Η αύξηση των επιτοκίων δεν αποτελεί σημαντικό εμπόδιο για τη μετάβαση του κόσμου σε καθαρές μηδενικές εκπομπές μέχρι το 2050, παρά τα υψηλά επίπεδα επενδύσεων στην πράσινη ενέργεια που απαιτούνται, σύμφωνα με την ισχυρή πλειοψηφία των οικονομολόγων για το κλίμα που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.
.
Το εύρημα της έρευνας της 1ης Ιουλίου και της 13ης Σεπτεμβρίου έρχεται σε αντίθεση με την ευρέως αναφερόμενη ανησυχία ότι η αύξηση του κόστους δανεισμού θα μπορούσε να αποθαρρύνει τις επενδύσεις σε έργα καθαρής ενέργειας εντάσεως κεφαλαίου, τα οποία για πάνω από μια δεκαετία απολαμβάνουν πρόσβαση σε ιστορικά φθηνό χρέος.
Ο υψηλός πληθωρισμός πολλών δεκαετιών φέτος ώθησε σχεδόν όλες τις κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο να αυξήσουν τα επιτόκια, τερματίζοντας απότομα μια γενιά εύκολου χρήματος. Τα επιτόκια αναμένεται να συνεχίσουν να αυξάνονται μέχρι και το επόμενο έτος. Αλλά οι κορυφαίοι παγκόσμιοι εμπειρογνώμονες από σχεδόν κάθε γωνιά του πλανήτη στον ταχέως αναπτυσσόμενο τομέα των οικονομικών του κλίματος, στη συντριπτική τους πλειοψηφία δεν βλέπουν αυτό ως σημαντικό εμπόδιο για την πρόοδο.
Σχεδόν τα τρία τέταρτα των οικονομολόγων του κλίματος που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση - 50 από τους 68 - δήλωσαν ότι το αυξανόμενο κόστος δανεισμού θα έχει ήπιες ή πολύ ήπιες επιπτώσεις στην επίτευξη μηδενικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα έως το 2050. Δεκαεπτά δήλωσαν ότι θα ήταν σοβαρή και μόνο ένας δήλωσε ότι δεν θα είχε καμία επίπτωση.
Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, οι σωρευτικές επενδύσεις σε πράσινη ενέργεια μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους αναμένεται να ξεπεράσουν τα 1,4 τρισεκατομμύρια δολάρια από τις συμφωνίες του Παρισιού του 2015. Αλλά αυτό δεν πλησιάζει ούτε κατά διάνοια τα σχεδόν 44 τρισεκατομμύρια δολάρια που εκτιμούν οι οικονομολόγοι ότι απαιτούνται για την επίτευξη του καθαρού μηδενικού κόστους μέχρι τα μέσα του αιώνα.