Οι επενδυτές απέσυραν συνολικά 660 δισεκατομμύρια γεν (4,5 δισεκατομμύρια δολάρια) από τα κεφάλαια πέρυσι, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Morningstar. Αυτό είναι υπερτετραπλάσιο από τις εκροές των 150 δισεκατομμυρίων γεν το 2022.
.
Η μετατόπιση οφείλεται στο ότι οι επενδυτές προτιμούν αμοιβαία κεφάλαια που επικεντρώνονται σε συγκεκριμένα επενδυτικά θέματα και όχι σε στόχους βιωσιμότητας που σχετίζονται με τα αμοιβαία κεφάλαια ESG. Το 2021, τα αμοιβαία κεφάλαια ESG γνώρισαν άνθηση στην Ιαπωνία με συνολικές εισροές 1,8 τρισεκατομμυρίων γεν. Τώρα οι επενδυτές ενδιαφέρονται περισσότερο για τομείς όπως τα ξένα αμοιβαία κεφάλαια δεικτών.
"Αντί να είναι μια απάντηση στη ζήτηση των επενδυτών για βιώσιμες επενδύσεις, η ESG θεωρήθηκε ως θέμα", δήλωσε ο Daisuke Motori, διευθυντής έρευνας διαχειριστών της Morningstar Japan
Οι επενδυτές εξακολουθούν να ρίχνουν χρήματα σε αμοιβαία κεφάλαια, με τις εισροές να υπερβαίνουν τις εκροές για 11 μήνες του περασμένου έτους.
Η εκροή κεφαλαίων από τα αμοιβαία κεφάλαια ESG έχει πλήξει την ανάπτυξη του κλάδου. Σύμφωνα με έκθεση της Morningstar, δεν υπήρξαν νέα προϊόντα ESG μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου του περασμένου έτους.
Το ενδιαφέρον για τα αμοιβαία κεφάλαια ESG μεταξύ των μικροεπενδυτών είναι απίθανο να ανακάμψει, σύμφωνα με τον Kai Ebisawa, αναλυτή αμοιβαίων κεφαλαίων στην Matsui Securities. Αναμένει ότι η στροφή προς άλλους επενδυτικούς τομείς θα συνεχιστεί.