ESG+Stories

Η κλιματική αλλαγή μπορεί να κοστίσει στη Γερμανία έως 900 δισ. ευρώ

Σύμφωνα με τα μοντέλα, το μέσο ετήσιο κόστος των ακραίων φαινομένων, όπως ο καύσωνας και οι πλημμύρες, στη Γερμανία θα αυξανόταν κατά 1,5 έως 5 φορές ετησίως έως το 2050.
Η κλιματική αλλαγή μπορεί να κοστίσει στη Γερμανία έως 900 δισ. ευρώ

Μεγάλο αναμένεται να είναι το κόστος της κλιματικής αλλαγής στη Γερμανία, σύμφωνα με κυβερνητική έρευνα που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα. Σύμφωνα με αυτήν, η κλιματική αλλαγή, όπως γράφει το Reuters, θα κοστίσει έως και 900 δισ. ευρώ έως το 2050. Η μελέτη που παρουσιάστηκε από τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Οικονομίας δεν έπρεπε να εκληφθεί ως πρόβλεψη, αλλά είχε ως στόχο να δώσει μια εντύπωση για το τι θα μπορούσε να συμβεί υπό ορισμένες συνθήκες.

.

Τι έλεγε η μελέτη;

Σε ένα έγγραφο με τίτλο «Κόστος των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στη Γερμανία», το Ινστιτούτο Έρευνας για την Οικολογική Οικονομία (IÖW), η Εταιρεία Έρευνας Οικονομικών Δομών (GWS) και η Prognos AG έκαναν μια δοκιμή διαφόρων σεναρίων για την περίοδο 2022-2050, τα οποία διέφεραν ως προς τη σοβαρότητά τους ανάλογα με την έκταση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Στην καλύτερη περίπτωση της «ασθενούς κλιματικής αλλαγής», το κόστος θα ανερχόταν σε 280 δισεκατομμύρια ευρώ κατά τη διάρκεια της χρονικής περιόδου. Ωστόσο, το ποσό αυτό θα μπορούσε να φτάσει τα 900 δισ. ευρώ σε λιγότερο ευνοϊκά σενάρια.

Σύμφωνα με τα μοντέλα, το μέσο ετήσιο κόστος των ακραίων φαινομένων, όπως ο καύσωνας και οι πλημμύρες, στη Γερμανία θα αυξανόταν κατά 1,5 έως 5 φορές ετησίως έως το 2050.

Αυτό θα μπορούσε να αντιπροσωπεύει μείωση του ΑΕΠ κατά 0,6%-1,8% το έτος 2050.

Μέτρα προσαρμογής, όπως περισσότερος χώρος πρασίνου στις πόλεις, θα μπορούσαν να μειώσουν το καθαρά οικονομικό κόστος – μετρούμενο ως απώλεια οικονομικού προϊόντος – κατά 60 έως 100%.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς, οι τιμές που προσδιορίστηκαν αντιπροσωπεύουν κατώτερα όρια, καθώς ήταν αδύνατο να μετρηθούν όλες οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής σε κόστος και να απεικονιστούν στο μοντέλο. Η απώλεια της ποιότητας ζωής και της βιοποικιλότητας καθώς και οι θάνατοι ήταν μερικές από αυτές τις συνέπειες.

«Επομένως, είναι αναμενόμενο ότι το κόστος της κλιματικής αλλαγής μπορεί ακόμη να αποδειχθεί σημαντικά υψηλότερο από αυτό που προσδιορίζεται από τα σενάρια στο πλαίσιο του μοντέλου», αναφέρει η μελέτη.

Το σχέδιο Χάμπεκ για κλιματικά ουδέτερη θέρμανση 

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας και Προστασίας του Κλίματος Ρόμπερτ Χάμπεκ πριν λίγες ημέρες σκοπεύει να απαγορεύσει ήδη από το 2024 την εγκατάσταση νέων συστημάτων θέρμανσης με φυσικό αέριο ή πετρέλαιο .Σύμφωνα με το προσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας, το οποίο επικαλέστηκε το περιοδικό Der Spiegel, από την 1.1.2024 θα απαγορεύεται οριστικά η εγκατάσταση νέων συστημάτων θέρμανσης με φυσικό αέριο και πετρέλαιο. Κάθε νέο σύστημα θα πρέπει να λειτουργεί με κατά τουλάχιστον 65% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, κάτι το οποίο, υποστηρίζουν οι εμπειρογνώμονες του υπουργείου, δεν μπορεί να επιτευχθεί με τα υπάρχοντα συστήματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ