ESG+Stories

OHE για κρυπτονομίσματα: Υπέρογκο κόστος για ηλεκτρική ενέργεια και περιβάλλον

η άνοδος της τιμής του Bitcoin κατά 400% από το 2021 έως το 2022 οδήγησε σε μια αύξηση της ενεργειακής κατανάλωσης κατά 140% μέσα από το παγκόσμιο δίκτυο εξόρυξης του.
OHE για κρυπτονομίσματα: Υπέρογκο κόστος για ηλεκτρική ενέργεια και περιβάλλον

Η εκπληκτική άνοδος των τιμών των crypto τα τελευταία χρόνια προσέλκυσε πολλούς επενδυτές στον κλάδο, ωθώντας ταυτόχρονα σημαντικές νέες επενδύσεις στην ανάπτυξη των ψηφιακών νομισμάτων. Όμως, ο κλάδος έχει και την σκοτεινή του πλευρά, όπως επισημαίνει νέα έκθεση του United Nations University (UNU) σε συνεργασία με την επιστημονική επιθεώρηση Earth’s Future και αυτή έχει να κάνει με την ενεργοβόρο διάσταση του και άρα τις συνέπειες του προς το περιβάλλον, το κλίμα ή και το νερό.

.

Η έκθεση εστιάζει κυρίως στο Bitcoin και καταλήγει σε σοκαριστικά στοιχεία για το ενεργοβόρο και ρυπογόνο αποτύπωμα που έχει η εξόρυξη του, μέσα από τη μελέτη 76 κρατών που ξεχωρίζουν για την εξόρυξη του κορυφαίου ψηφιακού νομίσματος.

Συγκεκριμένα, την περίοδο 2020-2021, για την εξόρυξη Bitcoin καταναλώθηκε διεθνώς ηλεκτρική ενέργεια που φτάνει τις 173,42 τεραβατώρες. Αυτό σημαίνει πως αν ήταν χώρα, θα ήταν η 27η στον κόσμο σε κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, όσο δηλαδή περίπου καταναλώνει μια χώρα όπως το Πακιστάν με 230 εκατ. κατοίκους.

Ουσιαστικά η άνοδος της τιμής του Bitcoin κατά 400% από το 2021 έως το 2022 οδήγησε σε μια αύξηση της ενεργειακής κατανάλωσης κατά 140% μέσα από το παγκόσμιο δίκτυο εξόρυξης του.

Οι επιστήμονες του ΟΗΕ εντόπισαν, επίσης, πως για την παραγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιείται για την εξόρυξη Bitcoin χρησιμοποιούνται κυρίως ορυκτά καύσιμα σε ποσοστό έως το 67%. Πραγματικά, από το συνολικό ενεργειακό μείγμα της παραγωγής του, το 45% αφορά τη χρήση άνθρακα με το φυσικό αέριο να ακολουθεί σε ποσοστό 21%. Στον αντίποδα η χρήση ηλιακής ενέργειας δεν ξεπερνά το 2% και της αιολικής το 5%.

Όσον αφορά το ρυπογόνο αποτύπωμα του, αυτό αναλογεί στο κάψιμο 85 δισ. λιβρών άνθρακα ή τη λειτουργία 190 εργοστασίων φυσικού αερίου. Για να αντισταθμιστούν οι ρύποι αυτοί θα έπρεπε, δηλαδή, να φυτευτούν 3,9 δισ. δέντρα, καλύπτοντας έτσι μια γεωγραφική έκταση όσο η Ολλανδία, η Ελβετία ή η Δανία ή και το 7% των τροπικών δασών του Αμαζονίου.

Οι παραγόμενοι ρύποι του παγκόσμιου εξορυκτικού δικτύου είναι τόσο μεγάλοι που από μόνοι τους είναι αρκετοί για να εκτροχιάσουν τον πλανήτη από την επίτευξη των στόχων της Συνθήκης του Παρισιού για το Κλίμα και του περιορισμού της υπεθέρμανσης στους 2 βαθμούς Κελσίου.

Αντιστοίχως τεράστιες είναι και οι ποσότητες του (πολύτιμου) νερού που απαιτούνται για την εξόρυξη και την επεξεργασία του που υπολογίστηκε ότι αναλογούν σε πάνω από 660.000 πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων, ικανές δηλαδή να καλύψουν τις ανάγκες πόσιμου νερού σε πάνω από 300 εκατ. ανθρώπους στην φτωχή υποσαχάρια Αφρική.

Σε επίπεδο κρατών, δεν αποτελεί βέβαια εντύπωση πως και η έκθεση του ΟΗΕ ορίζει την Κίνα ως τη νούμερο ένα χώρα εξόρυξης Bitcoin για το 2021, αν και έκτοτε υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι οι ΗΠΑ έχουν καλύψει με ταχύτατους ρυθμούς την ψαλίδα, κυρίως διότι το Πεκίνο ξεκίνησε να εφαρμόζει πολύ σκληρά μέτρα για τον περιορισμό της εξόρυξης ακριβώς λόγω των υψηλών ενεργειακών αναγκών του κλάδου.

Για να αντισταθμιστούν οι ρύποι άνθρακα από την εξόρυξη Bitcoin της Κίνας, την περίοδο 2021-22, θα έπρεπε να φυτευτούν περίπου 2 δισ. δέντρα, επισημαίνει η έκθεση.

Συνολικά στην κορυφαία 10αδα των χωρών εξόρυξης μαζί με την Κίνα είναι οι ΗΠΑ, το Καζακστάν, η Ρωσία, η Μαλαισία, ο Καναδάς, η Γερμανία, το Ιράν, η Ιρλανδία και η Σιγκαπούρη.

Πάντως, οι επιστήμονες που συμμετείχαν στη συγγραφή της έκθεσης επεσήμαναν πως στόχος τους δεν ήταν να αποθαρρύνουν τη χρήση ψηφιακών νομισμάτων, αλλά να ενθαρρύνουν την ώθηση των επενδύσεων για τη χρήση βιώσιμων μεθόδων από τον κλάδο, ώστε η ανάπτυξη του να ξεδιπλωθεί δίχως την επιβάρυνση του περιβάλλοντος και του κλίματος.

Πηγή: Newmoney.gr

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ