Μείωση κατά 34,4% στην κατανάλωση νερού ανά επιβατικό αυτοκίνητο που παράγεται στην ΕΕ έχει σημειωθεί από το 2005, ενώ παράλληλα, στο ίδιο χρονικό διάστημα, έχουν μειωθεί και οι συνολικές εκπομπές ρύπων από την παραγωγή σε ποσοστό 31%.
.
Οι μακροπρόθεσμες στρατηγικές για να μειωθεί η κατανάλωση νερού κατέστησαν δυνατή τη μείωση κατά 51,4% στη συνολική ποσότητα νερού που χρησιμοποιήθηκε για τα παραγόμενα αυτοκίνητα από το 2005 έως και το 2022.
Αυτό έχει επιτευχθεί έπειτα από την αυξημένη εφαρμογή τεχνολογιών επαναχρησιμοποίησης του νερού. Όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν ένας τομέας, στον οποίον όλες οι κατασκευάστριες εταιρείες έδωσαν μεγάλη βαρύτητα, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στην προστασία του περιβάλλοντος.
Παράλληλα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Ευρωπαϊκών Κατασκευαστών Αυτοκινήτου, οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν μειώσει τις συνολικές εκπομπές CO2 από την παραγωγή κατά 31% από το 2005. Οι εκπομπές CO2 ανά παραγόμενο αυτοκίνητο μειώθηκαν κατά 7,4% μεταξύ 2005 και 2022, ενώ το συνολικό ποσοστό μειώθηκε κατά 31,4% την ίδια περίοδο, αντανακλώντας τις προσπάθειες της βιομηχανίας να μειώσει τις εκπομπές CO2 από την παραγωγή.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι κατασκευαστές μπόρεσαν να αποσυνδέσουν τις εκπομπές CO2 από την αύξηση της παραγωγής προμηθεύοντας ολοένα και περισσότερο ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές. Επίσης, η ποσότητα των πτητικών οργανικών ενώσεων (VOC) που εκπέμπεται ανά επιβατικό αυτοκίνητο που παράγεται, έχει μειωθεί κατά 47% σε σχέση με το 2005.
Οι πτητικές οργανικές ενώσεις (VOC) είναι οργανικοί διαλύτες που εκπέμπονται κυρίως από τον τομέα της βαφής των αυτοκινήτων. Με νέες τεχνολογίες, όπως η αντικατάσταση χρωμάτων με βάση διαλύτες και με περισσότερο νερό στις βασικές βαφές, κατάφεραν να μειώσουν τις συνολικές εκπομπές VOC κατά 61% τα τελευταία 17 χρόνια.
Τέλος, οι Ευρωπαίοι κατασκευαστές αυτοκινήτων έχουν μειώσει την κατανάλωση ενέργειας στην παραγωγή αυτοκινήτων κατά 6% από το 2005. Καθώς τα αυτοκίνητα εξοπλίζονται με όλο και περισσότερα χαρακτηριστικά για να τα καθιστούν ασφαλέστερα, καθαρότερα και εξυπνότερα, η πολυπλοκότητα της παραγωγής οχημάτων έχει αυξηθεί.
Αυτή η αύξηση της πολυπλοκότητας επηρεάζει τη ζήτηση ενέργειας, με αποτέλεσμα να ανεβάζει τις ανάγκες. Παρόλα αυτά, οι εταιρείες διαρκώς αναζητούν τρόπους για να βελτιώσουν την ενεργειακή απόδοση της παραγωγής. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, η συνολική κατανάλωση ενέργειας από την παραγωγή αυτοκινήτων να έχει μειωθεί τα τελευταία 17 χρόνια κατά 6%.