Η ευρωπαϊκή αγορά πράσινων ομολόγων ετοιμάζεται να χρηματοδοτήσει για πρώτη φορά πρότζεκτ πυρηνικής ενέργειας για πρώτη φορά, όπως σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg.
.
Ο γαλλικός ενεργειακός κολοσσός Electricite de France αναθεώρησε το πλαίσιο πράσινης χρηματοδότησής της προκειμένου να συμπεριλάβει την πυρηνική ενέργεια, μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να χορηγήσει σε συγκεκριμένα πυρηνικά πρότζεκτ της σφραγίδας "αειφορίας".
Και άλλες εταιρείες επικοινωνούν με επενδυτές για τον ίδιο σκοπό, σύμφωνα με την NatWest Market, μία από τους 10 μεγαλύτερους διαχειριστές-διαμορφωτές συμφωνιών για "πράσινα" ομόλογα, που χρηματοδοτούν δραστηριότητες ενεργειακής μετάβασης.
Μολονότι η πυρηνική ενέργεια έλαβε το "πράσινο" πιστοποιητικό στα χαρτιά, εξαιτίας των ιδιαίτερα χαμηλών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, θεωρείται από πολλούς αμφιλεγόμενη και πολλά funds που λειτουργούν επί τη βάσει "ηθικών αρχών" συνεχίζουν να μποϊκοτάρουν τη χρηματοδότησή της. Η EDF δήλωσε ότι θα ξεχωρίσει τα πράσινα ομολογά της υπέρ των πυρηνικών της δραστηριοτήτων από τα υπόλοιπα, δημιουργώντας δύο διαφορετικές κατηγορίες "πράσινου" χρέους για να διευκολύνει τους επενδυτές.
"Είναι πολύ πιθανό να δούμε ένα ευρωπαϊκό πράσινο ομόλογο να χρηματοδοτεί πυρηνικά πρότζεκτ, καθώς και πράσινα ομόλογα που θα χρηματοδοτούν μεταξύ άλλων και δραστηριότητες σχετικές με την πυρηνική ενέργεια", ανέφερε ο Arthur Krebbers, στέλεχος στην NatWest. "Δεν πρόκειται για λευκή επιταγή στην πυρηνική ενέργεια και στο φυσικό αέριο - υπάρχει μια μεγαλή λίστα περιβαλλοντικών κριτηρίων και δικλείδων ασφαλείας στο ευρωπαϊκό ρυθμιστικό πλαίσιο".
Οι αποδόσεις των "πράσινων" assets έχουν δοκιμαστεί το τρέχον έτος και έχουν μείνει πίσω σε σχέση με άλλα ομόλογά τους.
Η κύρια πηγή ανησυχίας γύρω από την πυρηνική ενέργεια αφορά τη διαχείριση των πυρηνικών αποβλήτων, καθώς και την πιθανότητα διαρροής ραδιενέργειας λόγω ατυχημάτων, αλλά και την πιθανότητα χρήσης της για πολεμικούς σκοπούς.
Τα δυστυχήματα του Three Mile Island στις ΗΠΑ, του Τσέρνομπιλ στην Ουκρανία (τότε τμήμα της Σοβιετικής Ένωσης) και της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία έχουν παίξει αρνητικό ρόλο στη θελτικότητα της συγκεκριμένης μορφής παραγωγής ενέργειας.
Με δεδομένες τις δαπάνες της γαλλικής EDF για σκοπούς σχετικούς με την πυρηνική ενέργεια το 2021, υπολογίζεται ότι φέτος μπορεί να χρειαστεί περί τα 8 δισ. ευρώ.
Η καναδική εταιρεία κοινής ωφέλειας Bruce Power πώλησε πέρσι τα πρώτα πράσινα ομόλογα για χρηματοδότηση πυρηνικών δραστηριοτήτων στην ιστορία, ενώ την ακολούθησε η Ontario Power Generation μέσα στον Ιούλιο του 2022.
Περί το 60% των επενδυτών σε έρευνα της Barclays τόνισε ότι θα αγόραζε πράσινα ομόλογα για την χρηματοδότηση πυρηνικών πρότζεκτ, με εκείνους της Ευρώπης, ωστόσο, να είναι οι πλέον συγκρατημένοι. Η θελτικότητα της πυρηνικής ενέργειας αυξήθηκε λόγω της ενεργειακής κρίσης που πυροδότησε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
(capital.gr)