Οι ιδιωτικές αγορές αναδεικνύονται σε σημαντική δύναμη στις επενδύσεις για τη μετάβαση στην ενέργεια, ενώ οι πολύ μεγαλύτερες δημόσιες αγορές είναι πιο δεκτικές σε συμμετοχές σε ορυκτά καύσιμα, σύμφωνα με έρευνα του BloombergNEF.
.
Στην πραγματικότητα, όλες οι μορφές διαχείρισης εναλλακτικών περιουσιακών στοιχείων που παρακολουθεί το BNEF - από ιδιωτικά κεφάλαια, μέχρι ιδιωτικό χρέος, ακίνητα και υποδομές - είναι περισσότερο εκτεθειμένες σε ενεργειακά περιουσιακά στοιχεία χαμηλών εκπομπών άνθρακα παρά σε ορυκτά καύσιμα. Από τα 487 δισεκατομμύρια δολάρια εναλλακτικών περιουσιακών στοιχείων που αναλύθηκαν, περίπου το 70% είναι σε κεφάλαια υποδομών που χρηματοδοτούν τα πάντα, από αιολικά πάρκα έως δίκτυα φόρτισης, ανέφερε το BNEF σε έκθεση που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή.
Η ανάλυση βασίζεται σε μια αξιολόγηση του συνολικού επενδυτικού σύμπαντος των περιουσιακών στοιχείων που εκτίθενται σε αυτό που το BNEF αποκαλεί αλυσίδα αξίας της ενεργειακής προμήθειας. Αυτή περιλαμβάνει τόσο τις ορυκτές όσο και τις καθαρές πηγές ενέργειας και καλύπτει την ανάπτυξη, την εξόρυξη, τη μεταφορά, καθώς και την παραγωγή και την κατασκευή σχετικών τεχνολογιών.
Το BNEF υπολογίζει την αξία των περιουσιακών στοιχείων που εκτίθενται στον ενεργειακό εφοδιασμό σε 17,6 τρισεκατομμύρια δολάρια, στα τέλη Ιουνίου. Οι μετοχές που διαπραγματεύονται δημόσια αντιπροσώπευαν το 77% αυτού του ποσού, με 20% σε μέσα σταθερού εισοδήματος και το υπόλοιπο 3% σε εναλλακτικά περιουσιακά στοιχεία.
Μια πρόσφατη ανάλυση της MSCI Inc. διαπίστωσε ότι τα ιδιωτικά κεφάλαια έχουν σταθερά κερδίσει περισσότερα χρήματα από τις επενδύσεις τους σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας από ό,τι από τις συμμετοχές τους σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Τα κεφάλαια που αποχώρησαν από τις συμμετοχές τους σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας το 2023 έβγαλαν 1,6 φορές την αρχική τους επένδυση, σε σύγκριση με 1,2 φορές για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, σηματοδοτώντας ένα όγδοο συνεχές έτος υπεραπόδοσης, σύμφωνα με την MSCI, η οποία εξέτασε τα ιδιωτικά κεφάλαια, το ιδιωτικό χρέος και τα ακίνητα.
Και οι εταιρείες ιδιωτικών κεφαλαίων, συμπεριλαμβανομένης της KKR & Co., δήλωσαν ότι οι ιδιωτικές αγορές είναι καταλληλότερες για την ανάπτυξη στρατηγικών για τους μακροπρόθεσμους εταιρικούς μετασχηματισμούς χονδρικής που απαιτούνται από την ενεργειακή μετάβαση. Η προσήλωση της χρηματιστηριακής αγοράς στα τριμηνιαία κέρδη και τις βραχυπρόθεσμες επιδόσεις την καθιστά μη βέλτιστο τόπο χρηματοδότησης για εταιρείες που έχουν κρίσιμη σημασία για την ενεργειακή μετάβαση, δήλωσε ο Emmanuel Lagarrigue της KKR, εταίρος και συν-επικεφαλής του τομέα του κλίματος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τον Ιούλιο.
Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις ότι οι ιδιωτικές αγορές κάνουν επίσης περισσότερο χώρο για περιουσιακά στοιχεία ορυκτών καυσίμων, τα οποία φαίνεται να «βρίσκουν όλο και περισσότερο χρηματοδότηση μακριά από τις δημόσιες αγορές», έγραψαν οι συντάκτες της έκθεσης του BNEF.
Η συνδυασμένη αγοραία αξία των εισηγμένων στο χρηματιστήριο εταιρειών που εκτίθενται στην αλυσίδα αξίας του ενεργειακού εφοδιασμού ανέρχεται σε 13,6 τρισεκατομμύρια δολάρια, εκτιμά η BNEF. Από αυτό, περίπου τα τρία τέταρτα, ή περισσότερα από 10 τρισεκατομμύρια δολάρια, επενδύονται σε εταιρείες ορυκτών καυσίμων και το μεγαλύτερο μέρος του υπολοίπου χαρακτηρίζεται ως χαμηλών εκπομπών άνθρακα.