Η Παγκόσμια Τράπεζα επένδυσε δισεκατομμύρια δολάρια σε ορυκτά καύσιμα σε όλο τον κόσμο πέρυσι, παρά τις επανειλημμένες υποσχέσεις της να επικεντρωθεί εκ νέου στη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα, σύμφωνα με έρευνα.
.
Τα χρήματα αυτά διακινήθηκαν μέσω μιας ειδικής μορφής χρηματοδότησης, γνωστής ως εμπορική χρηματοδότηση, η οποία χρησιμοποιείται για τη διευκόλυνση των παγκόσμιων συναλλαγών.
Η Urgewald, μια ομάδα εκστρατείας που παρακολουθεί την παγκόσμια χρηματοδότηση των ορυκτών καυσίμων, διαπίστωσε ότι η Παγκόσμια Τράπεζα παρείχε περίπου 3,7 δισ. δολάρια (2,95 δισ. λίρες) σε εμπορική χρηματοδότηση το 2022, τα οποία ήταν πιθανό να κατέληξαν στη χρηματοδότηση των αναπτύξεων πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Η Heike Mainhardt, συγγραφέας της έρευνας, κάλεσε για μεταρρύθμιση της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ιδιωτικού χρηματοδοτικού της βραχίονα, του Διεθνούς Οργανισμού Χρηματοδότησης (IFC), ώστε να γίνουν οι συναλλαγές αυτές πιο διαφανείς και να εξαιρεθεί η χρηματοδότηση των ορυκτών καυσίμων από τον δανεισμό της. "Δεν μπορούν να λένε ότι ευθυγραμμίζονται με τη συμφωνία του Παρισιού, διότι δεν υπάρχει αρκετή διαφάνεια για να μπορούμε να το πούμε", δήλωσε η ίδια.
Η εμπορική χρηματοδότηση είναι μια μορφή χρηματοδότησης πιο αδιαφανής από την τυπική χρηματοδότηση έργων. Περιλαμβάνει πολυάριθμα πολύπλοκα χρηματοπιστωτικά μέσα που χρησιμοποιούνται από τράπεζες και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για την παροχή κεφαλαίων κίνησης σε κυβερνήσεις ή επιχειρήσεις. Η χρηματοδότηση του εμπορίου μπορεί να λάβει τη μορφή πίστωσης ή εγγυήσεων και αποτελεί σημαντικό εργαλείο για την Παγκόσμια Τράπεζα, καθώς συμβάλλει στην "μείωση του κινδύνου" της χρηματοδότησης προς τις αναπτυσσόμενες χώρες, οι οποίες συχνά τιμωρούνται με υψηλότερα επιτόκια από το κανονικό όταν προσπαθούν να αντλήσουν χρηματοδότηση από ιδιώτες.
Για παράδειγμα, εάν ένας εργολάβος πετρελαίου στη Νιγηρία ήθελε να εισάγει εξοπλισμό γεώτρησης ή διύλισης, η εμπορική χρηματοδότηση θα μπορούσε να παράσχει εγγύηση στον κατασκευαστή του εξοπλισμού.