Ένα νέο πλαίσιο υπεύθυνης επένδυσης από την Καναδική Επιτροπή Προτύπων Επενδυτικών Ταμείων (CIFSC) θα εξοικονομήσει χρόνο στους συμβούλους και θα παρέχει ένα νέο εργαλείο που θα βοηθήσει τους πελάτες να κατανοήσουν τις προσεγγίσεις που χρησιμοποιούνται στα αμοιβαία κεφάλαια ESG.
.
Η CIFSC δημοσίευσε την περασμένη εβδομάδα ένα πλαίσιο για να παράσχει σαφήνεια γύρω από τις υπεύθυνες επενδύσεις (RI) και να βοηθήσει τους συμβούλους να ανταποκριθούν στις ανάγκες των πελατών τους.
Το πλαίσιο περιγράφει έξι προσεγγίσεις RI- ενσωμάτωση και αξιολόγηση της ESG, θεματικές επενδύσεις ESG, αποκλεισμοί ESG, επενδύσεις αντίκτυπου, δραστηριότητες δέσμευσης και διαχείρισης που σχετίζονται με το ESG και το καλύτερο στην κατηγορία ESG - με ορισμούς για την καθεμία.
Για παράδειγμα, το πλαίσιο περιγράφει τα θεματικά επενδυτικά κεφάλαια ESG ως ταμεία που εντοπίζουν «ανατρεπτικά θέματα», όπως η πολυμορφία των διοικητικών συμβουλίων και η καθαρή τεχνολογία, και επενδύουν σε εταιρείες που πρόκειται να επωφεληθούν από αυτά.
Τα μέλη του CIFSC θα εξετάσουν τις αντίστοιχες βάσεις δεδομένων τους για να εντοπίσουν ταμεία που χρησιμοποιούν οποιαδήποτε από τις έξι προσεγγίσεις RI. Το τελικό αποτέλεσμα θα είναι ένας ενοποιημένος κατάλογος των ταμείων στην ιστοσελίδα του CIFSC μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, κατανεμημένος στις έξι κατηγορίες, δήλωσε ο Ian Tam, πρόεδρος του CIFSC. Ορισμένα κεφάλαια μπορεί να εμπίπτουν σε περισσότερες από μία κατηγορίες.
Η κ. Tam σημείωσε την καθοδήγηση του Investment Industry Regulatory Organization of Canada του Δεκεμβρίου 2021 σχετικά με το ESG και την KYC ως παράγοντα που συνέβαλε στην ανάπτυξη του πλαισίου, καθώς οι σύμβουλοι αναμένεται να σημειώνουν τις προτιμήσεις ενός πελάτη για το ESG.
«Δεν χρειάζεται να κάνετε τίποτα με αυτές τις πληροφορίες - πρέπει απλώς να δείξετε ότι κάνατε την ερώτηση και κρατήσατε σημειώσεις σχετικά με το πώς θέλει να επενδύσει ο πελάτης. Αλλά από εκεί και πέρα, το επόμενο λογικό βήμα είναι 'Ας προσπαθήσω να βρω κάποιες υπεύθυνες επενδύσεις που θα μπορούσαν να είναι κατάλληλες'», δήλωσε ο ίδιος.
«Αυτό προσπαθούμε να λύσουμε. Είναι πολύ δύσκολο αυτή τη στιγμή να καταλάβει κανείς ποια κεφάλαια είναι "υπεύθυνα" και ποια όχι. . Εμείς θα κάνουμε μέρος αυτής της δουλειάς», σημείωσε.
Η Carol Smith, χρηματοοικονομικός σύμβουλος στο Desjardins Financial Security Independent Network, δήλωσε ότι το πλαίσιο «κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση» για την παροχή βοήθειας στους συμβούλους και τους πελάτες τους όσον αφορά τις επενδύσεις ESG και RI.
«Με τα κεφάλαια να κατηγοριοποιούνται ανά προσέγγιση RI, πιστεύω ότι θα βοηθήσει τους συμβούλους να μειώσουν τον χρόνο έρευνας που απαιτείται για να ξεκινήσουν τις συγκρίσεις κεφαλαίων. Αυτός ο πόρος θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει τους συμβούλους να συμμορφωθούν με τις πρόσφατες μεταρρυθμίσεις που επικεντρώνονται στον πελάτη, όπως το know-your-product» ανέφερε.
Ο Peter MacIntosh, χρηματοοικονομικός σύμβουλος στην εταιρεία MacIntosh Financial Group με έδρα το Gibsons της B. C. , δήλωσε ότι το πλαίσιο θα τον βοηθήσει να εξηγήσει τα κεφάλαια στους πελάτες του.«Αυτό δίνει στους συμβούλους τα εργαλεία για να μπορούν να λένε ακριβώς ποιες είναι αυτές οι προσεγγίσεις, με βάση αυτά που λέει το CIFSC ότι είναι. Βοηθάει απλώς να προσδιορίσουμε τα πράγματα λίγο καλύτερα», είπε.
Ενώ το πλαίσιο προσδιορίζει πώς τα διάφορα κεφάλαια ESG εντάσσονται στις έξι κατηγορίες, ο κ. Smith δήλωσε ότι «δεν πρόκειται να αποτελέσει την τελική λύση, διότι υπάρχουν τόσα πολλά κεφάλαια και τόσες πολλές ταξινομήσεις ESG».
Η κ. Smith δήλωσε ότι θα ήθελε να δει ένα "one-stop-shop" για τα ESG και τα RI, όπου οι σύμβουλοι θα μπορούν να εντοπίζουν την επενδυτική προσέγγιση ESG παράλληλα με τις αξιολογήσεις των αμοιβαίων κεφαλαίων και τις επενδυτικές επιδόσεις. Οι αξιολογήσεις επιδόσεων θα συνεχίσουν να επαφίενται στους μεμονωμένους παρόχους δεδομένων που αποτελούν τα μέλη της CIFSC, δήλωσε ο κ. Tam.
Ο κ. MacIntosh δήλωσε επίσης ότι θα ήθελε έναν πόρο με όλα τα δεδομένα των ταμείων σε ένα μέρος. «Εκεί είναι που πρέπει να πάμε, πέρα από το να ξέρουμε απλώς ποια είναι τα ονόματα των ταμείων. . . για να μπορούμε να συγκρίνουμε τα μήλα με τα μήλα», είπε.