ESG+Stories

Ανακύκλωση: Ποιες αλλαγές έρχονται με το πρόγραμμα «Πληρώνω όσο ρυπαίνω»

Ανάμεσα στους κεντρικούς στόχους του νομοσχεδίου, είναι η Ελλάδα να οδηγηθεί σε ποσοστό ταφής κάτω από 10% το 2030.
Ανακύκλωση: Ποιες αλλαγές έρχονται με το πρόγραμμα «Πληρώνω όσο ρυπαίνω»

Οι εντεινόμενες προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής φέρουν ταχύτατες αλλαγές στον τομέα της ανακύκλωσης, με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να παρουσιάζει τους βασικούς άξονες ενός νέου νομοσχεδίου, που οδηγό του έχει τον κανόνα «Πληρώνω όσο ρυπαίνω».

.

Ανάμεσα στους κεντρικούς στόχους του νομοσχεδίου, είναι η Ελλάδα να οδηγηθεί σε ποσοστό ταφής κάτω από 10% το 2030.

Ειδικότερα, στην ομιλία του ο Υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, σημείωσε, μεταξύ άλλων:

«Ο πολύ απλός Κανόνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, «πληρώνω όσο ρυπαίνω» αποτελεί τη βάση της πολιτικής που υλοποιούμε για τη διαχείριση των αποβλήτων» τόνισε.

Τα βιοαπόβλητα «θησαυρός» για την παραγωγή βιοαερίου

«Επιπλέον, σε έναν πλανήτη, όπου διαρκώς αυξάνεται ο πληθυσμός και η κλιματική κρίση είναι ήδη εδώ, δεν μπορούμε, πλέον, να θεωρούμε τα υλικά, τα οποία υπό συνθήκες είναι επαναχρησιμοποιούμενα, ως απόβλητα. Σκοπός μας είναι να διευρύνουμε τη λίστα με τα επαναχρησιμοποιούμενα και “κλειδί” σε αυτή την προσπάθεια είναι τα βιοαπόβλητα.

Ορισμένα από αυτά θα μας δώσουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε βιοαέριο και κάποια να καλύψουμε άλλες, ενεργειακές ανάγκες, με τρόπο κλιματικά ουδέτερο, σημείωσε ο ίδιος.

Ταυτόχρονα, στόχος μας είναι να εισέλθει, δυναμικά, η ανακύκλωση στην καθημερινότητα των νοικοκυριών. Δίνοντας λύσεις στις πρακτικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πολίτες (π.χ. χρόνος, κόπος, απόσταση που πρέπει να διανυθεί για να ανακυκλώσουν), θα τους βοηθήσουμε να οργανώσουν το νοικοκυριό τους στη βάση της ανακύκλωσης».

Οι πέντε άξονες

Αποτιμώντας το έργο της τελευταίας πενταετίας, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλης Γραφάκος περιέγραψε τους βασικούς άξονες του νέου νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που στοχεύει σε μια σημαντική μεταρρύθμιση στην ανακύκλωση.

Σε αυτούς περιλαμβάνονται οι εξής:

• Η εφαρμογή του συστήματος εγγυοδοσίας για πλαστικές και μεταλλικές φιάλες που θα λειτουργεί στο τέλος του 2025, με ένα ενιαίο σύστημα πανελλαδικό.

Το νέο σύστημα δεν θα περιλαμβάνει τις φιάλες γυαλιού, ενώ η εγγυοδοσία που δεν εισπράττεται από τους καταναλωτές, παραμένει στο σύστημα για επενδύσεις. Στην πλήρη ανάπτυξη του συστήματος προβλέπονται περίπου 15.000 σημεία επιστροφής για διευκόλυνση του καταναλωτή.

• Η παροχή υπηρεσίας χωριστής συλλογής ανακυκλώσιμων και βιοαποβλήτων, σε μικρούς και ορεινούς Δήμους κάτω των 10.000 κατοίκων και παροχή εξοπλισμού στους υπόλοιπους.

• Η ρύθμιση ζητημάτων στην εναλλακτική διαχείριση, με στόχο να κατατεθεί από τους υπόχρεους παραγωγούς νέο επιχειρησιακό σχέδιο, με τριπλάσιους πόρους για την ανακύκλωση που θα περιλαμβάνει και τη συλλογή των ανακυκλώσιμων υλικών.

• Η δημιουργία συστήματος εναλλακτικής διαχείρισης για τα βιοαπόβλητα, με πόρους των υπόχρεων παραγωγών, με στόχο να αναλάβει τη συλλογή από τους μεγάλους παραγωγούς και τα HORECA.

• Η δυνατότητα άμεσης παρέμβασης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την πρόληψη ή αντιμετώπιση έκτακτων περιπτώσεων στη διαχείριση των αποβλήτων, για την αποτροπή περιβαλλοντικής επιβάρυνσης και προστασίας της δημόσιας υγείας, καθώς και σε περιπτώσεις προστίμων από την ΕΕ

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ