ESG+Stories

ΕΒΑ: Προτείνει ειδική σήμανση για τα «πράσινα» δάνεια - Οι νέοι όροι βιώσιμης χρηματοδότησης

Ο σκοπός μιας εθελοντικής ετικέτας πράσινων δανείων είναι να διευκολύνει τη μετάβαση σε μια πιο βιώσιμη οικονομία.
ΕΒΑ: Προτείνει ειδική σήμανση για τα «πράσινα» δάνεια - Οι νέοι όροι βιώσιμης χρηματοδότησης

Tην εισαγωγή ενός εθελοντικού σήματος για τα «πράσινα» δάνεια με βάσει έναν κοινό ορισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης και την ενσωμάτωση της έννοιας πράσινης υποθήκης και των βασικών χαρακτηριστικών βιωσιμότητας στην Οδηγία για την ενυπόθηκη πίστη προτείνει η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΒΑ).

.

Η ΕΒΑ δημοσιοποίησε την απάντηση της στο κάλεσμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την παροχή συμβουλών σχετικά με τα πράσινα δάνεια και τα στεγαστικά δάνεια,  δίνει μια επισκόπηση των πράσινων δανείων και των σχετικών πρακτικών στον τραπεζικών δανείων και σκιαγραφεί τα ζητήματα που εντοπίζονται στην αγορά των πράσινων δανείων.

Ο σκοπός μιας εθελοντικής ετικέτας πράσινων δανείων είναι να διευκολύνει τη μετάβαση σε μια πιο βιώσιμη οικονομία. Για το σκοπό αυτό, το πλαίσιο βιώσιμης χρηματοδότησης θα πρέπει να εξεταστεί η ενσωμάτωση μιας τέτοιας ετικέτας πράσινων δανείων σε υφιστάμενα ή μελλοντικά προγράμματα οικονομικής στήριξης στην ΕΕ.

Ο πράσινος δανεισμός αντιπροσωπεύει επί του παρόντος περιορισμένο μερίδιο του συνολικού δανεισμού του τραπεζικού τομέα, αναφέρει η ΕΑΤ.

Τα δάνεια για την ανακαίνιση κτιρίων για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις δεν βρίσκονται επί του παρόντος σε επαρκή επίπεδα για την επίτευξη των στόχων βιωσιμότητας της ΕΕ. (Τα πράσινα δάνεια και προκαταβολές των πιστωτικών ιδρυμάτων αντιπροσωπεύουν κατά  μέσο όρο το 4,5% των συνολικών δανείων τους.)

Ειδικότερα, η ΕΑΤ (ΕΒΑ) προτείνει:

  • Ο ορισμός και το πλαίσιο επισήμανσης της ΕΕ για τα πράσινα δάνεια, ενώ βασίζεται στην Ταξινόμηση, να ενσωματώνει έναν βαθμό ευελιξίας για να διευκολύνει τις αξιόπιστες προσπάθειες των συμμετεχόντων στην αγορά να συμβάλουν στους περιβαλλοντικούς στόχους.
  • Το πλαίσιο επισήμανσης για τα πράσινα δάνεια να παρέχει τις απαραίτητες πληροφορίες και διαφάνεια στους υποψήφιους δανειολήπτες. Αυτές περιλαμβάνουν πληροφορίες σχετικά με τα μακροπρόθεσμα οφέλη από την επένδυση σε ενεργειακά αποδοτικές λύσεις, τις απαιτήσεις τεκμηρίωσης και τη διαθεσιμότητα προγραμμάτων οικονομικής στήριξης. Για το σκοπό αυτό, το πλαίσιο πολιτικής θα πρέπει να διερευνήσει την αναγνώριση και την ενσωμάτωση ενός τέτοιου σήματος της ΕΕ για τα πράσινα δάνεια σε υφιστάμενα και μελλοντικά προγράμματα δημόσιας οικονομικής στήριξης.
  • Κατά την αναθεώρηση της οδηγίας για την ενυπόθηκη πίστη, εξετάζει το ενδεχόμενο ενσωμάτωσης της έννοιας των πράσινων στεγαστικών δανείων καθώς και των αναμενόμενων χαρακτηριστικών αυτών των δανείων. Σημαντικές πτυχές περιλαμβάνουν πληροφορίες σχετικά με την ενεργειακή απόδοση, τη χρήση πιστοποιητικών ενεργειακής απόδοσης ως μέρος των προσυμβατικών πληροφοριών και την ενίσχυση της ικανότητας και της γνώσης σχετικά με τα πράσινα στεγαστικά δάνεια.

Ωστόσο, μια τέτοια πρωτοβουλία θα πρέπει να αξιοποιεί τις υπάρχουσες πρακτικές της αγοράς και να είναι συνεπής με άλλες πρωτοβουλίες πολιτικής στο πλαίσιο βιώσιμης χρηματοδότησης της ΕΕ – συμπεριλαμβανομένων των απαιτήσεων γνωστοποίησης του Ευρωπαϊκού Προτύπου Πράσινων Ομολόγων και της Ταξινόμησης, υπογραμμίζει η ΕΑΤ και προσθέτει πως:

«Η ατζέντα βιώσιμης χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) ορίζει φιλόδοξα μέτρα για τη στήριξη της μετάβαση σε μια κλιματικά ουδέτερη και βιώσιμη οικονομία. Στοχεύει στη στήριξη επιχειρήσεων, νοικοκυριών καθώς και ο χρηματοπιστωτικός τομέας στη μετάβαση με την ενθάρρυνση της ιδιωτικής χρηματοδότησης βιώσιμων έργα και τεχνολογίες. Τα πιστωτικά ιδρύματα μπορούν να διαδραματίσουν βασικό ρόλο εάν η ΕΕ θέλει να επιτύχει τους στόχους της για τη βιωσιμότητα.  Ο τραπεζικός δανεισμός αποτελεί σημαντική πηγή βιώσιμης χρηματοδότησης ιδιαίτερα για τους δανειολήπτες της λιανικής τραπεζικής και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ωστόσο, ορισμένοι εν δυνάμει δανειολήπτες δεν έχουν επαρκή πρόσβαση στη χρηματοδότηση.  Ως μέρος της στρατηγικής της, στις 22 Νοεμβρίου 2022, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε πρόσκληση για συμβουλές (CfA) προς την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΑΤ) για τα πράσινα δάνεια και τα στεγαστικά δάνεια, ζητώντας τη συμβουλή της για τον ορισμό και τα πιθανά υποστηρικτικά εργαλεία για αυτά τα δάνεια» αναφέρει η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ