Τα ταραγμένα νερά της Βόρειας Θάλασσας πρόκειται σύντομα να φιλοξενήσουν το μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από πράσινη ενέργεια στον κόσμο, σύμφωνα με μια μεγαλειώδη δήλωση προθέσεων που εξέδωσαν εννέα γειτονικές χώρες τον Απρίλιο.
.
Η Διακήρυξη της Οστάνδης προβλέπει διπλασιασμό της υπεράκτιας αιολικής δυναμικότητας έως το 2050, τροφοδοτώντας την παραγωγή πράσινου υδρογόνου, με νέα καλώδια διασύνδεσης που θα διασχίζουν το Ηνωμένο Βασίλειο και την ηπειρωτική Ευρώπη.
Όμως, η ρητορική συνάντησε την πραγματικότητα από τη βιομηχανία, με περισσότερες από 100 εταιρείες να προειδοποιούν ότι η Ευρώπη δεν έχει την ικανότητα να υλοποιήσει αυτές τις δεσμεύσεις. Ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια, δήλωσε ο βιομηχανικός οργανισμός Wind Europe, ήταν η έλλειψη εξειδικευμένων εργαζομένων.
"Οι επενδύσεις από μόνες τους δεν μπορούν να κατασκευάσουν πτερύγια, να πλοηγήσουν σκάφη ή να λειτουργήσουν αιολικά πάρκα", ανέφερε. "Πάνω απ' όλα, οι εθνικές κυβερνήσεις πρέπει να δημιουργήσουν την απαραίτητη βάση δεξιοτήτων".
Τα σχόλια αναδεικνύουν μία από τις μεγαλύτερες απειλές για την πράσινη μετάβαση. Από τη μία πλευρά, οι φόβοι για την απώλεια θέσεων εργασίας κάνουν τις κυβερνήσεις απρόθυμες να μετακινήσουν εργαζόμενους από παλιές βιομηχανίες - όπως φαίνεται στην αντίθεση της Γερμανίας στην πλήρη απαγόρευση της πώλησης αυτοκινήτων με κινητήρα εσωτερικής καύσης από το 2035.
Από την άλλη πλευρά, οι σοβαρές ελλείψεις δεξιοτήτων και εργατικού δυναμικού θα μπορούσαν να παρακωλύσουν την ανάπτυξη νέων βιομηχανιών και να επιβραδύνουν τις επείγουσες προσπάθειες να γίνουν τα σπίτια και τα εμπορικά κτίρια πιο ενεργειακά αποδοτικά.
Ακόμα και καθώς οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ανησυχούν για την απώλεια νέων θέσεων εργασίας υψηλής τεχνολογίας στο δέλεαρ των αμερικανικών επιδοτήσεων, τα στοιχεία δείχνουν ότι αποτυγχάνουν να εκπαιδεύσουν αρκετούς εργαζόμενους για τις πιο καθημερινές εργασίες τοποθέτησης αντλιών θερμότητας και μόνωσης.
"Οι άνθρωποι δεν αναπτύσσουν πράσινες δεξιότητες με αρκετά γρήγορο ρυθμό ώστε να επιτευχθούν οι κλιματικοί στόχοι", λέει η Sue Duke, επικεφαλής της παγκόσμιας δημόσιας πολιτικής του επαγγελματικού δικτύου LinkedIn.
Τα στοιχεία της εταιρείας δείχνουν ότι οι προσλήψεις για πράσινους ρόλους έχουν διατηρηθεί, τόσο στις ΗΠΑ όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, σε ένα πλαίσιο αποδυνάμωσης των αγορών εργασίας. Οι αναλυτές, οι ειδικοί και οι διευθυντές βιωσιμότητας είναι μεταξύ των 10 κορυφαίων τίτλων εργασίας για τους οποίους οι θέσεις εργασίας αυξήθηκαν ταχύτερα τον τελευταίο χρόνο. Αλλά το ποσοστό των επαγγελματιών που διαφημίζουν προφίλ που αναφέρουν πράσινες δεξιότητες ή εμπειρία δεν έχει συμβαδίσει.
Οι εκτιμήσεις για την κλίμακα της πρόκλησης ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό, επειδή δεν υπάρχει συμφωνημένος ορισμός για το τι συνιστά τη λεγόμενη "πράσινη θέση εργασίας".
Ορισμένοι ερευνητές μετρούν τον αριθμό των ατόμων που απασχολούνται σε τομείς που προωθούν άμεσα τη μετάβαση στο καθαρό μηδέν -όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ή η παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων- και γενικά διαπιστώνουν ότι το μερίδιο των πράσινων θέσεων εργασίας είναι μικρότερο από το 5% της απασχόλησης στις ανεπτυγμένες οικονομίες.
Άλλοι ακολουθούν μια διαφορετική προσέγγιση, εξετάζοντας επαγγέλματα που έχουν υψηλό ποσοστό εργασιών που σχετίζονται με το πράσινο. Αυτά μπορεί να είναι ρόλοι αφιερωμένοι σε πράσινες δραστηριότητες, όπως οι εγκαταστάτες ηλιακών πάνελ.
Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα μπορούσαν να διδαχθούν από την προσέγγιση που έχουν υιοθετήσει οι ΗΠΑ, προσφέροντας πρόσθετα φορολογικά κίνητρα στις εταιρείες που καταβάλλουν τους ισχύοντες μισθούς και προσλαμβάνουν μαθητευόμενους, προσθέτει. Αλλά θα πρέπει επίσης να μελετήσουν περισσότερο τη χάραξη επαγγελματικών διαδρομών σε τομείς που είναι πιθανό να δουν "μια έντονη περίοδο εγκατάστασης", μετά την οποία οι εργασίες θα μειωθούν σε συνεχή συντήρηση.