Η Γερμανία και το Βέλγιο προσχώρησαν τη Δευτέρα σε έναν μικρό αριθμό πλούσιων χωρών που δεσμεύονται να διαθέσουν χρηματοδότηση για να βοηθήσουν τα αναπτυσσόμενα κράτη που αντιμετωπίζουν ζημιές και απώλειες που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή, δεσμεύοντας 170 εκατ. ευρώ και 2,5 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.
.
Αν και σχετικά μικρά σε μέγεθος, τα κονδύλια είχαν συμβολική σημασία, καθώς ανακοινώθηκαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης περισσότερες από 100 ηγετών στην Αίγυπτο για τη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα COP27 – όπου η επείγουσα ανάγκη χρηματοδότησης για την υποστήριξη των αναπτυσσόμενων χωρών που αντιμετωπίζουν καταστροφές που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή πρόκειται να κυριαρχήσει στις συνομιλίες.
Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι η Γερμανία θα διαθέσει 170 εκατ. ευρώ για μια «Παγκόσμια Ασπίδα» από την Ομάδα των Επτά πλούσιων χωρών για την ομάδα V20 των 58 ευάλωτων εθνών, με στόχο την ενίσχυση της χρηματοδότησης της ασφάλισης και της προστασίας από καταστροφές.
«Θα στηρίξουμε επίσης τις χώρες που πλήττονται περισσότερο από την κλιματική αλλαγή με στοχευμένο τρόπο για την αντιμετώπιση των απωλειών και των ζημιών», δήλωσε ο Σολτς στη σύνοδο κορυφής της COP27 στο αιγυπτιακό παραθαλάσσιο θέρετρο Sharm el-Sheikh.
Το Βέλγιο δεσμεύτηκε να διαθέσει 2,5 εκατ. ευρώ για την καταπολέμηση των «απωλειών και ζημιών» από την κλιματική αλλαγή από μια νέα δέσμη μέτρων ύψους 25 εκατ. ευρώ για τη στήριξη της νότιας αφρικανικής χώρας Μοζαμβίκης που σχετίζεται με το κλίμα από το 2023 έως το 2028.
Η βελγική κυβέρνηση δήλωσε ότι η χρηματοδότησή της θα επικεντρωθεί στην πρόληψη και τον περιορισμό των απωλειών και των ζημιών, για παράδειγμα με τη χαρτογράφηση των περιοχών που είναι ευάλωτες στις καταιγίδες και την ανάπτυξη συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης.
Η χρηματοδότηση ζημιών και απωλειών είναι πολιτικά λιγότερο αμφιλεγόμενη από τις ρητές προσφορές αποζημίωσης για τις απώλειες που συνδέονται με το κλίμα μετά τις καταστροφές -οι οποίες μπορούν να θεωρηθούν ως αποζημιώσεις των πλούσιων εθνών για την πρόκληση της κλιματικής αλλαγής.
«Υπάρχει, νομίζω, ηθική επιταγή να το ονομάσουμε αυτό που είναι», δήλωσε ο Matthew Samuda, υπουργός στο υπουργείο οικονομικής ανάπτυξης της Τζαμάικα, σχετικά με τη σχέση μεταξύ της χρηματοδότησης ζημιών και απωλειών και της ιστορικής ευθύνης. «Αλλά πέρα από αυτό, υπάρχει και η πρακτική ανάγκη να μπορούμε να έχουμε πρόσβαση σε κεφάλαια», δήλωσε ο Samuda.
Προηγουμένως, μόνο η Σκωτία και η Δανία είχαν υποσχεθεί χρηματοδότηση για απώλειες και ζημίες που συνδέονται με το κλίμα, καθώς και η βελγική περιφέρεια της Βαλονίας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν μπλοκάρει τις προηγούμενες προσπάθειες των φτωχότερων χωρών να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση για απώλειες και ζημίες, φοβούμενες την αναγνώριση ευθύνης για την ιστορική συμβολή τους στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που θερμαίνουν τον πλανήτη.
Ο Daniel Ribeiro από την περιβαλλοντική ομάδα υπεράσπισης Justiça Ambiental της Μοζαμβίκης δήλωσε ότι η υπόσχεση του Βελγίου ήταν «μια μοναδική πράξη που επιπλέει σε μια θάλασσα αδράνειας του βορρά». «Η Μοζαμβίκη είναι μόνο μία από τις πολλές χώρες που αντιμετωπίζουν αυτή την κατάσταση. Αυτή τη φορά ήμασταν οι επιλεγμένοι αποδέκτες, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε την ανάγκη μίας ευρύτερης συστημικής λύσης», είπε.
Δεκάδες αναπτυσσόμενες χώρες ζήτησαν να υπάρξει συμφωνία στην COP27 για μια χρηματοδοτική διευκόλυνση όπου τα πλούσια έθνη θα παρέχουν άμεση χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση απωλειών και ζημιών σε ευάλωτα κράτη.
Η Μοζαμβίκη είναι μία από τις φτωχότερες χώρες στον κόσμο και από τις πιο ευάλωτες σε ακραία καιρικά φαινόμενα. Ο κυκλώνας Idai, ο οποίος έπληξε τη Μοζαμβίκη το 2019, προκάλεσε περίπου 1,4 δισ. δολ. σε συνολικές ζημιές και 1,39 δισ. δολ. σε απώλειες, σύμφωνα με αξιολόγηση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας.
Σημειώνεται επίσης ότι νωρίτερα ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δήλωσε ότι η χώρα του θα αυξήσει έως το 2025 σε 1,8 δισ. ευρώ την ετήσια συνεισφορά της στη χρηματοδότηση των αναπτυσσόμενων χωρών για δράσεις που αφορούν την κλιματική αλλαγή, ποσό υψηλότερο κατά σχεδόν 50% σε σύγκριση με το 2021.
Μιλώντας στην έναρξη της COP27 ο Ρούτε δήλωσε ότι η αύξηση αυτή θα περιλαμβάνει μια δωρεά 100 εκατ. ευρώ στο Πρόγραμμα Επιτάχυνσης της Προσαρμογής στην Αφρική, μια κοινή πρωτοβουλία της Αφρικανικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και του Παγκόσμιου Κέντρου Προσαρμογής.
moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters και ΑΠΕ