Τα αποκαλούμενα πράσινα ομόλογα είναι χρεόγραφα σταθερής απόδοσης, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση ή αναχρηματοδότηση έργων με θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον ή το κλίμα. Τα ομόλογα αυτά εκδίδονται από εταιρείες, οργανισμούς, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και κυβερνήσεις και έχουν συγκεκριμένη διάρκεια, ενώ οι εκδότες διασφαλίζουν ότι τα έσοδα από τα ομόλογα διατίθενται σε πράσινα έργα. Το εύρος που καλύπτουν, είναι τεράστιο. Χρηματοδοτούν έργα σε τομείς όπως η ενέργεια, οι μεταφορές, η διαχείριση αποβλήτων, οι κατασκευές, το νερό και τη χρήση γης. Κάποιοι ορισμοί περιλαμβάνουν επίσης δραστηριότητες που εμπίπτουν στις τηλεπικοινωνίες και την πληροφορική.
.
Τα πράσινα ομόλογα που θα εκδώσει συνολικά η Ε.Ε έως το 2026 αναμένεται μάλιστα να αγγίξουν τα 250 δισ. ευρώ ή το 30% των εκδόσεων του Ταμείου Ανάκαμψης και θα γίνει έτσι ο μεγαλύτερος εκδότης πράσινων ομολόγων στον κόσμο. Στόχος της Κομισιόν η δημιουργία κατ' αρχήν μιας αγοράς πράσινων ομολόγων 250 δισ. ευρώ ευρωπαϊκής έκδοσης που λόγω μεγέθους και διασποράς θα έχει την δυνατότητα να μετατρέψει την Ευρωζώνη σε κέντρο αυτής της αγοράς.
Την ίδια ώρα όμως πολλές αν όχι όλες οι χώρες της Ευρώπης έχουν εκδώσει πράσινα ομόλογα. Ο οργανισμός Climate Bonds τις παρουσιάζει με το παρακάτω γράφημα:
🌍🌱📈 #Europe has issued a massive USD 802 billion (USD eqv.) green debt volume since market inception in 2007. The huge total places Europe as the leading region for #greenfinance issuance & the leading region for sovereign issuances (14)! 👉 https://t.co/6VFbCLL0DY pic.twitter.com/AgHnbjZH0Q
— Climate Bonds (@ClimateBonds) March 1, 2022