ESG+Stories

Ο τομέας των επενδύσεων επιδιώκει να αποτιμήσει τη βιοποικιλότητα

Στη φετινή σύνοδο κορυφής COP16 για τη βιοποικιλότητα στην Κολομβία, σημαντική ήταν η παρουσία του χρηματοπιστωτικού τομέα στις διαπραγματεύσεις.
Ο τομέας των επενδύσεων επιδιώκει να αποτιμήσει τη βιοποικιλότητα

Ο κόσμος βρίσκεται στη δίνη ενός από τα μεγαλύτερα επεισόδια εξαφάνισης στην ιστορία του. Από τα 8,7 εκατ. είδη ζώων και φυτών στον πλανήτη, περισσότερα από 1 εκατ. είδη κινδυνεύουν να εξαφανιστούν, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

.

Σύμφωνα με ορισμένες επιστημονικές εκτιμήσεις, χάνουμε είδη με ρυθμό έως και 1.000 φορές μεγαλύτερο από τον φυσικό ρυθμό, δηλαδή ένα έως πέντε είδη ετησίως. Χτυπημένο από την υπεραλίευση, την αποψίλωση των δασών, την άνοδο της θερμοκρασίας και την εξορυκτική γεωργία, μεγάλο μέρος του φυσικού κόσμου βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού.

Ωστόσο, ο κλάδος των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών παραμέλησε επί μακρόν τη βιοποικιλότητα, ακόμη και όταν το θέμα των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ανέβηκε στην ατζέντα και τα ταμεία αειφορίας  πολλαπλασιάστηκαν. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι η βιοποικιλότητα - το φάσμα των ζώων, των φυτών και των εντόμων που αποτελούν ένα οικοσύστημα - είναι πιο δύσκολο να τιμολογηθεί από έναν τόνο άνθρακα ή τις αποδόσεις ενός ηλιακού σταθμού.

Ένας λαθροκυνηγός γνωρίζει πόσο κοστίζει ένας νεκρός ελέφαντας- ένας υλοτόμος την τιμή ενός στρέμματος κομμένου δάσους. Ποια είναι όμως η αξία ενός ελέφαντα που αφήνεται να ευδοκιμήσει σε ένα άθικτο δάσος; Και πώς μπορεί αυτό το δάσος να αποτιμηθεί για κάτι περισσότερο από τον άνθρακα που περιέχει;

Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, η αύξηση της δέσμευσης και της ευαισθητοποίησης οφείλεται «τόσο στο ότι οι επενδυτές αφυπνίζονται και βλέπουν το εύθραυστο της φύσης, όσο και στο ότι συνειδητοποιούν ότι υπάρχει αντίκτυπος στον πληθωρισμό και στο ΑΕΠ», λέει ο Martin Frandsen, διαχειριστής χαρτοφυλακίου παγκόσμιων μετοχών στην Principal Asset Management, ο οποίος επενδύει στη βιοποικιλότητα.

Περισσότερο από το ήμισυ της παγκόσμιας οικονομικής παραγωγής - περίπου 58 τρισ. δολάρια του παγκόσμιου ΑΕΠ - εξαρτάται μέτρια ή σε μεγάλο βαθμό από τη φύση, σύμφωνα με ανάλυση της PwC. Οι επενδυτές ενδιαφέρονται επίσης όλο και περισσότερο για την αντιμετώπιση των κινδύνων βιοποικιλότητας στα χαρτοφυλάκιά τους και οι εταιρείες για τη μελλοντική διασφάλιση των αλυσίδων εφοδιασμού τους.

Στη φετινή σύνοδο κορυφής COP16 για τη βιοποικιλότητα στην Κολομβία, σημαντική ήταν η παρουσία του χρηματοπιστωτικού τομέα στις διαπραγματεύσεις. «Μπορούσες να καταλάβεις από τον αριθμό των συζητήσεων που γίνονταν, αλλά και από το επίπεδο των συζητήσεων, πόσο έχει προχωρήσει η ευαισθητοποίηση και η κατανόηση του θέματος αυτού από την τελευταία COP», λέει η Gayaneh Shahbazian, υπεύθυνη δέσμευσης για τη βιοποικιλότητα στην Morningstar Sustainalytics, μια εταιρεία έρευνας και ανάλυσης.

Μέρος της ώθησης προήλθε από το Παγκόσμιο Ταμείο-Πλαίσιο για τη Βιοποικιλότητα της COP15, το οποίο δημιουργήθηκε για τη στήριξη των επενδύσεων στη βιοποικιλότητα και την κλιμάκωση της χρηματοδότησης πριν από το 2030, προκειμένου να αναχαιτιστεί η απώλεια της φύσης.

Η νομοθεσία αποτελεί επίσης κινητήριο μοχλό - ιδίως η οδηγία της ΕΕ για την υποβολή εκθέσεων εταιρικής βιωσιμότητας, η οποία απαιτεί από χιλιάδες εταιρείες να υποβάλλουν εκθέσεις για περιβαλλοντικά θέματα όπως η βιοποικιλότητα, και η ομάδα εργασίας για τις χρηματοοικονομικές γνωστοποιήσεις που σχετίζονται με τη φύση, η οποία συστάθηκε για να βελτιώσει την υποβολή εκθέσεων σχετικά με τους κινδύνους και τις εξαρτήσεις που σχετίζονται με τη φύση.

Σύμφωνα με τη στροφή, ένας αυξανόμενος αριθμός ομάδων διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων προσφέρει πλέον κεφάλαια που υπόσχονται να προστατεύσουν τα φυσικά οικοσυστήματα του πλανήτη. Η Greensphere Capital εγκαινίασε στα τέλη του περασμένου έτους ένα ταμείο VC με βάση τη φύση ύψους 150 εκατ. λιρών για να επενδύσει σε νεοφυείς επιχειρήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου που συμβάλλουν στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής και της απώλειας της βιοποικιλότητας. Μια σειρά άλλων κεφαλαίων εστιάζουν στη βιοποικιλότητα των ωκεανών, συμπεριλαμβανομένων των Katapult Ocean ύψους 50 εκατ. ευρώ και Ocean 14 Capital ύψους 200 εκατ. ευρώ. 

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ