ESG+Stories

Εκσυγχρονισμός των μεταφορικών και ψηφιακών δικτύων και των ενεργειακών υποδομών της Ε.Ε.

Το πρόγραμμα, «Συνδέοντας την Ευρώπη», ύψους 33,1 δισ. ευρώ, θα χρηματοδοτήσει έργα που στοχεύουν στη βελτίωση των μεταφορικών και ενεργειακών δικτύων, καθώς και της συνδεσιμότητας στην Ευρώπη.
Εκσυγχρονισμός των μεταφορικών και ψηφιακών δικτύων και των ενεργειακών υποδομών της Ε.Ε.

Το Κοινοβούλιο θέλει να ενισχύσει το πρόγραμμα του μηχανισμού «Συνδέοντας την Ευρώπη» με στόχο τον εκσυγχρονισμό των μεταφορικών και ψηφιακών δικτύων της ΕΕ και των ενεργειακών της υποδομών.

Στις αρχές Ιουλίου, το Κοινοβούλιο υιοθέτησε το ανανεωμένο εμβληματικό πρόγραμμα του μηχανισμού «Συνδέοντας την Ευρώπη» (CEF). Ο μηχανισμός "Συνδέοντας την Ευρώπη" συστάθηκε το 2014 για να χρηματοδοτήσει έργα τα οποία συμπληρώνουν τους ελλιπείς συνδέσμους στις βασικές υποδομές ενέργειας, μεταφορών και ψηφιακές υποδομές της Ευρώπης.

Έχει υποστηρίξει τον συγχρονισμό των χωρών της Βαλτικής με το ευρωπαϊκό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, την ενσωμάτωση της Ιβηρικής Χερσονήσου, τη διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού στην Ευρώπη και την επέκταση ενός υπεράκτιου δικτύου στις Βόρειες Θάλασσες (στη Βόρεια Θάλασσα, τη Θάλασσα της Ιρλανδίας, τη Μάγχη, τη Βαλτική Θάλασσα και τα γειτονικά ύδατα).

Επιπλέον, ο μηχανισμός σκοπεύει να ενισχύσει τη διασυνοριακή διαλειτουργικότητα σε βασικούς τομείς, όπως η ηλεκτρονική υγεία (“eHealth”), η ηλεκτρονική ασφάλεια ("eJustice") και η κυβερνοασφάλεια.

Από το 2018, ο CEF στηρίζει την πρωτοβουλία WiFi4EU, η οποία προωθεί την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών σε συνδεσιμότητα Wi-Fi σε δημόσιους χώρους σε ολόκληρη την ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Νορβηγίας και της Ισλανδίας. Μόλις τεθεί σε ισχύ, ο κανονισμός θα ισχύει αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2021.

Στα πλαίσια του προϋπολογισμού της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027, το πρόγραμμα ύψους 33,1 δισ. ευρώ (σε τρέχουσες τιμές) θα χρηματοδοτήσει έργα που στοχεύουν στη βελτίωση των μεταφορικών και ενεργειακών δικτύων, καθώς και των ψηφιακών υπηρεσιών και της συνδεσιμότητας στην Ευρώπη. Στοχεύει επίσης στη στήριξη της απασχόλησης, της οικονομικής ανάπτυξης και της ανάπτυξης νέων τεχνολογιών.

Τα μέλη του Κοινοβουλίου εξασφάλισαν ότι το 60% των κονδυλίων θα κατευθυνθεί σε έργα που θα συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων της ΕΕ όσον αφορά το κλίμα, ενώ το 15% των κονδυλίων του πυλώνα της ενέργειας θα διατεθούν σε διασυνοριακά έργα ανανεώσιμης ενέργειας.

Στήριξη περιφερειών

Ο μηχανισμός «Συνδέοντας την Ευρώπη» στοχεύει στη δημιουργία συνεργειών μεταξύ των τομέων των μεταφορών, της ενέργειας και της ψηφιακής τεχνολογίας. Η κατανομή του προϋπολογισμού ανά τομέα έχει ως εξής:

Μεταφορές: 25,81 δισ. ευρώ
Ενέργεια: 5,84 δισ. ευρώ
Ψηφιακές τεχνολογίες: 2,07 δισ ευρώ

Ο μηχανισμός θα στηρίξει την ανάπτυξη, τον εκσυγχρονισμό και την καλύτερη διασύνδεση των υποδομών των σιδηροδρομικών, εσωτερικών πλωτών και θαλάσσιων μεταφορών, εξασφαλίζοντας παράλληλα ασφαλή κινητικότητα.

Η περαιτέρω ανάπτυξη των διευρωπαϊκών δικτύων μεταφορών αποτελεί προτεραιότητα.

Το νέο πρόγραμμα θα εξασφαλίσει επίσης ότι όταν οι υποδομές προσαρμόζονται για να βελτιωθεί η στρατιωτική κινητικότητα εντός της Ένωσης, είναι συμβατές με τις ανάγκες διπλής χρήσης, τόσο στρατιωτικές όσο και μη στρατιωτικές. 1,69 δισ. ευρώ του προϋπολογισμού για τις μεταφορές θα διατεθεί σε έργα στρατιωτικής κινητικότητας.

Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτήσει διασυνοριακά έργα στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές και την ασφάλεια του εφοδιασμού.

Η καθολική πρόσβαση σε αξιόπιστα και οικονομικά προσιτά δίκτυα υψηλής χωρητικότητας αποτελεί τη βάση του ψηφιακού μετασχηματισμού της οικονομίας και της κοινωνίας, ενώ η ψηφιακή συνδεσιμότητα συνιστά παράγοντα αποφασιστικής σημασίας για την κάλυψη των οικονομικών, κοινωνικών και εδαφικών διαφορών. Θα δοθεί προτεραιότητα σε έργα που δημιουργούν πρόσθετη εδαφική κάλυψη για τα νοικοκυριά.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ