ESG+Stories

ΕΕ: Χαλαρώνει τους περιορισμούς στις εκπτώσεις φόρων – Απάντηση στις πράσινες επιδοτήσεις των ΗΠΑ

Οι Financial Times έφεραν στη δημοσιότητα προσχέδιο της «απάντησης» της Επιτροπής στην πολιτική των ΗΠΑ.
ΕΕ: Χαλαρώνει τους περιορισμούς στις εκπτώσεις φόρων – Απάντηση στις πράσινες επιδοτήσεις των ΗΠΑ

Τη διευκόλυνση των κρατών – μελών να χορηγούν εκπτώσεις φόρου σε εταιρείες που σχεδιάζουν να δώσουν ώθηση στις πράσινες επενδύσεις, σχεδιάζει η Ευρωπαϊκή Ενωση, σε μια προσπάθειά της να αντεπιτεθεί στις ΗΠΑ, μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου για τη Μείωση του Πληθωρισμού που περιλαμβάνει επενδύσεις ύψους 369 δισ. δολαρίων σε πολιτικές για το κλίμα και την ενέργεια.

.

Σύμφωνα με ένα προσχέδιο που έφεραν στο φως της δημοσιότητας οι Financial Times, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει να χαλαρώσει περαιτέρω τους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις ώστε να στηρίξει τις επενδύσεις σε νέες εγκαταστάσεις παραγωγής σε «πράσινους» τομείς, προσφέροντας μεταξύ άλλων διάφορα φορολογικά πλεονεκτήματα.

Μέρος των 800 δισεκατομμυρίων ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης NextGenerationEU για την Covid-19, θα μπορούσε να ανακατευθυνθεί σε φορολογικές εκπτώσεις, σύμφωνα με το προσχέδιο. Τα προτεινόμενα μέτρα, τα οποία δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί και ενδέχεται να αλλάξουν, αποτελούν μέρος ενός ολοκληρωμένου σχεδίου των Βρυξελλών και αποτελούν απάντηση στη νομοθεσία των ΗΠΑ, η οποία έχει προκαλέσει συναγερμό καθώς πολλές εταιρείες σχεδιάζουν να εγκαταλείψουν την ΕΕ και να κινηθούν προς τις ΗΠΑ, προκειμένου να επωφεληθούν από τις αμερικανικές επιδοτήσεις.

Κίνδυνος νέου χάσματος στην ΕΕ

Χαλαρώνοντας τους περιορισμούς στις εκπτώσεις φόρου, η Επιτροπή προσπαθεί να μιμηθεί ένα από τα περίφημα οφέλη του IRA, δηλαδή την δυνατότητα των εταιρειών να έχουν πρόσβαση σε ομοσπονδιακές φορολογικές εκπτώσεις. Αλλά με αυτόν τον τρόπο, υπάρχει ο κίνδυνος, χώρες όπως η Γερμανία, που διαθέτουν ισχυρές οικονομίες, θα μπορούν να παράσχουν δημοσιονομικά κίνητρα για την πράσινη μετάβαση, σε αντίθεση με τις χώρες του Νότου, για παράδειγμα, που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικά προβλήματα.

Σύμφωνα με τους Financial Times, τα κράτη μέλη διχάζονται σχετικά με το εάν και για πόσο χρονικό διάστημα θα επιτρέψουν το καθεστώς των χαλαρών κανόνων. Ορισμένες χώρες του Νότου προειδοποιούν ότι υπάρχει κίνδυνος ανατροπής των ίσων όρων ανταγωνισμού καθώς θα βοηθηθούν δυσανάλογα οι πλούσιες χώρες να «ρίξουν» χρήματα στις εταιρείες τους.

Ένα προσωρινό πλαίσιο θα επέτρεπε τη μεγαλύτερη βοήθεια για πιο ώριμες τεχνολογίες και για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, υπερβαίνοντας εκείνες που έχουν ήδη οριστεί από τους ισχύοντες νόμους της ΕΕ για τις ΑΠΕ, ώστε να συμπεριληφθούν νέες τεχνολογίες όπως το πράσινο υδρογόνο και τα βιοκαύσιμα, σημειώνεται στο προσχέδιο πρότασης.

«Οι διατάξεις για τα φορολογικά οφέλη θα επιτρέψουν στα κράτη μέλη να ευθυγραμμίσουν τα εθνικά τους δημοσιονομικά κίνητρα σε ένα κοινό σύστημα και έτσι να προσφέρουν μεγαλύτερη διαφάνεια και προβλεψιμότητα στις επιχειρήσεις σε ολόκληρη την ΕΕ», σημειώνεται στο προσχέδιο.

Απλοποίηση εγκρίσεων σε επενδύσεις

Οι Βρυξέλλες σκοπεύουν επίσης να απλοποιήσουν και να επιταχύνουν τις εγκρίσεις για έργα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος στα οποία συμμετέχουν πολλές χώρες και θα θέσουν συνολικούς στόχους για την πράσινη βιομηχανική ικανότητα έως το 2030. Επιπλέον, θα αυξήσουν το όριο πάνω από το οποίο η Επιτροπή θα εξετάζει εξονυχιστικά τις συμφωνίες στο πλαίσιο της «εξαίρεσης κατά κατηγορία».

Αυτό θα διευκόλυνε τις κυβερνήσεις να επιδοτούν τεχνολογίες όπως το υδρογόνο, τη δέσμευση άνθρακα, τα οχήματα μηδενικών εκπομπών, καθώς και μέτρα ενεργειακής απόδοσης.

Οι Βρυξέλλες εκτιμούν ότι η βιομηχανία πρέπει να επενδύσει 170 δισ. ευρώ έως το 2030 σε μονάδες παραγωγής ενέργειας από φωτοβολταϊκά, αιολικά πάρκα, και μονάδες παραγωγής μπαταριών, αντλιών θερμότητας και πράσινου υδρογόνου. Η πρόταση θα δημοσιευθεί την Τετάρτη μετά από συζήτηση στην επιτροπή.

Οι βιομηχανίες καθαρής τεχνολογίας επέκριναν το καθεστώς χρηματοδότησης στην ΕΕ ότι είναι πολύ περίπλοκο όσον αφορά στην πρόσβασή τους, επισημαίνοντας ότι οι εκπτώσεις φόρου στις ΗΠΑ ήταν ένα απλούστερο και πιο ελκυστικό σύστημα.

Η παρέμβαση της Βεστάγκερ

Το προσχέδιο ακολούθησε επιστολή της Μαργκρέτε Βεστάγκερ, εκτελεστικής αντιπροέδρου της ΕΕ, η οποία επιβλέπει τη συζήτηση, στην οποία αναγνώρισε ότι δεν έχουν όλες οι χώρες την ίδια ικανότητα να χορηγούν κρατική βοήθεια. Η Γερμανία και η Γαλλία αντιπροσώπευαν το 77 τοις εκατό της βοήθειας που χορηγήθηκε βάσει των χαλαρότερων κανόνων ανταγωνισμού που θεσπίστηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, έγραψε. Το προσχέδιο πρότασης ανέφερε ότι οι Βρυξέλλες θα στοχεύουν στη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου Κυριαρχίας μέχρι τα μέσα του τρέχοντος έτους, το οποίο θα επιτρέψει και στις 27 κυβερνήσεις να χρηματοδοτήσουν την κρατική βοήθεια.

«Για να αποφευχθεί ο κατακερματισμός της ενιαίας αγοράς λόγω των διαφορετικών επιπέδων εθνικής στήριξης – και των διαφορετικών δυνατοτήτων για τη χορήγηση τέτοιας στήριξης – πρέπει επίσης να υπάρχει επαρκής χρηματοδότηση σε επίπεδο ΕΕ για να διευκολυνθεί η πράσινη μετάβαση σε ολόκληρη την Ένωση», ανέφερε.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ