ESG+Stories

Έρευνα: Πώς επηρεάζουν οι ανησυχίες για το κλίμα τις πράσινες και καφέ μετοχές

Η πρόσφατη υπεραπόδοση των πράσινων μετοχών δεν θα πρέπει να οδηγεί τους επενδυτές να αναμένουν υψηλές πράσινες αποδόσεις στο μέλλον στην περίπτωση που θα έχουμε φτάσει σε μια νέα ισορροπία.
Έρευνα: Πώς επηρεάζουν οι ανησυχίες για το κλίμα τις πράσινες και καφέ μετοχές

Νέα έρευνα δείχνει ότι η σημαντική υπεραπόδοση των επενδύσεων με γνώμονα το περιβάλλον, τη βιωσιμότητα και τη διακυβέρνηση (ESG) κατά την τελευταία δεκαετία οφείλεται στην απότομη αύξηση της ανησυχίας των επενδυτών για θέματα που σχετίζονται με το κλίμα. Το κατά πόσον αυτή η υπεραπόδοση θα συνεχιστεί θα εξαρτηθεί από τις ακόμη πιο έντονες ανησυχίες για το περιβάλλον.

Σύμφωνα με την έκθεση για τις τάσεις των αμερικανικών επενδύσεων βιώσιμης ανάπτυξης και αντικτύπου, 2020 Report on U.S. Sustainable and Impact Investing Trends, που δόθηκε στη δημοσιότητα πριν από λίγες ημέρες, οι επενδύσεις σε περιβαλλοντικά, κοινωνικά και διακυβερνητικά θέματα (ESG) αντιπροσωπεύουν πλέον περισσότερο από το ένα τρίτο των συνολικών υπό διαχείριση περιουσιακών στοιχείων στις ΗΠΑ, περίπου 17 τρισεκατομμύρια δολάρια, σημειώνοντας αύξηση 42% από το 2018. Η τάση φαίνεται ότι θα συνεχιστεί. Τόσο οι χορηγοί κεφαλαίων όσο και οι επενδυτές αναφέρουν συχνά τη βελτίωση των αποδόσεων ως κορυφαίο κίνητρο για την εφαρμογή κριτηρίων ESG.

Παράλληλα, οι Doron Avramov, Abraham Lioui, Yang Liu και Andrea Tarelli, συγγραφείς της μελέτης του Οκτωβρίου 2021, «Dynamic ESG Equilibrium», διαπίστωσαν ότι κατά την περίοδο 2018-2020 ένα πράσινο χαρτοφυλάκιο υπεραπέδωσε έναντι ενός καφέ χαρτοφυλακίου κατά περίπου 7% ετησίως. Διαπίστωσαν επίσης ότι οι υπερβάλλουσες αποδόσεις οφείλονταν στον αντίκτυπο των μη αναμενόμενων σοκ της ζήτησης ESG στις πραγματοποιηθείσες αποδόσεις - μια μετατόπιση της ισορροπίας.

Οι Lubos Pastor, Robert Stambaugh και Lucian Taylor συμβάλλουν στη βιβλιογραφία με τη μελέτη του Σεπτεμβρίου 2021, «Dissecting Green Returns», στην οποία εξετάζουν το εξής ερώτημα: Τι υποδηλώνει η παρελθούσα απόδοση των πράσινων περιουσιακών στοιχείων για τη μελλοντική τους απόδοση;  Στη μελέτη τους τον Δεκέμβριο του 2019 με τίτλο «Sustainable Investing in Equilibrium», ανέλυσαν τις επιπτώσεις της βιώσιμης επένδυσης μέσα από το πρίσμα ενός μοντέλου γενικής ισορροπίας που «φωτίζει τα βασικά κανάλια μέσω των οποίων οι προτιμήσεις των παραγόντων για τη βιωσιμότητα μπορούν να μετακινήσουν τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων, να δώσουν κλίση στα χαρτοφυλάκια, να καθορίσουν το μέγεθος του κλάδου των επενδύσεων ESG και να προκαλέσουν πραγματικό αντίκτυπο στην κοινωνία».  Χρησιμοποίησαν αυτό το μοντέλο για να απαντήσουν στο ερώτημα. Η υπόθεσή τους ήταν η εξής: «Τα πράσινα περιουσιακά στοιχεία έχουν χαμηλότερες αναμενόμενες αποδόσεις από τα καφέ, λόγω της προτίμησης των επενδυτών για τα πράσινα περιουσιακά στοιχεία, ωστόσο τα πράσινα περιουσιακά στοιχεία μπορούν να έχουν υψηλότερες πραγματοποιημένες αποδόσεις, ενώ οι προτιμήσεις των παραγόντων μετατοπίζονται απροσδόκητα προς την πράσινη κατεύθυνση». 

Όπως εξηγούν στην μελέτη οι πράσινες προτιμήσεις μπορούν να αλλάξουν με δύο τρόπους. Πρώτον, η προτίμηση των επενδυτών για τα πράσινα περιουσιακά στοιχεία μπορεί να αυξηθεί, αυξάνοντας άμεσα τις τιμές των πράσινων περιουσιακών στοιχείων. Δεύτερον, η ζήτηση των καταναλωτών για πράσινα προϊόντα μπορεί να ενισχυθεί - για παράδειγμα, λόγω περιβαλλοντικών κανονισμών - αυξάνοντας τα κέρδη των πράσινων επιχειρήσεων και, συνεπώς, τις τιμές των μετοχών τους. Ομοίως, η προτίμηση των επενδυτών για καφέ περιουσιακά στοιχεία ή η ζήτηση των καταναλωτών για καφέ προϊόντα μπορεί να μειωθεί, κάνοντας και πάλι τις πράσινες μετοχές να υπεραποδίδουν"

Η ανάλυσή τους επικεντρώθηκε κυρίως στην αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά. Χρησιμοποιώντας περιβαλλοντικές αξιολογήσεις από την MSCI, έναν κορυφαίο πάροχο αξιολογήσεων ESG, ανέθεσαν μέτρα οικολογικότητας σε μεμονωμένες μετοχές. Το δείγμα των δεδομένων τους ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2012, όταν η κάλυψη των δεδομένων του MSCI αυξήθηκε απότομα, και έληξε τον Δεκέμβριο του 2020. Μέτρησαν τις ανησυχίες για την κλιματική αλλαγή χρησιμοποιώντας τον δείκτη Media Climate Change Concerns (MCCC) που αναπτύχθηκε από τους συγγραφείς της μελέτης του 2021 «Climate Change Concerns and the Performance of Green Versus Brown Stocks». Ο δείκτης αυτός, ο οποίος ήταν διαθέσιμος από τον Ιανουάριο του 2003 έως τον Ιούνιο του 2018, κατασκευάζεται με τη χρήση δεδομένων από οκτώ μεγάλες εφημερίδες των ΗΠΑ. Καταγράφει τον αριθμό των ειδήσεων για το κλίμα κάθε μέρα, καθώς και την αρνητικότητά τους και την εστίασή τους στον κίνδυνο. Επιπλέον, εξέτασαν τον αντίκτυπο των ταμειακών ροών των επενδυτών. Για να ελέγξουν την ανθεκτικότητα, εκτός από την ανάλυση των αμερικανικών μετοχών, εξέτασαν επίσης την απόδοση των γερμανικών πράσινων ομολόγων, η έκδοση των οποίων ξεκίνησε το 2020.

Ακολουθεί περίληψη των ευρημάτων τους:

  • Το σταθμισμένο ως προς την αξία χαρτοφυλάκιο των μετοχών που βρίσκονται στο ανώτερο τρίτο της πράσινης ζώνης υπεραπέδωσε έναντι του κατώτερου τρίτου με σωρευτική διαφορά απόδοσης 174%.
  • Η υπεραπόδοση των πράσινων μετοχών δεν θα μπορούσε να εξηγηθεί από την έκθεση σε παράγοντες απόδοσης που κατέχουν εξέχουσα θέση στη βιβλιογραφία για την τιμολόγηση περιουσιακών στοιχείων. Αντίθετα, αντανακλούσε απροσδόκητα ισχυρές αυξήσεις στις περιβαλλοντικές ανησυχίες και όχι υψηλές αναμενόμενες αποδόσεις - το μέτρο των κλιματικών ανησυχιών τους σχεδόν διπλασιάστηκε κατά την τελευταία δεκαετία.
  • Οι κλυδωνισμοί για τις κλιματικές ανησυχίες παρουσίασαν σημαντική θετική σχέση με τον πράσινο παράγοντα - οι πράσινες μετοχές έτειναν να υπεραποδίδουν έναντι των καφέ όταν υπήρχαν άσχημα νέα για την κλιματική αλλαγή.
  • Αν μηδενιστούν τα κλιματικά σοκ, η υπεραπόδοση των πράσινων μετοχών θα μειωθεί- οι πράσινες μετοχές δεν θα είχαν υπεραπόδοση έναντι των καφέ χωρίς την ενίσχυση των κλιματικών ανησυχιών.
  • Χρησιμοποιώντας τις ταμειακές ροές σε αμοιβαία κεφάλαια ως μέτρο της αλλαγής των ανησυχιών για το κλίμα, οι πράσινες μετοχές μπορεί να είχαν χαμηλότερες επιδόσεις από τις καφέ με την απουσία ενισχυμένων ανησυχιών για το κλίμα.
  • Μια αύξηση των ανησυχιών για το κλίμα είναι πιθανό να αυξήσει τόσο τη ζήτηση για προϊόντα πράσινων εταιρειών όσο και τη ζήτηση για διατήρηση των αποθεμάτων αυτών των εταιρειών. Και οι δύο επιδράσεις ώθησαν τις τιμές των πράσινων μετοχών υψηλότερα σε σχέση με το καφέ.
  • Παρά το γεγονός ότι είχαν χαμηλότερες αποδόσεις, τα πράσινα ομόλογα της γερμανικής κυβέρνησης ξεπέρασαν τις υψηλότερες αποδόσεις των μη-πράσινων διδύμων τους (μη πράσινα ομόλογα που εκδόθηκαν από την κυβέρνηση) καθώς διευρύνθηκε το «greenium».

Τα ευρήματα των Pastor, Stambaugh και Taylor τους οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι η πρόσφατη υπεραπόδοση των πράσινων μετοχών δεν θα πρέπει να οδηγεί τους επενδυτές να αναμένουν υψηλές πράσινες αποδόσεις στο μέλλον, επειδή αυτή η υπεραπόδοση πιθανότατα αντανακλά μια απρόβλεπτη αύξηση των περιβαλλοντικών ανησυχιών των επενδυτών.

Στην πραγματικότητα, η υπεραπόδοση θα πρέπει να ακολουθείται από χαμηλότερη αναμενόμενη απόδοση των πράσινων μετοχών. Το αν θα συμβεί αυτό θα εξαρτηθεί από το αν έχουμε φτάσει σε μια νέα ισορροπία. Δεδομένης της αυξημένης εστίασης των επενδυτών στη βιωσιμότητα, φαίνεται πιθανό ότι βρισκόμαστε στα πρώτα στάδια της μετάβασης. Έτσι, είναι βεβαίως πιθανό ότι μέχρι να φτάσουμε σε αυτή την ισορροπία, οι πράσινες μετοχές θα μπορούσαν να έχουν καλύτερη απόδοση, παρόλο που έχουν χαμηλότερες εκ των προτέρων αναμενόμενες αποδόσεις.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ