Σε μια σημαντική ώθηση για την ανάληψη δράσης για το κλίμα, 112 ευρωπαϊκές πόλεις έχουν θέσει ως στόχο την επίτευξη μηδενικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μέχρι μια εξαιρετικά φιλόδοξη προθεσμία: το 2030. Ο στόχος αυτός ξεπερνά τον ευρύτερο στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για καθαρές μηδενικές εκπομπές μέχρι το 2050, υπογραμμίζοντας τον επείγοντα χαρακτήρα που «αισθάνονται» αυτά τα αστικά κέντρα.
.
Η φιλόδοξη αυτή πρωτοβουλία έχει ως αιχμή του δόρατος την αποστολή της ΕΕ «100 κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις». Μέσω μιας ανταγωνιστικής διαδικασίας, επιλέχθηκαν 100 πόλεις από την ΕΕ και 12 από συνδεδεμένες χώρες. Τώρα, συνεργάζονται στενά με την ΕΕ και τους Bankers without Boundaries (BwB), έναν μη κερδοσκοπικό σύμβουλο, για να αναπτύξουν ολοκληρωμένα σχέδια δράσης για το κλίμα.
Η επίτευξη του καθαρού μηδενικού κόστους μέχρι το 2030 απαιτεί σχολαστικό σχεδιασμό. Κάθε πόλη πρέπει να δημιουργήσει έναν λεπτομερή οδικό χάρτη που θα περιγράφει τα βήματα που θα λάβει για να εξαλείψει τις καθαρές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Τα σχέδια αυτά αξιολογούνται αυστηρά από την ΕΕ και ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες προτού μια πόλη λάβει την επίσημη ετικέτα «κλιματικά ουδέτερη». Μέχρι σήμερα, 33 πόλεις, συμπεριλαμβανομένων σημαντικών ευρωπαϊκών κόμβων όπως η Λυών, η Σεβίλλη, το Μάλμε, η Λισαβόνα και η Φλωρεντία, έχουν εγκρίνει με επιτυχία τα σχέδιά τους.
Η οικονομική πτυχή αυτής της μετάβασης είναι ζωτικής σημασίας. Η συνδυασμένη επένδυση που απαιτείται εκτιμάται στο ποσό των 650 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η ΕΕ διευκολύνει ενεργά τη διαδικασία αυτή, εγκαινιάζοντας το “Climate City Capital Hub”. Η πλατφόρμα αυτή αξιοποιεί τις εγγυήσεις των εθνικών κυβερνήσεων για την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων και ομαδοποιεί μικρότερα έργα, καθιστώντας τα πιο ελκυστικά για τους δυνητικούς χρηματοδότες. Επιπλέον, διερευνώνται συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, με τη χρηματοδότηση να προέρχεται ενδεχομένως από τοπικά επενδυτικά ταμεία, ομόλογα που εκδίδονται για συγκεκριμένα έργα και ενδιαφερόμενους ιδιώτες επενδυτές. Σχεδόν 50 επενδυτές έχουν ήδη εκφράσει το ενδιαφέρον τους να συμμετάσχουν μόλις οριστικοποιηθεί η σειρά των έργων.
Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), γνωστή ως η τράπεζα της Ευρώπης για το κλίμα, θα ενισχύσει περαιτέρω την πρωτοβουλία αυτή. Θα παράσχει τόσο οικονομική όσο και τεχνική βοήθεια στις πόλεις καθώς θα υλοποιούν τα σχέδια δράσης τους για το κλίμα.
Οι πόλεις διαδραματίζουν διπλό ρόλο στο δράμα της κλιματικής αλλαγής. Είναι σημαντικοί συντελεστές, καθώς ευθύνονται για το 70% των παγκόσμιων εκπομπών CO2 σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας. Αυτό προκύπτει από τη συγκέντρωση βιομηχανιών, τα ενεργοβόρα κτίρια και τη μεγάλη εξάρτηση από τις μεταφορές με βάση τα ορυκτά καύσιμα εντός των αστικών περιοχών. Ωστόσο, οι πόλεις είναι επίσης εξαιρετικά ευάλωτοι στόχοι. Σχεδόν τα μισά από τα σχολεία και τα νοσοκομεία των πόλεων της Ευρώπης βρίσκονται σε αστικές θερμικές νησίδες. Αυτές οι περιοχές, πυκνές με κτίρια και δρόμους, παγιδεύουν τη θερμότητα περισσότερο από ό,τι οι χώροι πρασίνου, θέτοντας τους κατοίκους σε μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτων που σχετίζονται με το θερμικό στρες.
Η δέσμευση που επιδεικνύουν αυτές οι 112 ευρωπαϊκές πόλεις και η υποστήριξη που παρέχει η ΕΕ σηματοδοτούν ένα ισχυρό βήμα προς τα εμπρός για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Αν καταφέρουν να επιτύχουν καθαρές μηδενικές εκπομπές μέχρι το 2030, θα γίνουν λαμπρά παραδείγματα βιώσιμης αστικής ανάπτυξης για ολόκληρο τον κόσμο.