13 βαθμοί τις πρωινές ώρες στη γερμανική πρωτεύουσα και στο Αμβούργο, 12 στη Φρανκφούρτη, 10 στο Μόναχο. Στη βόρεια Γερμανία η καταιγίδα «Ζαχαρίας» από το απόγευμα της Δευτέρας και μέχρι την Τρίτη έφερε ισχυρούς ανέμους, βροχές και κατά τόπους καταιγίδες στις ακτές της Βόρειας Θάλασσας και της Βαλτικής. «Δεν μπορούν να αποκλειστούν ακραία καιρικά φαινόμενα που παραπέμπουν σε τυφώνες» ανέφερε χθες βράδυ το βορειογερμανικό δίκτυο NDR.
.
Ορισμένες ακτοπλοϊκές και εμπορικές ναυτιλιακές εταιρείες διέκοψαν δρομολόγια στην περιοχή, ενώ σημειώθηκαν και ορισμένες καταστροφές πχ. ζημιά σε μία ανεμογεννήτρια και δέντρα που έπεσαν σε δρόμους καθώς και μία υπερχείλιση μετά την άνοδο κατά 1,5 μέτρο της στάθμης του Έλβα στο Αμβούργο. Από τους ισχυρούς ανέμους και τις πτώσεις δέντρων επηρεάστηκαν και δρομολόγια στο σιδηροδρομικό δίκτυο, με καθυστερήσεις στο Αμβούργο, το Κίελο και το Φλένσμπουργκ.
Το φετινό καλοκαίρι στη Γερμανία δεν είναι ακριβώς… καλοκαίρι μέχρι στιγμής, αν και αναμένεται άνοδος της θερμοκρασίας και ηλιοφάνεια ανά τη Γερμανία προς το τέλος της εβδομάδας. Πριν από λίγες μέρες έκαναν τον γύρο του διαδικτύου εικόνες από την πόλη Ρόιτλιγκεν της Βάδης-Βυρτεμβέργης, όπου σημειώθηκε πρωτοφανής χαλαζόπτωση με 16 βαθμούς Κελσίου. Το χαλάζι ξεπέρασε τα 30 εκατοστά από το απόγευμα της Παρασκευής, σκεπάζοντας την πόλη με λευκό πάγο. Χρειάστηκαν εκχιονιστικά για να καθαρίσουν οδικές αρτηρίες, ενώ δεκάδες ήταν οι κλήσεις πολιτών για βοήθεια στην πυροσβετική. Το πρώτο αυγουστιάτικο χιόνι έπεσε ήδη και στις Άλπεις, με οδηγίες σε ορισμένα σημεία προς τους οδηγούς για χρήση αλυσίδων.
Η κλιματική κρίση είναι εδώ και κοστίζει
Εδώ και χρόνια οι ειδικοί προειδοποιούν και στη Γερμανία για ακραία καιρικά φαινόμενα, από παρατεταμένη ξηρασία, κύματα καύσωνα και ξηρασία, αλλά και καταστροφικές πλημμύρες (όπως το 2021 στη Γερμανία). Σύμφωνα με έκθεση του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας και Ενέργειας, βασισμένη σε μελέτη του Ινστιτούτου Οικολογικής Οικονομικής Έρευνας IÖW, της Εταιρείας Οικονομικών Δομικών Ερευνών GWS και της Prognos AG, οι ειδικοί αναμένουν την οικονομική επιβάρυνση της χώρας εξαιτίας των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής μεταξύ 280 έως 900 δις ευρώ.
Μάλιστα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, ήδη από το 2000 μέχρι σήμερα το αντίστοιχο κόστος έχει ανέλθει στα 145 δις ευρώ, όπως επισημαίνει η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt. Ειδικοί κρούουν διαρκώς τον κώδωνα του κινδύνου, υπογραμμίζοντας ότι τόσο η κατασκευή κτηρίων όσο και ο ευρύτερος πολεοδομικός σχεδιασμός θα πρέπει να προσαρμόσουν τα υλικά και τις κατασκευαστικές μεθόδους στα νέα δεδομένα που θέτει η κλιματική κρίση.
Στο μεταξύ σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος και του γερμανικού υπουργείου Περιβάλλοντος το 85% των Γερμανών αντιλαμβάνεται και ανησυχεί για τις σοβαρές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Το 74% των ερωτηθέντων θεωρεί μάλιστα ότι ο δυτικός κόσμος έχει «εξουθενώσει» τα όρια των οικοσυστημάτων. Τρεις στους τέσσερις ερωτηθέντες φοβούνται επίσης ότι ενδέχεται να αυξηθεί το χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών εξαιτίας της κλιματικής κρίσης.