Η ανησυχία για την κλιματική αλλαγή είναι ο συνηθέστερος λόγος για τον οποίο οι χρηματοπιστωτικοί όμιλοι αποκλείουν εταιρείες από τα χαρτοφυλάκιά τους, σύμφωνα με έρευνα που υπογραμμίζει πώς το φαινόμενο συνεχίζει να επηρεάζει τις επενδυτικές αποφάσεις.
.
Τα ευρήματα, από έναν συνασπισμό μη κερδοσκοπικών περιβαλλοντικών ομάδων και ομάδων βιωσιμότητας, δείχνουν ότι το 40% των αποκλεισμών αιτιολογείται από την ανησυχία για την κλιματική αλλαγή. Περίπου το 17% των αποκλεισμών οφείλεται σε ανησυχίες για εταιρείες που εμπλέκονται στην κατασκευή όπλων, ενώ το 12% αφορά τον καπνό.
Η έρευνα δείχνει ότι οι χρηματοπιστωτικοί όμιλοι συνεχίζουν να συνυπολογίζουν τα ζητήματα ESG - περιβαλλοντικά, κοινωνικά και διακυβέρνησης - στις αποφάσεις τους, ακόμη και όταν Ρεπουμπλικάνοι πολιτικοί αντιδρούν.
Ο συνασπισμός ΜΚΟ, στον οποίο συμμετέχουν οι Friends of the Earth Netherlands, η Fair Finance International και η Profundo, μια ολλανδική εταιρεία συμβούλων έρευνας, εξέτασε τους αποκλεισμούς από περίπου 150 συνταξιοδοτικά ταμεία, ασφαλιστικές εταιρείες και τράπεζες και συνέταξε έναν κατάλογο 4.532 εταιρειών που έχουν αποκλειστεί από 87 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε 16 χώρες. Ο τελικός απολογισμός περιλαμβάνει τις ξεχωριστά εισηγμένες θυγατρικές.
Οι ομάδες που βρίσκονται πίσω από την έρευνα δήλωσαν ότι ελπίζουν ότι ο δημόσια διαθέσιμος κατάλογος θα ασκήσει πρόσθετη πίεση στις εταιρείες που εντοπίστηκαν να αλλάξουν τις πρακτικές τους.
Η πιο αποκλεισμένη εταιρεία είναι η Poongsan Corporation από τη Νότια Κορέα, η οποία αναφέρεται από 75 επενδυτές και τράπεζες λόγω της εμπλοκής της στην κατασκευή αμφιλεγόμενων όπλων όπως τα πυρομαχικά διασποράς. Την Poongsan ακολουθούν ο αμερικανικός αμυντικός όμιλος Northrop Grumman και ο βιομηχανικός όμιλος Larsen & Toubro της Ινδίας.
Οι εταιρείες ορυκτών καυσίμων περιλαμβάνονται στην κατηγορία του κλίματος, καθώς και σε αυτές που σχετίζονται με παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μεταξύ των εταιρειών που αποκλείστηκαν περισσότερο από τους επενδυτές και τις τράπεζες για τις επενδύσεις τους σε ορυκτά καύσιμα ήταν η Cenovus Energy, η Suncor και η ExxonMobil.
Το πετρελαϊκό ταμείο της Νορβηγίας ύψους 1,4 εκατ. δολαρίων, το μεγαλύτερο κληροδοτικό ταμείο στον κόσμο, είναι μεταξύ των μεγάλων επενδυτών που έβαλε τη Cenovus και τη Suncor στη λίστα αποκλεισμού της, επικαλούμενο "απαράδεκτα υψηλές" εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.
Έχει επίσης αυξηθεί ο αριθμός των επενδυτών που ανακοινώνουν σχέδια αποχώρησης από εταιρείες με έντονη χρήση ορυκτών καυσίμων. Η ABP, ένα από τα μεγαλύτερα συνταξιοδοτικά ταμεία στον κόσμο, πούλησε τις συμμετοχές της σε εταιρείες ορυκτών καυσίμων το 2021, ενώ νωρίτερα φέτος, η Εκκλησία της Αγγλίας δήλωσε ότι τα συνταξιοδοτικά ταμεία, τα οποία συνολικά εποπτεύουν περισσότερα από 13 δισ. λίρες, θα πουλήσουν μετοχές σε περισσότερες από 10 μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Exxon και της Shell.