Τη δημιουργία του "Κέντρου Καινοτομίας για Γυναίκες – #GIL4W", σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής και το Ερευνητικό Κέντρο ATHENA, καθώς και την παροχή αιγίδας, σε φορείς που έχουν στόχο την ενδυνάμωση της γυναικείας επιχειρηματικότητας, ανακοίνωσε η υφυπουργός Ανάπτυξης Ζωή Ράπτη, χθες, στο πλαίσιο της εκδήλωσης για την ενεργοποίηση του Τομέα Γυναικείας Επιχειρηματικότητας του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας, στο κατάμεστο από μικρομεσαίες, γυναίκες - επιχειρηματίες.
.
"Ο τομέας της επιχειρηματικότητας σήμερα, εξακολουθεί να ανδροκρατείται, καθώς η εξισορρόπηση της οικογενειακής και της επαγγελματικής ζωής, αλλά και η προσέλκυση κεφαλαίων, παραμένουν βασικές προκλήσεις για τις γυναίκες. Το Υπουργείο Ανάπτυξης, τις στηρίζει ενεργά, στην προσπάθειά τους να επιτύχουν στον επιχειρηματικό στίβο, με διάφορους τρόπους, όπως με τη δημιουργία του "Κέντρου Καινοτομίας για Γυναίκες – #GIL4W", σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής και το Ερευνητικό Κέντρο ATHENA, καθώς και με την παροχή αιγίδας, σε φορείς που έχουν στόχο την ενδυνάμωση της γυναικείας επιχειρηματικότητας. Πρωτοβουλίες που συμβάλλουν σε μια πιο δυναμική και ανθεκτική οικονομία και μια πιο δίκαιη και ευημερούσα κοινωνία", επισήμανε χαρακτηριστικά η υφυπουργός Ανάπτυξης, κα Ζωή Ράπτη.
Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, κα Σοφία Ζαχαράκη, επισήμανε κατά την διάρκεια της εκδήλωσης του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα, ότι η κυβέρνηση "ενισχύει τις επιχειρήσεις που προωθούν την βιώσιμη ανάπτυξη και την επιχειρηματική δράση και απασχόληση γυναικών σε κάθε γωνιά της Ελλάδας". Η κα Ζαχαράκη, αναφέρθηκε εκτενώς στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, για την ενδυνάμωση των γυναικών, στην δυναμικότερη παρουσία των γυναικών σε θέσεις ευθύνης, καθώς και στην καλύτερη διαχείριση των προκλήσεων στον επιχειρηματικό χώρο.
Συγχρόνως, αναφέρθηκε στο νομοθετικό πλαίσιο για τα θέματα ισότητας, την εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής και τις επικείμενες οδηγίες που θα ενσωματωθούν στο εθνικό δίκαιο εντός διετίας. Ιδιαίτερη έμφαση, έδωσε στην κοινωνική επιχειρηματικότητα, αλλά και στην ανάγκη ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων και του οικονομικού αλφαβητισμού. Στο πλαίσιο αυτό και μέσω της Γενικής Γραμματείας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, εφαρμόζεται το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2021-2025, με κυρίαρχο στόχο την ενίσχυση της απασχόλησης και την ενδυνάμωση των γυναικών.
"Δεν θέλουμε να αναγκάσουμε τις γυναίκες να επιλέξουν μεταξύ οικογένειας και επαγγελματικής ανέλιξης. Για το λόγο αυτό, στο επίκεντρο της προσπάθειάς μας, βρίσκεται η συμφιλίωση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής των γυναικών", ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο Α' Αντιπρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας κος Κώστας Δαμίγος, στον χαιρετισμό του ανέφερε πως, η ίδρυση του τομέα Γυναικείας Επιχειρηματικότητας γράφει μία λαμπρή σελίδα στην ιστορία του Επιμελητηρίου, αλλά και στην ιστορία της ανάπτυξης των μικρών και πολύ μικρών βιοτεχνικών επιχειρήσεων και ευρύτερα, στην Εθνική οικονομία και στην Ελληνική κοινωνία. "Το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας, με κεντρική στρατηγική την ευημερία των επιχειρήσεων μελών του και τη συνεχή τους εξέλιξη, σε συνδυασμό με την προσφορά στο κοινωνικό σύνολο, δημιουργεί τον τομέα Γυναικείας Επιχειρηματικότητας, για να στηρίξει έμπρακτα κάθε γυναίκα, να καταφέρει να πραγματοποιήσει το όραμά της, να σταθεί δίπλα της, σαν ο πολυτιμότερος σύμβουλός της και να διεκδικήσει στα θεσμικά όργανα αλλαγές και ρυθμίσεις", επισήμανε ο κ. Δαμίγος.
"Στοχεύουμε και επιδιώκουμε, την ακόμα μεγαλύτερη από την υπάρχουσα, εκπροσώπηση γυναικών επιχειρηματιών μελών μας, στο νέο διοικητικό συμβούλιο, με την σαφέστατη εγγύηση, πως θα δώσουμε ακόμα περισσότερη ώθηση στη γυναικεία επιχειρηματικότητα και αρωγή με όλα τα μέσα που διαθέτουμε, στη γυναίκα που βρίσκεται στην επιχείρηση, είτε ως ιδιοκτήτρια, είτε ως μέλος της διοίκησης, ή ως μέλος μιας οικογενειακής βιοτεχνικής επιχείρησης", ανάφερε χαρακτηριστικά.
Στην ειδική υποστήριξη της γυναικείας καινοτόμου νεοφυούς επιχειρηματικότητας, μέσω της Θερμοκοιτίδας Νεοφυών Επιχειρήσεων του ΕΒΕΑ, παρέχοντας χώρο, συμβουλευτικές υπηρεσίες και συμμετοχή σε δράσεις δικτύωσης στην Ελλάδα, όπως τη Beyond, και στο εξωτερικό, όπως το Web Summit στη Λισαβόνα, το Mobile World Congress στη Βαρκελώνη, η Collision στο Τορόντο καθώς και στο Innovation Week στη Νορβηγία, αναφέρθηκε η πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας και πρόεδρος του Εθνικού Επιμελητηριακού Δικτύου Γυναικών Επιχειρηματιών, κα Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου.
Μάλιστα, υπάρχει ανοιχτή πανελλαδική πρόσκληση, για ένταξη γυναικείων ομάδων στη Θερμοκοιτίδα και το ΕΒΕΑ εστιάζει στην παροχή πρακτικής καθοδήγησης στις επιχειρήσεις – ιδιαίτερα στις μικρομεσαίες – για να προωθήσουν την πολυμορφία των φύλων και την ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στα διοικητικά τους συμβούλια. "Με την εμπειρία και την τεχνογνωσία που έχουμε οικοδομήσει, μπορούμε να στηρίξουμε έμπρακτα τη νέα πρωτοβουλία του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου, όπως εξάλλου κάνουμε σε όλη τη χώρα, μέσα από τα επιμελητήρια, φορείς και συλλόγους", τόνισε η κα Εφραίμογλου.
Η γενική γραμματέας του Εθνικού Επιμελητηριακού Δικτύου Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών κα Χριστίνα Φυτέα, επισήμανε ότι από το 2004 έχουν γίνει πολλά σημαντικά βήματα από το Δίκτυο, όπως η σύσταση των επιτροπών στα Επιμελητήρια όλης της χώρας και η στήριξη των δράσεών τους. Σύμφωνα με την κα Φυτέα, μόνο το 15% των νεοφυών επιχειρήσεων αφορά γυναίκες και μόνο το 5% έχει πρόσβαση σε επενδυτικά κεφάλαια.
Μάλιστα, έρευνα που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του ΕΕΔΕΓΕ, έδειξε ότι μια στις δυο γυναίκες, αντιμετωπίζει προκλήσεις λόγω φύλου. Το Δίκτυο εκπονεί και συμμετέχει σε δράσεις και προγράμματα, ώστε "η Ελλάδα να γίνει την επόμενη δεκαετία πρότυπο οικονομίας στην Ευρώπη σε θέματα γυναικείας επιχειρηματικότητας, ισότητας και ψηφιακής προόδου", τόνισε η κα Φυτέα.
Για την στήριξη των γυναικών που έχουν προσβληθεί από τον καρκίνο, μίλησε η κα Παρασκευή Μιχαλοπούλου, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελλήνιου Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού "Άλμα Ζωής" κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, τονίζοντας στις παρευρισκόμενες επιχειρηματίες, ότι πρέπει να είναι υγιείς για να μπορούν να συνεχίσουν να προσφέρουν στις οικογένειες και στις επιχειρήσεις τους. Αποστολή του συλλόγου είναι, με πολλούς τρόπους, αφενός η στήριξη των γυναικών με καρκίνο μαστού και η βελτίωση της ποιότητας ζωής τους και αφετέρου η ευαισθητοποίηση του γυναικείου πληθυσμού, για τη σημασία της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης.
Η πλέον σημαντική ενέργεια του Συλλόγου, είναι ο Greece Race for the Cure, ένας συμβολικός αγώνας δρόμου και περίπατος, που έχει γίνει η μεγαλύτερη εκστρατεία ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού, με τη συμμετοχή χιλιάδων ατόμων όλων των ηλικιών. Στον επόμενο αγώνα, θα συμμετέχει και μεγάλη ομάδα από επαγγελματίες και εργαζομένους του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας. Ο Αντιπρόεδρος του ΒΕΑ Κώστας Δαμίγος και η πρόεδρος του "Άλμα Ζωής" υπέγραψαν σχετικό Σύμφωνο Συνεργασίας.
Σύμφωνα με τη β΄ αντιπρόεδρο του Συνδέσμου Επιχειρηματικών Γυναικών Ελλάδος (ΣΕΓΕ) Χρυσούλα Κονιάκου, η γυναικεία επιχειρηματικότητα αποτελεί ένα δυναμικό και αναπτυσσόμενο κλάδο, με ολοένα και περισσότερες γυναίκες να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες να δημιουργούν και να ηγούνται επιτυχημένες επιχειρήσεις. Στόχος του ΣΕΓΕ, μέσα από την υλοποίηση δράσεων όπως συμβουλευτική, εκπαίδευση, mentoring είναι η ανάπτυξη του γυναικείου επιχειρείν, καθώς και η στήριξη της βιωσιμότητας της γυναικείας επιχείρησης. Ακόμη, επικεντρώνεται στην υλοποίηση δράσεων δικτύωσης και επιμόρφωσης των γυναικών, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους.
Μέχρι σήμερα, ο ΣΕΓΕ έχει υποστηρίξει πάνω από 10.000 γυναίκες την τελευταία πενταετία και σε συνεργασία με το ΒΕΑ, σύμφωνα με την κα Κονιάκου, αναμένεται να συν-αναπτυχθούν δράσεις για την στήριξη των γυναικών μελών του Επιμελητηρίου, μέσω της ανταλλαγής τεχνογνωσίας, της πραγματοποίησης κοινών προγραμμάτων και της προώθησης καλών πρακτικών.
Από την Πορτογαλία, η κα Ágata Sequeira, PhD, EEN Advisor | Women Entrepreneurship Thematic Group με την ομιλία της: "#eencanhelp: How can EEN support Women Entrepreneurs", ανέπτυξε τους τρόπους με τους οποίους το Enterprise Europe Network (EEN), του οποίου το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας είναι μέλος, μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη της Γυναικείας Επιχειρηματικότητας.
Επιτυχημένες γυναίκες επιχειρηματίες – μέλη του Β.Ε.Α
Την ανάγκη περαιτέρω στήριξης της γυναικείας επιχειρηματικότητας από το κράτος, με την ενίσχυση των διαθέσιμων εργαλείων χρηματοδότησης, τη στήριξη του συνδυασμού οικογενειακής και επιχειρηματικής ζωής μέσω δομών και παροχών, την υλοποίηση δράσεων για τον οικονομικό αναλφαβητισμό των γυναικών, αλλά και την υποστήριξη των γυναικών μέσω του εκπαιδευτικού συστήματος, επισήμαναν τέσσερις καταξιωμένες και διεθνώς, επιχειρηματίες-μέλη του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας. Οι επιχειρηματίες, προέτρεψαν τις υπόλοιπες γυναίκες να συνεχίσουν να σκέφτονται μεγαλεπήβολα και να επιμένουν στους στόχους τους, ακόμη κι αν αλλάζει ο δρόμος για την επίτευξή τους.
Οι επιχειρηματίες-μέλη του Β.Ε.Α είναι οι εξής:
- Η κα Μαριάνθη Φραγκοπούλου CEO της ελληνικής Startup Herado, που σχεδιάζει και παράγει στην Ελλάδα, έξυπνα δοσίμετρα μέτρησης της ακτινοβολίας, σε πραγματικό χρόνο. Η Herado, ιδρύθηκε το 2018, έχει την έδρα της στην Ελλάδα, αλλά έχει ήδη επεκταθεί σε 18 χώρες και σε τρεις ηπείρους μέχρι σήμερα. Η εταιρεία, σχεδιάζει και παράγει στην Ελλάδα έξυπνα δοσίμετρα, ώστε να προστατεύσει και να μειώσει την πιθανότητα έκθεσης των εργαζομένων, σε χώρους όπου υπάρχει ακτινοβολία, όπως Νοσοκομεία, Αεροπορία, Στρατός αλλά και τους αστροναύτες στο διάστημα. Η κα Φραγκοπούλου, αναφέρθηκε στα προβλήματα χρηματοδότησης που υπάρχουν ακόμη και σε μια εταιρεία διεθνούς βεληνεκούς, "είναι απαραίτητο να υπάρχουν διαθέσιμα εργαλεία χρηματοδότησης και για όλες τις επιχειρήσεις".
- Η κα Στέλλα Κεραμπός, της Keraboss Cars που δημιούργησε το πρώτο Ελληνικού Αυτοκινήτου "KERABOSS SUPER K”. Η κα Κεραμπός αναφέρθηκε στην γραφειοκρατία που κλήθηκε να αντιμετωπίσει, η οποία όπως είπε "μετά από 14 χρόνια τιτάνιου γραφειοκρατικού αγώνα το "KERABOSS SUPER K” πήρε έγκριση και κυκλοφορεί επισήμως στους δρόμους.
- Η κα Ιάνθη Μιχαλάκη, συνιδιοκτήτρια του αρτοποιείου Kora bakery, η οποία παράγει καθημερινά ψωμί και διάφορα είδη αρτοσκευασμάτων-βιενουαζερί με φυσικό προζύμι. Η κα Μιχαλάκη, τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει αλλαγή στην κουλτούρα αντιμετώπισης της γυναικείας επιχειρηματικότητας, κάτι που μπορεί να γίνει μόνο μέσω της βελτίωσης του εκπαιδευτικού συστήματος στη χώρα και τη μείωση του οικονομικού αναλφαβητισμού.
- Η κα Μαρία Αλετρά ιδιοκτήτρια του αρτοποιείου Aletras Bakery με έξι υποκαταστήματα στην Αθήνα, αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει καθημερινά, λόγω της ρευστότητας και της αύξησης των τιμών των πρώτων υλών που χρησιμοποιεί για να παράγει καθημερινά μεγάλη ποικιλία από ελληνικά, παραδοσιακά, χειροποίητα προϊόντα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής, χρησιμοποιώντας πάντα τις καλύτερες πρώτες ύλες.
Επιτροπή Γυναικείας Επιχειρηματικότητας Β.Ε.Α
Οι γυναίκες μέλη του Επιμελητηρίου και εκλεγμένες στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΒΕΑ, αναφέρθηκαν στους στόχους και τις δράσεις που θα αναπτύξει το επόμενο διάστημα, ο Τομέας Γυναικείας Επιχειρηματικότητας, για την στήριξη των γυναικών ελευθέρων επαγγελματιών. Η κα Έφη Παύλου, επισήμανε ότι στόχος του τομέα μεταξύ άλλων είναι:
- Η ανάδειξη της κατανόησης των ευκαιριών και των προκλήσεων της γυναίκας στην επιχείρηση.
- Ο εντοπισμός και η άρση των συστημικών εμποδίων και προκαταλήψεων που συχνά αντιμετωπίζουν οι γυναίκες.
- Η αύξηση της πρόσβασης σε κεφάλαια και προγράμματα επιχειρηματικής κατάρτισης.
- Η αξιοποίηση διαθέσιμων πόρων και προγραμμάτων, ειδικά για γυναίκες επιχειρηματίες, όπως τα Κέντρα Γυναικείας Επιχειρηματικότητας και τα προγράμματα ΕΣΠΑ.
- Η δημιουργία οικοσυστήματος, Networking και του Mentoring στη Γυναικεία Επιχειρηματικότητα.
- Η άσκηση πίεσης στα νομοθετικά όργανα για τη βελτίωση του νομικού πλαισίου.
Από την πλευρά της, η κα Ελισάβετ Φραγκουλάκη αναφέρθηκε στο πλάνο των δράσεων που θα αναπτύξει ο τομέας, όπως η δικτύωση με συλλόγους, ενώσεις σωματεία, τα οποία προωθούν και εκπαιδεύουν τις γυναίκες στην επιχειρηματικότητα. Μέσω της δικτύωσης, ο Τομέας Γυναικείας Επιχειρηματικότητας του ΒΕΑ, θα γίνει ενεργό μέλος , τόσο προς τα μέλη του όσο και προς τις γυναίκες επιχειρηματίες ευρύτερα. Σύμφωνα με την κα Φραγκουλάκη, ο τομέας θα προχωρήσει στη διοργάνωση Συνεδρίου για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα την επόμενη χρονιά, αλλά και σε κύκλο σεμιναρίων.
Η επιχειρηματίας, μέλος της επιτροπής Γυναικείας Επιχειρηματικότητας του ΒΕΑ, κα Ένη Φωτέλλη, αναφέρθηκε στα χρηματοδοτικά εργαλεία που μπορούν να αξιοποιηθούν από τις επιχειρηματίες και στην πρωτοβουλία που δρομολογεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για χρηματοδότηση, με γνώμονα το φύλο, στο πλαίσιο του προγράμματος InvestEU, για την τόνωση της χρηματοδότησης εταιρειών και ταμείων με επικεφαλής γυναίκες.