Η έκρηξη του αριθμού των ETF που επενδύουν σύμφωνα με περιβαλλοντικές, κοινωνικές αρχές και αρχές διακυβέρνησης τροφοδοτεί την ανησυχία των ρυθμιστικών αρχών ότι οι διαχειριστές αμοιβαίων κεφαλαίων κάνουν "greenwashing": χρησιμοποιούν παραπλανητικούς περιβαλλοντικούς ισχυρισμούς για να προσελκύσουν καλοπροαίρετους πελάτες.
.
Τα διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια που χρησιμοποιούν μετρήσεις ESG έχουν εξελιχθεί σε βασικό μοχλό νέων συναλλαγών για τους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων. Ως αποτέλεσμα, ο αριθμός των ETFs που φέρουν ετικέτα ESG υπερδιπλασιάστηκε τα τελευταία δύο χρόνια, φτάνοντας σχεδόν τα 1.300 στο τέλος του 2022, σύμφωνα με την ETFGI, μια συμβουλευτική εταιρεία με έδρα το Λονδίνο.
Αλλά όλα αυτά τα ETF ESG διαφέρουν ως προς την προσέγγισή τους, από "σκούρα πράσινα" κεφάλαια - σχεδιασμένα ώστε να είναι συμβατά με τον στόχο της Συμφωνίας του Παρισιού για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη στο 1,5C - έως index trackers που διατηρούν σημαντική έκθεση σε εταιρείες ορυκτών καυσίμων, και σε μια μεγάλη ποικιλία "θεματικών" που στοχεύουν σε συγκεκριμένες προτεραιότητες ESG.
Τα ETFs ESG κατείχαν παγκόσμια περιουσιακά στοιχεία αξίας 394 δισ. δολαρίων στο τέλος του περασμένου έτους, αφού κατέγραψαν καθαρές εισροές επενδυτών ύψους 74,7 δισ. δολαρίων κατά τη διάρκεια του 2022 - πτώση 54,5% σε σχέση με τα 164,3 δισ. δολάρια που συγκεντρώθηκαν κατά τους προηγούμενους 12 μήνες, σύμφωνα με την ETFGI.
Αυτή η μείωση των νέων εργασιών για τα ETF ESG πέρυσι ήταν σημαντικά μεγαλύτερη από την ευρύτερη πτώση 33,7% που καταγράφηκε στις συνολικές καθαρές εισροές του κλάδου ETF.
Αυτό υποδηλώνει ότι μια ολοένα και πιο έντονη συζήτηση σχετικά με τα πρότυπα ESG - μαζί με τις αυξανόμενες επιθέσεις από τους Ρεπουμπλικάνους πολιτικούς των ΗΠΑ - έχει αρχίσει να μειώνει τη ζήτηση των επενδυτών. Ρεπουμπλικάνοι κυβερνήτες από τουλάχιστον 19 πολιτείες των ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί να αντισταθούν στις επενδύσεις ESG, λόγω ανησυχιών για την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία, την προστασία των καταναλωτών και τις διακρίσεις.
Οι διαχειριστές κεφαλαίων, από την άλλη πλευρά, παραπονιούνται ότι οι ελλιπείς γνωστοποιήσεις των εταιρειών, ιδίως όσον αφορά τα περιβαλλοντικά δεδομένα, σε συνδυασμό με τις μεταβαλλόμενες κανονιστικές απαιτήσεις, έχουν δημιουργήσει πραγματικές δυσκολίες για τους σχεδιαστές προϊόντων.
Τα προβλήματα είναι επίσης εμφανή στην Ευρώπη, όπου εδρεύουν ETFs ESG που κατέχουν περιουσιακά στοιχεία αξίας 253 δισ. δολαρίων. Πιθανές κατηγορίες για "πράσινο ξέπλυμα" έχουν ωθήσει διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων των BlackRock, Amundi και UBS, να αφαιρέσουν ETFs από την αυστηρότερη κατηγορία ESG της ΕΕ, γνωστή ως "άρθρο 9", η οποία καλύπτει κεφάλαια που κατέχουν βιώσιμες επενδύσεις ή που στοχεύουν στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
Πηγή: Financial Times