Το ταμείο κρατικής περιουσίας της Νορβηγίας, πρόκειται να λάβει εντολή από την κυβέρνηση της χώρας ώστε όλες οι εταιρείες στο χαρτοφυλάκιό του να έχουν σαφείς στόχους για τη μείωση των εκπομπών CO2.
Το Εργατικό Κόμμα το οποίο κέρδισε αυτόν τον μήνα τις εκλογές που επικεντρώθηκαν στην εξάρτηση της χώρας από ορυκτά καύσιμα, κατέστησε σαφές ότι θέλει να υιοθετήσει πιο επιθετικές περιβαλλοντικές πολιτικές. Αυτό περιλαμβάνει την δημιουργία ενός πιο αυστηρού πλαισίου για τη διαχείριση επενδύσεων της Norges Bank.
Η απροθυμία της Νορβηγίας μέχρι τώρα να προσαρμόσει το ταμείο πλούτου της, το οποίο κατέχει περίπου το 1,5% των παγκόσμιων μετοχών, προς αυτή την κατεύθυνση, αποτέλεσε σημείο πολιτικής αντιπαράθεσης στο εσωτερικό της χώρας το προηγούμενο διάστημα. Αλλά καθώς οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι οι θερμοκρασίες αυξάνονται με πολύ πιο επικίνδυνο ρυθμό από ό, τι φοβόμασταν στο παρελθόν, η διάθεση-ακόμη και σε κράτη που εξαρτώνται από το πετρέλαιο όπως η Νορβηγία-αλλάζει.
Προς το παρόν, το ταμείο πλούτου της Νορβηγίας εξακολουθεί να κατέχει μερίδια σε μερικούς από τους μεγαλύτερους παράγοντες εκπομπής αερίων θερμοκηπίου στον πλανήτη, συμπεριλαμβανομένων των ExxonMobil Corp. και Chevron Corp., σύμφωνα με το Bloomberg. Το ίδιο το ταμείο έχει ζητήσει προηγουμένως άδεια από το κοινοβούλιο της Νορβηγίας για έξοδο από όλα τα αποθέματα πετρελαίου για λόγους διαφοροποίησης. Επιτρέπεται όμως τελικά μόνο η μερική εκποίηση.
Το σχέδιο των Εργατικών να θέσουν το ταμείο πλούτου στην τροχιά του στόχου για το net-zero έρχεται μετά από αναφορά της κυβέρνησης που παρείχε μια λίστα συστάσεων σχετικά με τον κίνδυνο του κλίματος. Αυτή συνιστά τη θέσπιση στόχων για τη μείωση του άνθρακα για το ταμείο σύμφωνα με τη συμφωνία του Παρισιού. Οι Εργατικοί βέβαια βρίσκονται σε συνομιλίες με πιθανούς εταίρους και δεν έχουν ακόμη σχηματίσει κυβέρνηση, αλλά είναι δεδομένη η κυριαρχία τους στο νέο κοινοβούλιο.
Δεσμεύσεις για το κλίμα
Λίγο καιρό μετά τη νίκη στις εκλογές της 13ης Σεπτεμβρίου, οι εκπρόσωποι των Εργατικών συναντήθηκαν με την Ch. Figueres, την πρώην εκτελεστική γραμματέα της Σύμβασης -Πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή και το πρόσωπο-κλειδί τη συμφωνία του Παρισιού πριν από μισή δεκαετία. Υπήρξε ένας έντονος επικριτής των ταμείων πλούτου,-τα περισσότερα εκ των οποίων βασίζονται στα χρήματα των πετρελαϊκών-, για την απροθυμία τους να υπογράψουν στόχους μηδενικών εκπομπών.
Η Figueres έχει υποστηρίξει ότι εάν η Νορβηγία κάνει το κυρίαρχο επενδυτικό της όχημα να αγκαλιάσει την ουδετερότητα του άνθρακα, θα ακολουθήσουν και άλλα στο σύμπαν των 10 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, προκαλώντας έτσι τεκτονικές αλλαγές στις ροές κεφαλαίων, γεγονός που θα συμβάλει στη μείωση των εκπομπών άνθρακα.
Διαβάστε ακόμη: