ESG+Stories

ΙΕΑ: Βρισκόμαστε ένα βήμα πριν μία «νέα βιομηχανική επανάσταση»

Η αγορά παραγωγής πράσινης ενέργειας θα έχει αξία εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ θα δημιουργήσει εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας.
ΙΕΑ: Βρισκόμαστε ένα βήμα πριν μία «νέα βιομηχανική επανάσταση»

O πλανήτης εισέρχεται σε μία «νέα περίοδο δημιουργίας τεχνολογιών πράσινης ενέργειας» η οποία θα μπορούσε να αξίζει εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος της δεκαετίας και να δημιουργήσει εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας, σύμφωνα με νέα έρευνα του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ).

.

Η έρευνα με ονομασία Energy Techology Perspective 2023 του ΙΕΑ αποκάλεσε την τρέχουσα κατάσταση ως «μία νέα βιομηχανική επανάσταση», μελετώντας τις νέες τεχνολογίες στους τομείς αιολικής και ηλιακής ενέργειας, των μπαταριών, των αντλιών θερμότητας και των ηλεκτρολυτών υδρογόνου. 

Σε παράλληλη ανακοίνωσή του, ο ΙΕΑ υπογράμμισε πως «η ανάλυσή μας υποδεικνύει πως η παγκόσμια αγορά νέων τρόπων παραγωγής πράσινης ενέργειας θα έχει συνολική αξία ύψους $650 δισεκατομμυρίων μέχρι το 2030, υπερτριπλάσια από τη σημερινή».

Η μόνη προϋπόθεση για την επίτευξη αυτού του είδους της ανάπτυξης, όμως, είναι η ολική και αμετάκλητη υιοθεσία της πράσινης ενέργειας και του προγράμματος καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής από όλες τις χώρες, κάτι που θα χρειαστεί τόσο πολιτική βούληση, όσο και επενδυτική θέληση.

«Ο αριθμός των σχετικών θέσεων εργασίας θα υπερδιπλασιαστεί από τα 6 εκατομμύρια σήμερα στα 14 εκατομμύρια μέχρι το 2030, ενώ η εξέλιξη του τομέα θα αυξήσει περαιτέρω τις διαθέσιμες θέσεις εργασίας αυτές».

Τα εμπόδια

Παρά το ελπιδοφόρο μήνυμα του ΙΕΑ , η έρευνα τονίζει πως υπάρχουν αρκετά εμπόδια μέχρι την επίτευξη της νέας αυτής πραγματικότητας, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την εφοδιαστική αλυσίδα. Ο ΙΕΑ τόνισε πως η Κίνα έχει, μέχρι τώρα, την πρωτοκαθεδρία στην παραγωγή και την εξαγωγή της «πράσινης» τεχνολογίας, τόσο στους τομείς αντλιών θερμότητας, όσο και στις μπαταρίες, τα ηλιακά πάνελ, τις αιολικές τουρμπίνες και τους ηλεκτρολύτες, οι οποίοι αποτελούν το 70% του όλου κλάδου.

Παράλληλα, όπως ανέφερε, μεγάλο μέρος των αναγκαίων πρώτων υλών για τη μετάβαση αυτή βρίσκονται σε λίγες μόλις χώρας. Το Κονγκό, για παράδειγμα, παράγει το 70% του παγκοσμίου κοβαλτίου, ενώ η Αυστραλία, η Κίνα και η Χιλή παράγουν το 90% του παγκόσμιου λιθίου. 

Κινητήριος δύναμη της μετάβασης

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Οργανισμού, Φατίχ Μπιρόλ, «ο πλανήτης θα βγει κερδισμένος από τη διαφοροποίηση της παροχής ενέργειας. Όπως παρατηρήσαμε και πρόσφατα με την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη, η εξάρτηση από μία μοναδική πηγή ενέργειας όπως η Ρωσία αποτελεί ένα σημαντικό τρωτό σημείο».

Μιλώντας στο CNBC, o Μπιρόλ τόνισε πως «το ύψος της τρέχουσας επένδυσης στον τομέα αυτό κυμαίνεται στα $1,3 τρισεκατομμύρια και θα αυξηθεί περίπου στα $2 τρισ. Ως αποτέλεσμα, θα παρατηρήσουμε σημαντικές επενδύσεις στην ηλεκτροκίνηση, στην ηλιακή ενέργεια, την παραγωγή υδρογόνου, την πυρηνική ενέργεια και την αιολική ενέργεια, όλες οι οποίες θα εξαλείψουν σταδιακά τη χρήση των υδρογονανθράκων. Οι κυβερνήσεις δε θα μεταβούν στη νέα αυτή “πράσινη” πραγματικότητα λόγω της κλιματικής αλλαγής αλλά λόγω της ενεργειακής ασφάλειας, ο οποίος αποτελεί και κινητήριο δύναμη της μετάβασης».

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ