ESG+Stories

H Oυκρανία ανοίγει τη συζήτηση: Μπορεί να υπάρξει ESG στις πωλήσεις όπλων;

H Γερμανία ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει 100 δισ. ευρώ για την αγορά οπλικών συστημάτων μετά την εισβολή της Ρωσίας. 
H Oυκρανία ανοίγει τη συζήτηση: Μπορεί να υπάρξει ESG στις πωλήσεις όπλων;

Με την ρωσική εισβολή στο κατώφλι της, η Ευρώπη βρίσκεται τώρα να συζητά εάν τα όπλα θα πρέπει να καταχωριστούν ως περιουσιακά στοιχεία ESG, για να τους παραχωρηθεί ευνοϊκότερη πρόσβαση σε χρηματοδοτήσεις.

Η Πλατφόρμα για τη Βιώσιμη Χρηματοδότηση -- μια ομάδα που συγκροτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση -- δημοσίευσε το προσχέδιό της για τέτοια είδη δραστηριοτήτων που μπορεί να θεωρηθούν κοινωνικά βιώσιμα τη Δευτέρα. Ο κατάλογος περιλαμβάνει κατευθυντήριες γραμμές για τις αμοιβές, την ισότητα των φύλων και τις ανθρώπινες αλυσίδες εφοδιασμού. Η προτεινόμενη μαύρη λίστα της Πλατφόρμας περιλαμβάνει τσιγάρα και αγαθά που παράγονται ως αποτέλεσμα καταναγκαστικής εργασίας. Στο θέμα των όπλων, αναφέρεται ότι η ΕΕ πρέπει να ακολουθήσει τα διεθνή πρωτόκολλα και συνθήκες. 

Ωστόσο οι λομπίστες χρησιμοποιούν αυτό που βλέπουν ως παράθυρο ευκαιρίας για να προσπαθήσουν να διαμορφώσουν το αποτέλεσμα. Σύμφωνα με την BDSV, μια ομάδα λόμπι της γερμανικής αμυντικής βιομηχανίας, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία την περασμένη εβδομάδα είναι πολύ σχετική με το ζήτημα της κοινωνικής βιωσιμότητας στην Ευρώπη. «Η εισβολή στην Ουκρανία δείχνει πόσο σημαντικό είναι να έχουμε ισχυρή εθνική άμυνα» λένε. 

Εν τω μεταξύ, η αμυντική βιομηχανία λέει ότι δυσκολεύεται να λάβει δάνεια καθώς τα κριτήρια ESG αφορούν σχεδόν όλα τα είδη χρηματοδότησης.  Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Rheinmetall AG, Armin Papperger, δήλωσε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης τον Ιανουάριο ότι η εταιρεία του είχε διακοπεί από πίστωση από τους γερμανικούς δανειστές LBBW και BayernLB, λόγω των ανησυχιών τους για το ESG.

Η ΕΕ έχει προηγουμένως σηματοδοτήσει την προθυμία της να ακούσει ορισμένα από τα επιχειρήματα της αμυντικής βιομηχανίας. Σε έγγραφο πολιτικής νωρίτερα αυτόν τον μήνα, το μπλοκ υπογράμμισε ότι «οι πρωτοβουλίες για τη βιώσιμη χρηματοδότηση παραμένουν συνεπείς με τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διευκολύνει την επαρκή πρόσβαση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας σε χρηματοδότηση και επενδύσεις».

Την ίδια ώρα και με δεδομένη την επιθυμία της η νέα γερμανική κυβέρνηση να προωθήσει πράσινες πολιτικές και κριτήρια βιωσιμότητας ανακοίνωσε προ ημερών ειδικό ταμείο 100 δισεκατομμυρίων ευρώ για τις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις, κατοχυρωμένο από το Σύνταγμα.

«Η 24η Φεβρουαρίου 2022 αποτελεί σημείο καμπής (…) Ο κόσμος μετά δεν θα είναι ίδιος με τον κόσμο πριν» από αυτή την ημερομηνία, δήλωσε ο κ. Σολτς και τόνισε ότι οι ενέργειες του Βλαντίμιρ Πούτιν «δεν μπορούν να δικαιολογηθούν από κανέναν και με τίποτα». Ξέρω ποιες είναι οι ανησυχίες των πολιτών, συνέχισε ο καγκελάριος, «για τους νεότερους, ένας πόλεμος στην Ευρώπη είναι δύσκολο να κατανοηθεί (…) το ερώτημα όμως είναι αν μπορούμε να συγκεντρώσουμε τις δυνάμεις μας για να εμποδίσουμε τον Πούτιν να γυρίσει το ρολόι πίσω στην εποχή των ηγεμόνων του 19ου αιώνα».

Με φόντο τον πόλεμο της Ουκρανίας φαίνεται ότι το έργο της σύνταξης μιας λίστας κοινωνικά βιώσιμων δραστηριοτήτων μπορεί να αποδειχθεί ακόμη πιο δύσκολο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι απίθανο να έχει έτοιμη πρόταση φέτος και οι συστάσεις της πλατφόρμας δεν μπορούν να θεωρηθούν ολοκληρωμένες, σύμφωνα με το Bloomberg. 

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ