, Εθνική Τράπεζα, ΔΕΗ, JUMBO, Τράπεζα Πειραιώς, Titan, Motor Oil, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Lamda Development, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΥΔΑΠ, Ελλάκτωρ, ΑΔΜΗΕ, Σαράντης, Βιοχάλκο, Fourlis, ΕΧΑΕ, Quest, Πλαστικά Θράκης, Πλαστικά Κρήτης, Aegean, ΕΛΒΑΛΧαλκόρ, ΟΛΠ, Cenergy, Ευρωπαϊκή Πίστη, Ιατρικό Αθηνών, Πλαίσιο, Αλουμύλ και Inform Λύκος.
Η πρώτη αναθεώρηση, όπως είχαμε γράψει στο παρελθόν, του αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός ημερών με βάση τα στοιχεία που θα δημοσιεύσουν οι εισηγμένες εταιρείες στο πλαίσιο της μη χρηματοοικονομικής πληροφόρησης για την χρήση του 2020 και θα γίνεται κάθε χρόνο.
Οι δεκτέσσερις νέες εταιρείες που θα εισαχθούν στον χρηματιστηριακό δείκτη ATHEX ESG είναι:
- Αβαξ
- Τράπεζα Αττικής
- Βιοκαρπέτ
- Ελινόιλ
- Ελαστρον
- Ικτίνος
- Intrakat
- Interlife
- Intracom Holdings
- Μύλοι Λούλοι
- Briq Properties
- Παπουτσάνης
- Premia
- Space Hellas
Οι αλλαγές θα πραγματοποιηθούν μετά το τέλος το κλείσιμο της συνεδριάσης στις 17/12. Έως το τέλος του έτους δρομολογείται και η δημιουργία πλατφόρμας στο X.A. για πράσινα και κοινωνικά ομόλογα.
Ο δείκτης ESG σχεδιάστηκε ώστε να συμμετέχουν κατά μέγιστο αριθμό 60 εταιρείες της Οργανωμένης Αγοράς του Χ.Α. Σύμφωνα με τη διοίκηση του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών έως το 2023-2025 εκτιμάται ότι οι μετοχές στον ελληνικό δείκτη ESG θα φτάσουν τις 60, ενώ στόχος είναι ο Γενικός Δείκτης να γίνει ESG δείκτης.
Ο Δείκτης ATHEX ESG, παρακολουθεί την χρηματιστηριακή απόδοση των εισηγμένων εταιρειών του Χ.Α. που υιοθετούν και προβάλουν τις πρακτικές τους σε θέματα περιβάλλοντος, κοινωνίας και εταιρικής διακυβέρνησης (ESG).
Υπενθυμίζουμε ότι το Χρηματιστήριο Αθηνών για να δημιουργήσει τον νέο Δείκτη, συνεργάστηκε με το Εργαστήριο Επενδυτικών Εφαρμογών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στο οποίο και ανέθεσε τη διενέργεια σχετικής μελέτης για το βαθμό αναγνώρισης από πλευράς εισηγμένων εταιρειών της ESG τάσης στην βάση των δημοσιευμένων στοιχείων μη χρηματοοικονομικής πληροφόρησης.