ESG+Stories

Η πλειονότητα των ETF που σχεδιάζονται το 2022 στην Ευρώπη θα αφορούν το ESG- Τι γίνεται σε ΗΠΑ και Ασία

Η έκθεση της PwC προβλέπει ότι η αγορά ETF θα διπλασιαστεί παγκοσμίως από 10 δισ. δολάρια σήμερα σε 20 δισ. δολάρια έως το 2026.
Η πλειονότητα των ETF που σχεδιάζονται το 2022 στην Ευρώπη θα αφορούν το ESG- Τι γίνεται σε ΗΠΑ και Ασία

Σύμφωνα με νέα έκθεση, η πλειονότητα των διαπραγματεύσιμων αμοιβαίων κεφαλαίων που θα εγκαινιαστούν στην Ευρώπη το 2022 θα χρησιμοποιήσουν για τη δομή τους μια περιβαλλοντική, κοινωνική ή διοικητική κλίση.

Όπως διαβάσαμε στους Financial Times, από τους περίπου 60 παρόχους ETF που απάντησαν σε παγκόσμια έρευνα της PwC, το 80% στην Ευρώπη δηλώνει ότι πάνω από τα μισά προϊόντα τους θα επενδύουν με γνώμονα το ESG.

Η έκθεση, η οποία προβλέπει ότι η αγορά ETF θα διπλασιαστεί παγκοσμίως από 10 δισ. δολάρια σήμερα σε 20 δισ. δολάρια έως το 2026, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι ευρωπαίοι πάροχοι αισθάνονται την πίεση να επενδύσουν με κλίση ESG λόγω της ζήτησης των επενδυτών και της νομοθεσίας.

Η Marie Coady, επικεφαλής της PwC σε παγκόσμιο επίπεδο για τα ETF, δήλωσε ότι η καινοτομία των προϊόντων στον τομέα των ETF βρίσκεται σε «υψηλό επίπεδο όλων των εποχών», προσθέτοντας ότι μεγάλο μέρος αυτής της καινοτομίας οφείλεται στη ζήτηση των επενδυτών για ESG.

«Οι άνθρωποι δημιουργούν πιο εξειδικευμένους δείκτες και παρακολουθούν τομείς για τους οποίους οι επενδυτές ενδιαφέρονται πραγματικά, και αυτό οδηγεί σε περισσότερη καινοτομία και απομακρύνει τα ETF από τους ιστορικούς παθητικούς δείκτες που είχαμε δει», δήλωσε. Σύμφωνα με την έκθεση, οι συμμετέχοντες στην Ευρώπη αισθάνονται «την ισχυρότερη πίεση για αλλαγή».

Στον Καναδά, το 46% των παρόχων δηλώνουν ότι περισσότερα από τα μισά προϊόντα τους θα έχουν κλίση ESG, ενώ τα ποσοστά για την Ασία και τις ΗΠΑ είναι σημαντικά χαμηλότερα, 38% και 28% αντίστοιχα.

Στην Ευρώπη, ωστόσο, οι πάροχοι ETF αντιμετωπίζουν ρυθμιστικές προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης μιας «πληθώρας χαρακτηρισμών ESG και απαιτήσεων υποβολής εκθέσεων σε διάφορες αγορές», σύμφωνα με την έκθεση.

Η συμμόρφωση με το άρθρο οκτώ και το άρθρο εννέα σύμφωνα με τον κανονισμό της ΕΕ για τη γνωστοποίηση της βιώσιμης χρηματοδότησης θα μπορούσε να είναι προβληματική για τα ETF που αναπαράγουν πλήρως τους δείκτες με σταθμισμένη κεφαλαιοποίηση ή τους θεματικούς δείκτες, δήλωσε η PwC.

Όπως και σε άλλα τμήματα του κλάδου διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, η έκθεση αναφέρει ότι οι εκδότες αντιμετωπίζουν επίσης προκλήσεις όσον αφορά την εξασφάλιση αξιόπιστων και συνεπών δεδομένων και αβεβαιότητες σε σχέση με τις αξιολογήσεις και τη βαθμολόγηση ESG.

«Υπάρχουν εφαρμογές για τα ETF που παρακολουθούν δείκτες αυτή τη στιγμή με το SFDR, αλλά η ευθυγράμμιση των κανονισμών για τους διαχειριστές μαζί με την ευθυγράμμιση των κανονισμών για τους παρόχους δεικτών, θα δώσει σίγουρα στους παρόχους ETF τη δυνατότητα να αποκτήσουν τα δεδομένα που χρειάζονται προκειμένου τα ETF να πληρούν τις προσυμβατικές και περιοδικές απαιτήσεις δημοσιοποίησης σύμφωνα με το SFDR», δήλωσε η Coady.

Πρόσθεσε ότι αυτό θα τους βοηθούσε επίσης στη διαχείριση, έναν τομέα στον οποίο οι ενεργητικοί διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων ισχυρίζονται ότι έχουν πλεονέκτημα.

Οι κανονιστικές απαιτήσεις αναμένεται επίσης να αυξηθούν στον απόηχο των δεσμεύσεων που αναλήφθηκαν πέρυσι στη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή, αναφέρει η έκθεση της PwC.

H σύμβουλος δήλωσε ότι η πίεση των επενδυτών θα μπορούσε επίσης να προέλθει από αλλού, καθώς μια βασική αγορά-στόχος θα είναι η γενιά Gen Z και οι γενιές millenium που χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο τις διαδικτυακές πλατφόρμες.

Άλλοι τομείς της αγοράς που είναι ώριμοι για καινοτομία είναι τα κρυπτονομίσματα, τα ενεργά ETF και οι θεματικοί χώροι, σύμφωνα με την έκθεση.

Από τους ερωτηθέντες στην έρευνα, το 46% των παρόχων στην Ευρώπη δήλωσε ότι θα ήθελε να ξεκινήσει ένα ETF κρυπτογράφησης στην κύρια γεωγραφική του θέση, αν του επιτρεπόταν, αριθμός πολύ μεγαλύτερος από οποιαδήποτε άλλη περιοχή.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ