Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αποκάλυψε τις αδυναμίες των διαχειριστών περιουσιακών στοιχείων και των εταιρειών ανάλυσης δεδομένων στην αξιολόγηση των περιβαλλοντικών, κοινωνικών και διακυβερνητικών κινδύνων, σύμφωνα με ανώτερο στέλεχος της βιώσιμης χρηματοδότησης.
.
Ο πόλεμος του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία ώθησε ορισμένους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων να σταματήσουν νέες επενδύσεις στη Ρωσία, ενώ άλλοι δήλωσαν ότι θα αποεπενδύσουν από τη χώρα όταν θα είναι σε θέση να το πράξουν.
Ωστόσο, σύμφωνα με τους Financial Times, ο Sasja Beslik, εμπειρογνώμονας σε θέματα βιώσιμης χρηματοδότησης, δήλωσε ότι ο πόλεμος έδειξε ότι οι επενδυτές ESG «απέτυχαν», καθώς δεν διαχειρίστηκαν τους κινδύνους που συνδέονται με τις ρωσικές επενδύσεις πριν από την τελευταία εισβολή.
Ο Beslik δήλωσε ότι οι εταιρείες θα έπρεπε να έχουν διδαχθεί από την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014.
Οι περισσότεροι διαχειριστές κεφαλαίων και οι εταιρείες ανάλυσης ESG «δεν έκαναν τίποτα» πριν από οκτώ χρόνια, δήλωσε ο πρώην επικεφαλής υπεύθυνων επενδύσεων της Nordea Asset Management.
Η «τραγωδία» στην Ουκρανία ήταν επομένως ένα «προειδοποιητικό σήμα» για όλους όσοι εργάζονται στο πλαίσιο του ESG στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, είπε.
Η υπερβολική εξάρτηση των διαχειριστών περιουσιακών στοιχείων από εταιρείες ανάλυσης δεδομένων ESG, όπως η MSCI και η Sustainalytics, έχει επίσης γίνει μέρος του προβλήματος, δήλωσε ο Beslik.
Οι περισσότεροι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων χρησιμοποιούν δεδομένα τρίτων και τα ενσωματώνουν στα χαρτοφυλάκιά τους, ενώ πολύ λίγοι κάνουν οι ίδιοι λεπτομερή ανάλυση, είπε, προσθέτοντας ότι αυτό που κάνουν η MSCI και άλλες εταιρείες έχει «τεράστιο αντίκτυπο στους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων» και το κόστος για τους πελάτες τους είναι «αρκετά σημαντικό», εάν έχουν βασιστεί στα δεδομένα για τις ρωσικές επενδύσεις τους.
«Οι εταιρείες δεδομένων ESG πρέπει να εξετάσουν [τον πόλεμο στην Ουκρανία] και να αναρωτηθούν τι τους ξέφυγε», δήλωσε.
Ο Beslik επικαλέστηκε την απόφαση της MSCI να υποβαθμίσει την αξιολόγηση ESG της ρωσικής κυβέρνησης από B σε CCC στις 8 Μαρτίου, λέγοντας: «Αυτό ήρθε οκτώ χρόνια αργότερα».
Η Sustainalytics δήλωσε ότι επανεξετάζει τις αξιολογήσεις κινδύνου ESG και τις αξιολογήσεις κινδύνου χώρας «υπό το πρίσμα της σύγκρουσης στην Ουκρανία» που αφορούν τόσο τις μεμονωμένες εταιρείες όσο και τις μεθοδολογίες της εταιρείας.
Ένας εκπρόσωπος της Sustainalytics πρόσθεσε ότι πραγματοποίησε αξιολογήσεις γεγονότων μετά από προηγούμενα κύματα κυρώσεων μετά τη ρωσική προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 και την εντατικοποίηση της ένοπλης σύγκρουσης στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας το 2018.
Η Georgia Stewart, διευθύνουσα σύμβουλος της Tumelo, ενός παρόχου τεχνολογίας υπεύθυνων επενδύσεων, δήλωσε ότι η αντίδραση του επενδυτικού κλάδου στην επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία ανέδειξε ότι ο αρνητικός έλεγχος των μετοχών και ο αποκλεισμός τους από τα κεφάλαια είναι μια «οπισθοδρομική και ατέρμονη προσπάθεια».
«Οι εταιρείες άμυνας και ορυκτών καυσίμων θα συνεχίσουν να υπάρχουν είτε οι "καλοί" επενδύουν σε αυτές είτε όχι. Αυτό που είναι σημαντικό είναι να ελέγχονται αυστηρά από υπεύθυνους μετόχους που συμμετέχουν με περίσκεψη στα διοικητικά συμβούλια», δήλωσε.
Ο Beslik δήλωσε ότι τα ζητήματα ESG που σχετίζονται με τις ρωσικές επενδύσεις δεν έχουν «καμία σχέση με την ηθική».
«Η υπόσχεση του ESG είναι η διαχείριση των κινδύνων και των ευκαιριών που συνδέονται με τις επενδύσεις που πραγματοποιούμε για λογαριασμό των πελατών μας, συμπεριλαμβανομένου του τόπου δραστηριοποίησής τους», δήλωσε.
Η ShareAction, μια ομάδα εκστρατείας για τις υπεύθυνες επενδύσεις, δήλωσε ότι οι υπεύθυνοι επενδυτές πρέπει «να προχωρήσουν πέρα από τη διαχείριση του χρηματοοικονομικού κινδύνου και να αναλάβουν την ευθύνη για τον αντίκτυπο που έχουν οι επενδύσεις τους στον κόσμο».
«Οι επενδυτές δεν λειτουργούν στο κενό. Οι αποφάσεις που λαμβάνονται ή δεν λαμβάνονται έχουν αντίκτυπο στον κόσμο γύρω μας. Ο πραγματικά υπεύθυνος επενδυτής θα ενδιαφέρεται τόσο για τις κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις των επενδύσεών του όσο και για την επίτευξη οικονομικής απόδοσης», δήλωσε εκπρόσωπος.
Η ShareAction απέφυγε να ζητήσει την πλήρη αποεπένδυση από ρωσικές οντότητες πέραν των κρατικών ομολόγων και των εταιρειών που συνδέονται με το κράτος.
Η πλήρης αποεπένδυση από όλες τις ρωσικές εταιρείες «θα μπορούσε να έχει αρνητικές επιπτώσεις στον ρωσικό λαό, ενώ θα είχε μικρή επίδραση στο στρατιωτικό ή πολιτικό καθεστώς».