Μια ανάλυση της MSCI ESG Research σημείωσε 32 παράγοντες και κινδύνους που οι θεσμικοί επενδυτές και οι εταιρείες θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους για το 2023 και μετά, όταν αξιολογούν το χώρο ESG.
.
Οι εκτιμήσεις κινδύνου χωρίστηκαν σε επτά διαφορετικές κατηγορίες: μεταβαλλόμενη εταιρική διακυβέρνηση, αντιδράσεις στη νομοθεσία, καινοτομία στην αλυσίδα εφοδιασμού, αλλαγές στον εργασιακό βίο, σημεία καμπής για τα περιουσιακά στοιχεία ESG, επέκταση της παρακολούθησης των εκπομπών και νέοι τύποι επενδύσεων σε ESG.
«Ο κίνδυνος ESG είναι οικονομικός κίνδυνος», δήλωσε η Meggin Thwing Eastman, διευθύνουσα σύμβουλος και παγκόσμια διευθύντρια σύνταξης ESG στον MSCI, σε δελτίο τύπου. «Η έρευνα ESG και κλίματος που παρουσιάζεται στη σημερινή έκθεση διεξήχθη για να υποστηρίξει τις ανάγκες των επενδυτών να συνθέσουν προηγουμένως αθέατους κινδύνους και να δώσουν κίνητρα στις εταιρείες να διαχειριστούν καλύτερα τόσο τα αναδυόμενα ζητήματα όσο και τη μακροχρόνια, εκτεταμένη απειλή της κλιματικής κρίσης» ανέφερε.
Η μεταβαλλόμενη διακυβέρνηση αναφέρεται στη μεταβολή των δημογραφικών στοιχείων στα διοικητικά συμβούλια των εταιρειών. Για παράδειγμα, ο αριθμός των γυναικών διευθυντών στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού αυξάνεται εν μέρει λόγω των κανονισμών για την ποικιλομορφία των φύλων στη Μαλαισία και τη Νότια Κορέα. Ο μέσος όρος ηλικίας των διευθυντών ανά αγορά και φύλο είναι επίσης κάτι που πρέπει να προσέξετε, καθώς οι διευθυντές των ανεπτυγμένων αγορών τείνουν να είναι μεγαλύτεροι σε ηλικία και οι αναδυόμενες αγορές νεότεροι, ενώ οι γυναίκες διευθυντές είναι κατά μέσο όρο νεότερες, σύμφωνα με τα ευρήματα του MSCI.
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η αντίθεση των επενδυτών στις εταιρικές στρατηγικές για το κλίμα θα είναι σημαντική, αφού το μέσο ποσοστό των ψήφων κατά τέτοιων στρατηγικών αυξήθηκε σε 9,6% το 2022 από 3,1% το 2021. Το κατά πόσον τα διοικητικά συμβούλια με επίκεντρο το κλίμα θα αντισταθούν σε αυτές τις αντιδράσεις είναι επίσης ένας παράγοντας που πρέπει να προσέξουν οι επενδυτές.
Στον ρυθμιστικό τομέα, οι ερευνητές παρακολουθούν τους κανόνες σχετικά με τις ονομασίες των αμοιβαίων κεφαλαίων ESG και τις γνωστοποιήσεις της ενσωμάτωσης των ESG και των κλιματικών στόχων, οι οποίοι θα αποτελέσουν σημαντικά ζητήματα για τους επενδυτές. Οι τράπεζες θα πρέπει επίσης να εξετάσουν κατά πόσον μπορούν να δημιουργήσουν τα κατάλληλα μοντέλα για τα δεδομένα κλιματικού κινδύνου, όπως απαιτεί ο νόμος. Οι εταιρείες που συνδέονται με την αποψίλωση των δασών θα αντιμετωπίσουν πιθανότατα μεγαλύτερο έλεγχο, δήλωσε ο MSCI. Μετά τον νόμο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις ψηφιακές αγορές και τις ψηφιακές υπηρεσίες του 2022, οι εταιρείες που θα μπορέσουν να προσαρμοστούν ταχύτερα στους κανονισμούς θα αξίζουν την προσοχή σύμφωνα με την έρευνα.
Στις αλυσίδες εφοδιασμού, οι ερευνητές θα δώσουν προσοχή στις εξελίξεις γύρω από τις ελλείψεις βαμβακιού που προέρχεται από υπεύθυνες πηγές, την εξόρυξη δευτερογενών μετάλλων από ηλεκτρονικά απόβλητα, τις ανησυχίες για την υγεία γύρω από τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς και την υιοθέτηση της τεχνολογίας blockchain για την καταπολέμηση των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μεταξύ άλλων τομέων.
Η εργασιακή ζωή περιλαμβάνει παράγοντες όπως οι κίνδυνοι παγκόσμιων σιδηροδρομικών απεργιών, οι κίνδυνοι ποιότητας αέρα για την υγεία των εργαζομένων, η προσοχή των μέσων ενημέρωσης στους κινδύνους ESG και ποιες εταιρείες μπορούν να επιλύσουν επαρκώς εργασιακά και μισθολογικά ζητήματα.
Οι ερευνητές σημείωσαν σημεία καμπής και νέες επενδυτικές ευκαιρίες που εκδηλώνονται ως αγαθά που καλλιεργούνται στο εργαστήριο, όπως το διαμάντι και το βαμβάκι, τη νέα χρήση της επένδυσης στον άνθρακα, καθώς η αγορά αυξάνεται σε πάνω από 300 δισεκατομμύρια δολάρια, και εταιρείες που είναι σε θέση να προωθήσουν τις προσπάθειες απαλλαγής από τον άνθρακα και υιοθέτησης του κλίματος.
Τέλος, τα σημεία καμπής περιλαμβάνουν την εμφάνιση των πράσινων ομολόγων, το κατά πόσον η πυρηνική ενέργεια μπορεί να αναζωογονηθεί, το «πράσινο ξέπλυμα», το πώς οι διαταραχές της αγοράς ενέργειας βλάπτουν τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια και το κατά πόσον οι ενεργειακές εταιρείες που παρήγαγαν κέρδη ρεκόρ θα διπλασιάσουν τα τρέχοντα επιχειρηματικά μοντέλα ή θα επενδύσουν σε καθαρότερες τεχνολογίες.