Κάθε ισχυρισμό απέρριψε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ότι προσπάθησε με πλάγιο τρόπο την παραμονή της Πρωτοχρονιάς να δημοσιεύσει αμφιλεγόμενες προτάσεις, οι οποίες επιτρέπουν σε ορισμένα έργα φυσικού αερίου και πυρηνικής ενέργειας να χαρακτηρισθούν βιώσιμα, τονίζοντας ότι «δεν προσπαθήσαμε να το κάνουμε στα κρυφά».
Η απόφαση της Επιτροπής να συμπεριλάβει τις επενδύσεις σε φυσικό αέριο και πυρηνικά στους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, sustainable finance taxonomy, ενός μακρύ καταλόγου οικονομικών δραστηριοτήτων που θα πρέπει να συνοδεύονται από πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις για να χαρακτηρισθεί μια επένδυση πράσινη, κυκλοφόρησε σε προσχέδιο στις 31 Δεκεμβρίου και διέρρευσε σε ορισμένα μέσα ενημέρωσης.
«Εκτός από το να μην κάνει ουσιαστικά τίποτα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα μπορούσε να προσπαθήσει περισσότερο για να θάψει αυτήν την πρόταση», δήλωσε ο Χένρι Έβιστον, εκπρόσωπος για τη βιώσιμη χρηματοδότηση στο Γραφείο Ευρωπαϊκής Πολιτικής της περιβαλλοντικής ομάδας WWF, με ανάρτηση στο διαδίκτυο.
«Όταν τέθηκε το ερώτημα εάν οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας είναι πράσινες, η Επιτροπή έδωσε στους πολίτες τρεις ευκαιρίες να πουν τη γνώμη τους. Για το ορυκτό φυσικό αέριο και τα πυρηνικά, έχουμε ένα έγγραφο που γράφτηκε κεκλεισμένων των θυρών και δημοσιεύτηκε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς», τονίζει. Εάν η Επιτροπή είναι σίγουρη για την πρότασή της, πρέπει να προχωρήσει σε δημόσια διαβούλευση, προσθέτει ο Έβιστον.
Ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν, Έρικ Μάμερ, σε συνέντευξη Τύπου δήλωσε ότι η Επιτροπή δεσμεύθηκε να παρουσιάσει τη θέση της για ένα «πολύ περίπλοκο και ευαίσθητο θέμα» πριν από το τέλος του έτους.
«Δεν προσπαθήσαμε να το κάνουμε με πονηρό τρόπο, φθάνοντας στις 31 Δεκεμβρίου», ξεκαθαρίζει. «Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι οι συνάδελφοί μας θα προτιμούσαν πολύ να χαλάρωναν στις διακοπές τους, όμως αποφάσισαν να συνεχίσουν τη δουλειά τους στις διακοπές των Χριστουγέννων για να βεβαιωθούν ότι οι προτάσεις θα κυκλοφορήσουν πριν από το τέλος του χρόνου».
Κατά τη διάρκεια πολλών μηνών με έντονες συζητήσεις για τις προτάσεις, ορισμένες χώρες της Ε.Ε. έχουν υποστηρίξει ότι απαιτούνται επενδύσεις σε φυσικό αέριο για να τις βοηθήσουν να εγκαταλείψουν τη χρήση άνθρακα.
Ωστόσο άλλες χώρες επιμένουν ότι ο χαρακτηρισμός ενός ορυκτού καυσίμου ως «πράσινου» θα αμφισβητούσε την αξιοπιστία των κανόνων αλλά και της Ε.Ε., την ώρα που επιδιώκει να κατασθεί ηγέτιδα στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής σε παγκόσμιο επίπεδο.
Εξίσου διχαστική είναι και η χρήση της πυρηνικής ενέργειας. Η Γαλλία, η Τσεχία και η Πολωνία είναι μεταξύ εκείνων που τονίζουν ότι οι χαμηλές εκπομπές CO2 της πυρηνικής ενέργειας, σημαίνει ότι μπορεί να έχει σημαίνοντα ρόλο στον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Η Αυστρία, η Γερμανία και το Λουξεμβούργο είναι μεταξύ εκείνων των χωρών που αντιτίθενται, επικαλούμενες ανησυχίες σχετικά με τα ραδιενεργά απόβλητα.
Το προσχέδιο της Επιτροπής θα συμπεριληφθεί σε μια πρόταση αυτόν τον μήνα με έναν κατάλογο οικονομικών δραστηριοτήτων και τα περιβαλλοντικά κριτήρια που πρέπει να πληρούν για να χαρακτηριστούν οι επενδύσεις ως βιώσιμες.
Ο στόχος είναι να γίνουν αυτές οι επενδύσεις πιο ελκυστικές για τα ιδιωτικά κεφάλαια και να σταματήσει το λεγόμενο greenwashing, να αποτραπεί δηλαδή οι εταιρείες ή οι επενδυτές να υπερ-αξιολογούν τα φιλικά προς το περιβάλλον διαπιστευτήριά τους.