Η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη θα μπορούσε να υποχωρήσει κατά 50% μεταξύ 2070 και 2090 λόγω των καταστροφικών κραδασμών της κλιματικής αλλαγής, εκτός εάν ληφθούν άμεσα μέτρα από τους πολιτικούς για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και την αποκατάσταση της φύσης, σύμφωνα με νέα έκθεση.
.
Η αυστηρή προειδοποίηση από τους ειδικούς διαχείρισης κινδύνου του Institute & Faculty of Actuaries (IFoA) αυξάνει σημαντικά την εκτίμηση του κινδύνου για την παγκόσμια οικονομική ευημερία από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, όπως πυρκαγιές, πλημμύρες, ξηρασίες, αύξηση θερμοκρασίας και καταστροφή της φύσης. Στην έκθεση που εκπονήθηκε από επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ και η οποία δημοσιεύθηκε σήμερα Πέμπτη, η IFoA, η οποία χρησιμοποιεί μαθηματικά και στατιστικά στοιχεία για να αναλύει τον οικονομικό κίνδυνο για τις επιχειρήσεις και τις κυβερνήσεις, ζήτησε επιταχυνόμενη δράση από τους πολιτικούς για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.
Η έκθεσή δημοσιεύτηκε αφότου δεδομένα από την Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Κοπέρνικους (C3S) της ΕΕ έδειξαν ότι η κλιματική κρίση οδήγησε την ετήσια παγκόσμια θερμοκρασία σε αύξηση μεγαλύτερη από τον διεθνώς συμφωνημένο στόχο των +1,5 βαθμών Κελσίου για πρώτη φορά το 2024, εντείνοντας τα ακραία καιρικά φαινόμενα.
Χωρίς επείγουσα δράση για την επιτάχυνση της απαλλαγής από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και την απομάκρυνση του άνθρακα από την ατμόσφαιρα, το πλήγμα στο χειρότερο σενάριο για τις παγκόσμιες οικονομίες θα ήταν μείωση της ανάπτυξης κατά 50% τις δύο δεκαετίες πριν από το 2090, αναφέρει η έκθεση της IFoA.
Στο σενάριο της αύξησης της θερμοκρασίας κατά 3 βαθμούς Κελσίου ή περισσότερο έως το 2050, θα μπορούσαν να υπάρξουν περισσότεροι από 4 δισεκατομμύρια θάνατοι, σημαντικός κοινωνικοπολιτικός κατακερματισμός παγκοσμίως και κατάρρευση κρατών (με αποτέλεσμα ταχεία, διαρκή και σημαντική απώλεια κεφαλαίου).
Η Σάντι Τραστ, εκ των βασικών εκπονητών της έκθεσης, είπε ότι δεν υπάρχει ρεαλιστικό σχέδιο για να αποφευχθεί αυτό το σενάριο.
Ανέφερε ακόμη ότι οι οικονομικές προβλέψεις, οι οποίες εκτιμούν ότι οι ζημιές από την παγκόσμια υπερθέρμανση του πλανήτη θα ήταν τόσο χαμηλές όσο το 2% του παγκόσμιου ΑΕΠ για μια αύξηση κατά 3 βαθμούς Κελσίου στην παγκόσμια μέση θερμοκρασία επιφάνειας, είναι ανακριβείς και παραπλανούν τους πολιτικούς για τους κινδύνους.
Οι εκτιμήσεις κλιματικού κινδύνου που χρησιμοποιήθηκαν από διάφορα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, πολιτικούς και δημόσια ιδρύματα για την αξιολόγηση των οικονομικών επιπτώσεων της θέρμανσης του πλανήτη ήταν λανθασμένες, ανέφερε η έκθεση, επειδή αγνόησαν τις αναμενόμενες σοβαρές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, όπως άνοδος της θερμοκρασίας της θάλασσας, μετανάστευση και συγκρούσεις.
Εάν λαμβάνονταν υπόψη αυτοί οι κίνδυνοι, ο κόσμος βρίσκεται σε έναν αυξανόμενο κίνδυνο «πλανητικής κατάρρευσης», όπου τα συστήματα της Γης θα είναι τόσο υποβαθμισμένα ώστε οι άνθρωποι δεν θα είναι σε θέση να λαμβάνουν αρκετές από τις κρίσιμες υπηρεσίες στις οποίες βασίζονται για να υποστηρίξουν τις κοινωνίες και τις οικονομίες τους.
«Δεν μπορείς να έχεις οικονομία χωρίς κοινωνία και μια κοινωνία χρειάζεται κάπου να ζήσει», είπε η Τραστ.
«Η φύση είναι το θεμέλιο μας, παρέχοντας τροφή, νερό και αέρα, καθώς και τις πρώτες ύλες και την ενέργεια που τροφοδοτούν την οικονομία μας. Οι απειλές για τη σταθερότητα αυτού του συστήματος είναι κίνδυνοι για τη μελλοντική ανθρώπινη ευημερία και πρέπει να λάβουμε μέτρα για να αποφύγουμε».